x
 

Κοινωνία

O κορωνοϊός απειλεί σοβαρά τα γηροκομεία

20 Νοεμβρίου 2020

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Καμπανάκι κινδύνου κτύπησε στον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) από τα πολλαπλά κρούσματα κορωνοϊού σε γηροκομεία τις τελευταίες μέρες, με πιο πρόσφατο παράδειγμα αυτό του Πολυδύναμου Κέντρου Κυπερούντας που μετρά ήδη 33 περιστατικά. Σύμφωνα με στοιχεία, υπολογίζεται ότι περίπου το 25% των νοσηλευομένων στο Νοσοκομείο Αναφοράς Αμμοχώστου προέρχεται από οίκους ευγηρίας.

Ο Χαράλαμπος Χαριλάου, Εκπρόσωπος Τύπου του Οργανισμού, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι τα αυξημένα κρούσματα σε οίκους ευγηρίας είναι πολύ ανησυχητικά, καθώς καθημερινά υπάρχουν νέα κρούσματα και αυτό κτυπά ένα μεγάλο καμπανάκι κατά πόσο τηρούνται όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας σε τέτοιες ευαίσθητες δομές.

«Βλέπουμε ότι υπάρχει μια γρήγορη εξάπλωση του ιού μέσα σε αυτούς τους οίκους και μας ανησυχεί πάρα πολύ και είναι γι ́ αυτό που ο ΟΚΥπΥ, παρόλο που δεν είναι μέσα στις αρμοδιότητές του, δραστηριοποιείται άμεσα στέλνοντας ιατρική ομάδα με νοσηλευτές για να κάνουν κλινική εξέταση των ατόμων αυτών επί τόπου, για αξιολόγηση της κατάστασης και για οδηγίες για διαχωρισμό των θετικών περιστατικών από τα αρνητικά για να αποφευχθούν τα χειρότερα», ανέφερε.

Σε ερώτηση για την Κυπέρουντα, ανέφερε ότι οι ασθενείς έχουν εξεταστεί και ένας μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Αναφοράς καθώς κρίθηκε ότι έχρηζε ενδονοσοκομειακής φροντίδας και παράλληλα στάληκε ατομικός προστατευτικός εξοπλισμός για το προσωπικό. Επιπρόσθετα ενισχύεται το Κέντρο με επιπρόσθετο νοσηλευτικό προσωπικό από το Νοσοκομείο Τροόδους.

Σύμφωνα με τον κ. Χαριλάου, όσον αφορά το Τιμόθειο στη Λευκωσία, έχει μεταφερθεί ένας ασθενής, μετά την εξέταση από γιατρούς του Οργανισμού, στο Νοσοκομείο Αναφοράς.

«Το βράδυ της Πέμπτης, με βάση την ενημέρωση της οποίας έτυχε, στάληκαν από τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου ασθενοφόρα στον οίκο για να μεταφέρουν τρεις ένοικους στο Eden, αλλά δυστυχώς, ο ιδιοκτήτης αρνήθηκε να τους παραδώσει, λέγοντας ότι ή θα έπρεπε να φύγουν όλοι οι θετικοί ή δεν φεύγει κανένας. Και έτσι τα ασθενοφόρα αποχώρησαν και γίνονται προσπάθειες σήμερα για να δούμε πως μπορούμε να βοηθήσουμε για επίλυση της κατάστασης», είπε ο κ. Χαριλάου. Διευκρίνισε ότι η προσπάθεια αφορά την μεταφορά στα Νοσοκομεία των περιστατικών που χρήζουν νοσηλείας.

«Δεν μπορούν τα δημόσια νοσηλευτήρια να αντικαταστήσουν τους οίκους ευγηρίας δηλαδή να γίνουν οίκοι ευγηρίας για να φιλοξενούν θετικά περιστατικά τα οποία δεν χρήζουν νοσηλείας, Οι νοσοκομειακές κλίνες για COVID προορίζονται γι ́ αυτούς που τις έχουν ανάγκη, δηλαδή έχουν τέτοιου είδους συμπτώματα που χρήζουν ιατρικής βοήθειας και ενδονοσοκομειακής νοσηλείας», τόνισε.

Ανέφερε ότι η μεγαλύτερη πιθανότητα για διασπορά του ιού στους οίκους ευγηρίας γενικότερα είναι από το προσωπικό γιατί είναι ενεργοί πολίτες και πέραν από το χώρο εργασίας τους, κινούνται και στην κοινότητα και άρα είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν και να μεταδώσουν το ιό.

«Σίγουρα η τήρηση πρωτοκόλλων είναι ένα θέμα που μας απασχολεί γιατί τώρα υπάρχει τόση μεγάλη διασπορά με τόσα πολλά περιστατικά και σίγουρα κάτι δεν έχει πάει καλά και κάπου έχει σπάσει ένας κρίκος της αλυσίδας και έγινε αυτή η διασπορά», ανέφερε.

Ο κ. Χαριλάου είπε ότι ο ΟΚΥπΥ δεν έχει αρμοδιότητα στη λειτουργία των οίκων ευγηρίας, ωστόσο βλέποντας την όλη κατάσταση και ανησυχώντας για τις επιπτώσεις στο σύστημα υγείας, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να προσφέρει την βοήθειά του εκεί και όπου χρειάζεται.

«Είναι γι’ αυτό το λόγο, επαναλαμβάνω, που κινητοποιούμε άμεσα ιατρική ομάδα αποτελούμενη από γιατρούς και νοσηλευτές για να κάνουν επί τόπου κλινική εξέταση, αξιολόγηση κατάστασης και για οδηγίες διαχωρισμού των θετικών περιστατικών για διασφάλιση ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω διασπορά του ιού σε αυτές τις δομές», εξήγησε.

Ο κ. Χαριλάου είπε στο ΚΥΠΕ ότι το Νοσοκομείο Αναφοράς στη Αμμόχωστο αυτή τη στιγμή έχει ελάχιστες διαθέσιμες κλίνες, γύρω στις δέκα, και είναι για το λόγο αυτό που είναι σε πλήρη ετοιμότητα το ΓΝ Λεμεσού σε περίπτωση ανάγκης, να γίνουν εισαγωγές ασθενών εκεί.

Στα υπόλοιπα Νοσοκομεία η κατάσταση παραμένει ως είχε την Πέμπτη, δηλαδή, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου νοσηλεύονται 64 άτομα εκ των οποίων τα πέντε στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας νοσηλεύονται συνολικά δέκα ασθενείς, εκ των οποίων οι τέσσερις εκτός αναπνευστήρα. Άλλα εφτά άτομα νοσηλεύονται σε θάλαμο COVID-19 στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Σε έντονο και καταγγελτικό ύφος, κατά του ιατροδικαστή Πανίκου Σταυριανού και εναντίον της Αστυνομίας ήταν τα όσα ανέφερε ο ανεξάρτητος ποινικός ανακριτής Σάββας Μάτσας, κατά την εξέτασή του κατά τη διαδικασία της τρίτης θανατικής ανάκρισης που βρίσκεται σε εξέλιξη ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού, για την υπόθεση του θανάτου του στρατιώτη Θανάση Νικολάου πριν από 19 χρόνια.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ