x
 

Υγεία

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αυξάνεται στους νέους Αμερικανούς – Δεν είναι σαφές γιατί

21 Δεκεμβρίου 2023

ΛΟΥΪΒΙΛ. ΚΕΝΤΑΚΙ. Τα πέντε άτομα που συγκεντρώθηκαν γύρω από το τραπέζι του εστιατορίου δεν ταιριάζουν στο προφίλ των ασθενών με καρκίνο του παχέος εντέρου. Είναι νέες γυναίκες. Δύο διαγνώστηκαν στα 20 τους, μία στα 30 της και δύο στις αρχές των 40.

Η ομάδα υποστήριξης του καρκίνου του παχέος εντέρου συγκεντρώνεται περίπου μία φορά το μήνα για να μοιραστεί ιστορίες, όπως αυτή για τον γιατρό που είπε ότι χρειάζεστε απλώς ένα καθαρτικό, αυτή για τον ογκολόγο που είπε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για εσάς παρά να σας κάνουμε χημειοθεραπεία το υπόλοιπο της ζωής σας, αυτή με τους φίλους που λένε «δεν φαίνεσαι άρρωστη», χωρίς να συνειδητοποιείς ότι αυτό δεν είναι χρήσιμο.

«Κάνουν τους εαυτούς τους να αισθάνονται καλύτερα», είπε η Κάρλι Μπράουν, 29 ετών, δασκάλα που διαγνώστηκε με καρκίνο του παχέος εντέρου στο στάδιο 4 πριν από πέντε χρόνια.

Αυτές οι γυναίκες γνωρίζουν πολύ καλά ότι κάτι περίεργο συμβαίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες στον μακρύ πόλεμο κατά του καρκίνου. Αν και υπήρξε σημαντική πρόοδος στη μείωση του συνολικού ποσοστού θνησιμότητας από καρκίνο, οι θάνατοι λόγω ορισμένων τύπων καρκίνου έχουν αυξηθεί μεταξύ των ατόμων ηλικίας κάτω των 50 ετών.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ένας από τους οδηγούς αυτής της τάσης. Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, η συχνότητα εμφάνισης της νόσου έχει αυξηθεί σημαντικά σε άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών, πολλά από τα οποία δεν έχουν εμφανείς παράγοντες κινδύνου, όπως η γενετική προδιάθεση. Κανείς δεν ξέρει γιατί.

Το προσδόκιμο ζωής των ΗΠΑ ακολουθεί το προσδόκιμο ζωής των ομοίως ανεπτυγμένων χωρών και το χάσμα διευρύνεται. Η απογοητευτική πραγματικότητα είναι ότι πολλοί παράγοντες αφαιρούν τις ζωές ανθρώπων που δεν έχουν φτάσει ακόμη σε μεγάλη ηλικία. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ένα μικροσκοπικό στοιχείο σε αυτή την περίπλοκη ιστορία, αλλά η πρόσφατη αύξηση της νόσου μεταξύ φαινομενικά υγιών νέων είναι μια υπενθύμιση ότι το τοπίο της υγείας εξελίσσεται συνεχώς με τρόπους που δεν είναι εύκολα κατανοητοί από την ιατρική επιστήμη.

Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε στις αρχές του τρέχοντος έτους από την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία διαπίστωσε ότι άτομα ηλικίας κάτω των 55 ετών αυξήθηκαν από το 11% του συνόλου του καρκίνου του παχέος εντέρου το 1995 σε 20% το 2019. Περίπου 3.750 άτομα κάτω των 50 ετών θα πεθάνουν από καρκίνο του παχέος εντέρου το 2023, σύμφωνα στην έκθεση.

Η αύξηση του πρώιμου καρκίνου του παχέος εντέρου οφείλεται κυρίως στον καρκίνο που σχηματίζεται στην αριστερή πλευρά του ασθενούς, στο χαμηλότερο τμήμα του παχέος εντέρου ή στο παρακείμενο ορθό, δήλωσε η Ρεμπέκα Σίγκερλ (Rebecca Siegel), ανώτερη επιστημονική διευθύντρια έρευνας επιτήρησης για την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία. Αυτές οι περιπτώσεις τείνουν να είναι πιο προχωρημένες από τους καρκίνους που ανιχνεύονται σε ηλικιωμένους.

Η Σίγκελ εντόπισε για πρώτη φορά στατιστικά στοιχεία του φαινομένου στις αρχές του 2008 και έγραψε μια έκθεση που δημοσιεύτηκε το 2009. Περαιτέρω μελέτες έδειξαν ότι, σε αντίθεση με ό,τι υποψιάζονταν ορισμένοι ειδικοί, δεν πρόκειται απλώς για μια περίπτωση αυξημένου ελέγχου και έγκαιρης διάγνωσης, είπε η Σίγκελ.

Πηγή: «Washington Post»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Νέα έρευνα δείχνει ότι το εμβόλιο κατά του ιού HPV προλαμβάνει τον καρκίνο στους άνδρες, καθώς και στις γυναίκες, αλλά λιγότερα αγόρια από ό,τι κορίτσια κάνουν τα εμβόλια στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αμερική

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ