x
 

Κοινωνία

Ο Κάρολος τονίζει τη σημασία της καλοσύνης με μήνυμα στη Λειτουργία πριν το Πάσχα

ΛΟΝΔΙΝΟ. Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ τόνισε την Πέμπτη τη σημασία της φιλίας και των πράξεων φροντίδας, σε ηχογραφημένο μήνυμα που μεταδόθηκε σε μια παραδοσιακή εκκλησιαστική Λειτουργία πριν από το Πάσχα, την οποία ο μονάρχης δεν παρακολούθησε καθώς συνεχίζει να υποβάλλεται σε θεραπεία για τον καρκίνο.

Η βασίλισσα Καμίλα εκπροσώπησε τον σύζυγό της κατά τη διάρκεια της Βασιλικής Λειτουργίας της Μεγάλης Πέμπτης στον Καθεδρικό Ναό του Γουόρσεστερ, προσφέροντας τσάντες με ειδικά κομμένα νομίσματα σε ανθρώπους που τιμήθηκαν για δημόσια υπηρεσία. Η εκδήλωση πραγματοποιείται κάθε χρόνο την Πέμπτη πριν από το Πάσχα, γνωστή ως Maundy Thursday στη Βρετανία.

Το προσωπικό μήνυμα του Καρόλου έρχεται μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις ότι τόσο ο βασιλιάς όσο και η πριγκίπισσα της Ουαλίας είχαν διαγνωστεί με καρκίνο. Αν και το μήνυμα δεν έκανε άμεση αναφορά στα προβλήματα υγείας των μελών της βασιλικής οικογένειας, σηματοδότησε το πρώτο δημόσιο σχόλιο του βασιλιά μετά την αποκάλυψη της νύφης του ότι υποβάλλεται σε χημειοθεραπεία.

Ο Κάρολος είπε ότι ο Ιησούς αποτέλεσε «παράδειγμα για το πώς πρέπει να υπηρετούμε και να φροντίζουμε ο ένας τον άλλον» και πώς ως έθνος «χρειαζόμαστε και επωφελούμαστε σε μεγάλο βαθμό από εκείνους που μας τείνουν το χέρι της φιλίας, ειδικά σε στιγμές ανάγκης».

Η Λειτουργία, η οποία χρονολογείται από το έτος 600, τιμά τον Μυστικό Δείπνο, όταν ο Ιησούς έπλυνε τα πόδια των μαθητών του ως πράξη υπηρεσίας και ταπεινότητας.

Οι ηγεμόνες δεν πλένουν πλέον τα πόδια των απόρων, όπως έκαναν κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους. Αντ’ αυτού, η Καμίλα παρουσίασε πορτοφόλια γεμάτα με ειδικά νομίσματα, γνωστά ως «Maundy money», σε 75 γυναίκες και 75 άνδρες, αριθμός που υπαγορεύεται από την ηλικία του βασιλιά.

Η τελετή «μου θυμίζει την υπόσχεση που έδωσα στην αρχή της τελετής στέψης – να ακολουθήσω το παράδειγμα του Χριστού, όχι για να υπηρετηθώ αλλά για να υπηρετήσω», ανέφερε ο Κάρολος στο μήνυμά του. «Αυτό προσπάθησα πάντα να κάνω και συνεχίζω να κάνω, με όλη μου την καρδιά».

Ο βασιλιάς αποσύρθηκε από τις δημόσιες εμφανίσεις στις αρχές Φεβρουαρίου, όταν ανακοίνωσε ότι θα υποβληθεί σε θεραπεία για έναν αδιευκρίνιστο τύπο καρκίνου. Συνέχισε να εκτελεί τα κρατικά του καθήκοντα, συμπεριλαμβανομένων των τακτικών συναντήσεων με τον Πρωθυπουργό και της εξέτασης και υπογραφής κυβερνητικών εγγράφων.

Πηγή: «Associated Press»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Το σχέδιό τους ήταν «ένας ΣΥΡΙΖΑ μόνος, να συρρικνώνεται συνεχώς, να ανακυκλώνεται στην εσωστρέφεια, να παραχωρεί τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ένα βολικό για το σύστημα κόμμα», αλλά «δεν τους αφήσατε, τους το χαλάσατε όλο, γιατί πήρατε τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια σας», είπε ο Στέφανος Κασσελάκης στην κεντρική εκδήλωση για την παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη με την παρουσίαση των 42 υποψήφιων και σύντομες τοποθετήσεις τους.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ