x
 

Πολιτική

Ο Μακάρθι κάλεσε τον Μαγιόρκας να παραιτηθεί, προειδοποιώντας για ενδεχόμενη παραπομπή του

23 Νοεμβρίου 2022

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο Κέβιν Μακάρθι, που είναι ο πιο υψηλόβαθμος Ρεπουμπλικάνος στη Βουλή των Αντιπροσώπων κάλεσε χθες τον υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Αλεχάντρο Μαγιόρκας να παραιτηθεί, προειδοποιώντας ότι το αναφερόμενο νομοθετικό σώμα είναι ενδεχόμενο να τον παραπέμψει σε δίκη, όταν οι Ρεπουμπλικάνοι θα έχουν την πλειοψηφία, από τον επόμενο χρόνο.

Ο Μακάρθι ελπίζει ότι θα εκλεγεί στη θέση του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, όταν το νέο Κογκρέσο ορκιστεί τον Ιανουάριο, ενώ πρόσθεσε ότι οι συνάδελφοί του θα πραγματοποιήσουν ακροάσεις για την κατάσταση στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, μετά την ανάκτηση του πλειοψηφικού ελέγχου στη Βουλή των Αντιπροσώπων, σε μία κίνηση που χαρακτηρίζεται ως μία προσπάθεια να πιέσουν τους Δημοκρατικούς για να δουν τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί εκεί, από πρώτο χέρι.

Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν ασκήσει κριτική στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για τον αριθμό ρεκόρ των μεταναστών που έχουν συλληφθεί να διασχίζουν τα σύνορα των ΗΠΑ από το Μεξικό στη διάρκεια της προεδρίας του, υποστηρίζοντας ότι οι πιο χαλαρές πολιτικές του Μπάιντεν έχουν ενθαρρύνει την αύξηση του αριθμού των παράνομων μεταναστών που επιχειρούν να εισέλθουν στις ΗΠΑ.

“Η χώρα μας είναι ενδεχόμενο να μην ανακάμψει ποτέ από την παραμέληση καθήκοντος του υπουργού Μαγιόρκας”, δήλωσε ο Μακάρθι μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους στο Ελ Πάσο, μετά από τις συζητήσεις που είχε με συνοριακούς αξιωματούχους. “Αυτός είναι ο λόγος που σήμερα, καλώ τον υπουργό να παραιτηθεί”.

“Στην περίπτωση που ο υπουργός Μαγιόρκας δεν παραιτηθεί οι Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή των Αντιπροσώπων θα διεξάγουν έρευνα για την κάθε εντολή του, την κάθε ενέργειά του και την κάθε αποτυχία του, προκειμένου να καθοριστεί ο χρόνος έναρξης μιας έρευνας για την δικαστική παραπομπή του”, όπως δήλωσε ο ίδιος. Ωστόσο, το κάλεσμα του Μακάρθι απέρριψε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών των ΗΠΑ (DHS) Μάρσα Εσπινόζα.

Ο Κέβιν Μακάρθι θα είναι ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή και πιθανόν νέος πρόεδρός της. (AP Photo/Jacquelyn Martin)

“Ο υπουργός Μαγιόρκας είναι περήφανος για την προώθηση της ευγενικής αποστολής του υπουργείου του, για την υποστήριξη της εξαιρετικής δουλειάς των στελεχών του, αλλά και για την προσφορά υπηρεσίας στον αμερικανικό λαό”, δήλωσε η ίδια εκπρόσωπος, διαβεβαιώνοντας ότι “ο ίδιος δεν έχει σχέδια για την παραίτησή του”.

Από τότε που οι Ρεπουμπλικάνοι εξασφάλισαν μία οριακή πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων από τη διεξαγωγή των ενδιάμεσων εκλογών για το Κογκρέσο στις 8 Νοεμβρίου, οι ίδιοι, σε μία σειρά από συνεντεύξεις Τύπου παρουσίασαν τις προτεραιότητές τους για την επόμενη διετία. Την προηγούμενη εβδομάδα, προειδοποίησαν ότι ο Δημοκρατικός Μπάιντεν και ο γιος του Χάντερ θα αποτελέσουν επίσης, στόχους υψηλής προτεραιότητας στις ενέργειές τους για την πραγματοποίηση ερευνών.

Οι Δημοκρατικοί από τη μεριά τους, θα εξακολουθήσουν να διατηρούν την πλειοψηφία στη Γερουσία για την επόμενη διετία. Παρά το γεγονός ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει την εξουσία για την ενεργοποίηση ερευνών παραπομπής, μόνο η Γερουσία μπορεί να καταδικάσει έναν πολιτικό που έχει παραπεμφθεί σε δίκη. Είναι απίθανο οι γερουσιαστές από το Δημοκρατικό Κόμμα να συμπράξουν με τους Ρεπουμπλικάνους για την απομάκρυνση ενός υπουργού της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Οι Ρεπουμπλικάνοι που είναι μέλη της Επιτροπής Εποπτείας στη Βουλή των Αντιπροσώπων απέστειλαν στον Μαγιόρκας μία επιστολή την προηγούμενη εβδομάδα, ενημερώνοντας τον ότι η επιτροπή αναμένεται να καλέσει για κατάθεση 11 εργαζόμενους στο DHS, συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου του υπουργού.

Καθώς ο 62χρονος Μαγιόρκας είναι υπεύθυνος για τη συνοριακή ασφάλεια στην κυβέρνηση Μπάιντεν, ο ίδιος, έχει συχνά βρεθεί στο επίκεντρο άσκησης κριτικής από τους Ρεπουμπλικάνους βουλευτές, συμπεριλαμβανομένων και μερικών που έχουν προηγούμενα καλέσει για την παραίτησή του ή για την παραπομπή του σε δίκη.

Ο ίδιος έγινε ο πρώτος Λατίνος υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ που γεννήθηκε στο εξωτερικό, όταν εξασφάλισε την επικύρωσή του για τον διορισμό του στην ηγεσία του υπουργείου τον Φεβρουάριο του 2021. Προηγούμενα είχε υπηρετήσει ως αναπληρωτής υπουργός στο ίδιο υπουργείο, κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν δηλώνουν ότι αύξηση στις ροές των μεταναστών είναι ένα ημισφαιρικό φαινόμενο που εκτείνεται πέραν των συνόρων μεταξύ των ΗΠΑ και του Μεξικού και ότι προσπαθούν να καταρτίσουν ένα πιο δίκαιο μεταναστευτικό σύστημα.

Ένας ομοσπονδιακός δικαστής στις ΗΠΑ αποφάνθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, ότι μία εκτελεστική εντολή του Αμερικανού προέδρου που εγκλώβιζε τους μετανάστες στα σύνορα ήταν παράνομη, ενώ ο τερματισμός της εφαρμογής της παρατάθηκε μέχρι την 21η Δεκεμβρίου. Ωστόσο, μία ομάδα αμερικανικών πολιτειών με Ρεπουμπλικάνους γενικούς εισαγγελείς κινήθηκαν αργά το βράδυ της Δευτέρας προκειμένου να εμπλακούν στην υπόθεση και να ανατρέψουν τη δικαστική αυτή απόφαση.

Ο Κρις Μάγκνους, πρώην επιθεωρητής των αμερικανικών Τελωνείων και της Προστασίας των Συνόρων που υπάγεται στο DHS παραιτήθηκε προηγούμενα μέσα στο μήνα, υποστηρίζοντας ότι δέχθηκε πιέσεις από τον Μαγιόρκας προκειμένου να παραιτηθεί ή να αποπεμφθεί από τα καθήκοντά του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε την Παρασκευή για την αποπομπή του Ρεπουμπλικανού βουλευτή Τζορτζ Σάντος από τη Νέα Υόρκη μετά από μια επικριτική έκθεση για τη συμπεριφορά του, η οποία τον κατηγορεί ότι χρησιμοποίησε δωρεές για την προεκλογική του εκστρατεία για ίδιον όφελος.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ