x
 

Πολιτισμός

Ο Μάριος Καρακατσάνης συστήνει την «Αμυ» του στο Netflix

Η «Άμυ», που στα ελληνικά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Λιβάνης», και στα αγγλικά από την «OnTime Books», είναι ένα ψυχολογικό – κοινωνικό θρίλερ που αγαπήθηκε πολύ από το αναγνωστικό κοινό και μάλιστα όχι μόνο το ελληνόφωνο, αφού για πολλούς μήνες κρατήθηκε στο top 10 στην υποκατηγορία Horror Reference της Amazon. Έγινε βιβλίο της ημέρας στην Αμερική στις 11 Ιουλίου του 2020 στο Online book club με τρία εκατομμύρια μέλη/αναγνώστες και σύντομα θα μεταφραστεί από την Pharos Books στις πιο διαδεδομένες ινδικές διαλέκτους, ενώ παράλληλα το βιβλίο θα προωθηθεί σε έντυπη και ψηφιακή μορφή σε λογοτεχνικές πλατφόρμες και βιβλιοπωλεία σε όλον τον Κόσμο. Πρόσφατα μάλιστα ο δημιουργός της, Μάριος Καρακατσάνης, είχε ακόμη μία πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση από Ινδούς παραγωγούς και συνεργάτες του NETFLIX για την «Άμυ» του, οι οποίοι ενδιαφέρονται να κάνουν το βιβλίο σειρά. Μάλιστα ήδη ετοιμάζεται το πρώτο πιλοτικό επεισόδιο.

Την αγγλική έκδοση της «Άμυ» μπορείτε να την βρείτε πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο της Amazon: https://www.amazon.com/AMY-First-Revelation-Mario-Karma-ebook/dp/B08775LR1V

Έχετε εκδώσει 11 μυθιστορήματα πολλά από τα οποία κινούνται στο χώρο του ψυχολογικού θρίλερ. Τι είναι αυτό που σας ελκύει ώστε να εκφράζεστε μέσα από το συγκεκριμένο είδος;

Καταρχήν θα ήθελα να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ για το βήμα αυτό που μου δίνετε.
Όσον αφορά τώρα την ερώτησή σας, θα σας απαντήσω πως όλα μου τα βιβλία, κινούνται στα πλαίσια του θρίλερ και δεν έχω σκοπό να το αλλάξω αυτό ούτε στα επόμενα.

Ο συγγραφέας Μάριος Καρακατσάνης

Και αυτό γιατί επιθυμώ να είμαι ένας συγγραφέας με ταυτότητα. Να ξέρει το αναγνωστικό μου κοινό ακριβώς τι να περιμένει από εμένα. Πέρα από αυτό όμως, το θρίλερ με γοήτευε από πολύ μικρό παιδί. Η αρχέγονη έλξη της επιβίωσης όπου οι περισσότεροι αποφεύγουμε να συναντάμε στη ζωή μας, εγώ έχω μάθει να πορεύομαι με αυτή. Ίσως γιατί δεν θέλω να ζω σε κόσμους ουτοπικούς, όπου τα happy end υπάρχουν μόνο στα βιβλία φαντασίας.

Η «Άμυ» που στα αγγλικά κυκλοφορεί με τον τίτλο «Αmy, the first revelation» έχει μια θεαματική ανοδική πορεία στο χώρο του βιβλίου με αποκορύφωση την πρόταση να γίνει σειρά στο Netflix. Σε ποιο αναγνωστικό κοινό απευθύνεται και τι κάνει αυτό το βιβλίο τόσο ξεχωριστό;

Απευθύνεται σε όλους όσους έχουν το θείο δώρο της ενσυναίσθησης. Που δεν είναι προκατειλημμένοι με ανθρώπους με ιδιαιτερότητες σαν της Άμυ. Που δίνουν ευκαιρίες στον συνάνθρωπό τους, με κύριο πάντα γνώμονα την ανθρώπινη υπόσταση.
Ο λόγος που η Άμυ έχει μπει στις καρδιές των αναγνωστών της, είναι επειδή καταπιάνεται και μάλιστα με πολύ ανθρώπινη προσέγγιση, με ένα θέμα και πιο συγκεκριμένα τις ψυχικές ασθένειες, που τουλάχιστον στην Ελλάδα θεωρείται ταμπού. Είναι ένα σκληρό βιβλίο που σφύζει από τεράστια κοινωνικά διλήμματα και δε διστάζει να καυτηριάσει συμπεριφορές γονέων του τύπου «εμένα το παιδί μου δεν έχει τίποτα». Με αποτέλεσμα το πρόβλημα που ντρέπονται να αποδεχτούν, να διογκώνεται και να φτάνει σε μη αναστρέψιμες συμπεριφορές.
Όλα αυτά λοιπόν έφτασαν στα χέρια και στις ψυχές χιλιάδων αναγνωστών σε παγκόσμιο επίπεδο, χάρη στην ανεκτίμητη βοήθεια του Agent μου Δημήτριου Χριστοδούλου.
Χάρη στην Ontime που πραγματικά κάνει ό,τι υπόσχεται, το εν λόγω βιβλίο μου, καθώς επίσης και όλα τα επόμενα, ταξιδεύουν εκεί που ελάχιστοι Έλληνες συγγραφείς μπόρεσαν και είδαν το όνειρό τους να παίρνει σάρκα και οστά.

Ποιες δυσκολίες προκαλεί η δυσλεξία σε κάποιον που θέλει να γίνει συγγραφέας και πώς μπορεί να τις ξεπεράσει;

Το εξώφυλλο του βιβλίου «Άμυ» από τις εκδόσεις Λιβάνη

Καταρχήν και θεωρητικά πάντα, ο δυσλεξικός δεν μπορεί να γράψει. Για αυτό και στα σχολικά έτη, εξεταζόμαστε προφορικά. Αν και εγώ δεν πρόλαβα αυτή τη νομοθεσία. Για την ακρίβεια στη δική μου εποχή, η δυσλεξία δεν υπήρχε καν ως έννοια. Για τους δασκάλους μου ήμουν απλά ένας τεμπέλης. Για αυτό και έμεινα δύο φορές στην πρώτη Γυμνασίου. Ο άσχημος γραφικός χαρακτήρας, τα ατελείωτα ορθογραφικά λάθη, οι ασύντακτες προτάσεις, ή έλλειψη νοήματος, μα και η διάσπαση προσοχής, είναι τα «τέρατα» που αντιμετωπίζουμε ηρωικά εμείς οι δυσλεξικοί. Αυτά είναι που κάνουν τα κείμενά μας απαγορευτικά για τα ανθρώπινα μάτια. Από την άλλη μεριά όμως, έχουμε ένα όπλο που δύσκολα το συναντάς σε ανθρώπους μη δυσλεξικούς. Την φαντασία! Ειρωνικό ε; Να έχεις σκέψεις που θα ζήλευαν πολλοί και να μην μπορείς να τις μοιραστείς γραπτώς!
Προσωπικά δίνω έναν αγώνα με τις λέξεις από 13 ετών που με σαγήνεψε η ιδέα της αποτύπωσης των συναισθημάτων μου μέσω του γραπτού λόγου, μέχρι και σήμερα που είμαι 43. Τριάντα ολόκληρα χρόνια δεν σταμάτησα ΠΟΤΕ να γράφω για να καταφέρω αυτό που είμαι σήμερα. Γιατί δεν υπήρχαν ψυχολόγοι λογοθεραπευτές όπως υπάρχουν σήμερα για να με βοηθήσουν. Μόνος μου έψαχνα τρόπο να το αντιμετωπίσω. Και μη νομίζετε ότι το εξάλειψα. Ο δυσλεξικός δεν γίνεται καλά. Έτσι γεννιόμαστε, έτσι πεθαίνουμε. Απλά κατάφερα να βγάζουν νόημα τα κείμενά μου. Όλα τα άλλα όμως παραμένουν κανονικά. Θέλει πολλή δουλειά. Πάρα πολύ δουλειά όμως, πείσμα, επιμονή και υπομονή. Και μερικούς ανθρώπους δίπλα σας, ώστε να διαβάζουν τα γραπτά σας και ό,τι δε καταλαβαίνουν να σας το λένε και να το συμπληρώνετε. Και ο χρόνος μετά θα κάνει το θαύμα του. Τώρα με τη βοήθεια της τεχνολογίας και τους κειμενογράφους που έχουν ορθογραφικό έλεγχο, όπως αυτός που γράφω τώρα εγώ, θα βοηθήσει να πολεμήσετε εν μέρει και το άλλο «τέρας». Αυτό της ορθογραφίας.

Έχετε βραβευτεί πολλές φορές για το λογοτεχνικό σας έργο, έχετε συμμετάσχει σε διεθνή φεστιβάλ και ήσασταν επίσημος ομιλητής στον παγκόσμιο θεσμό του TEDx, στα Ιωάννινα. Ποια ήταν η πιο σημαντική στιγμή της συγγραφικής σας πορείας;

Όταν ήρθε μια μητέρα και μου είπε πως χάρη σε εμένα και τα λόγια μου, την βοήθησα να κατανοήσει σωστά το παιδί της. Να μην θεωρεί πρόβλημα την δυσλεξία του και κυρίως να μη φοβάται τι θα απογίνει όταν μεγαλώσει. Αυτά είναι για εμένα ανεκτίμητες στιγμές και ανθρώπινες αξίες που στο τέλος αποτυπώνονται στις καρδιές των ανθρώπων. Ολα τα άλλα είναι για την ματαιοδοξία μας.

Το πιο πρόσφατο βιβλίο σας είναι το «Cimerian και μετά σκοτάδι» από τις Εκδόσεις «Υδροπλάνο». θα μας παρουσιάσετε το θέμα του εν συντομία;

Το εξώφυλλο της αγγλικής έκδοσης του βιβλίου «Αmy the first revelation»

Το βιβλίο αυτό είναι μια συλλογή 13 αυτόνομων ιστοριών σε μια πολυτελή έκδοση, στα πρότυπα των συλλεκτικών εκδόσεων των άλμπουμ των αδελφών Γκριμ. Οι ιστορίες αυτές χωρίζονται σε αγγελικές και δαιμονικές. Σε σκοτάδι και φως. Μιλάει για την αιώνια μάχη για την υπερτέρηση της απόλυτης δύναμης. Εκεί που οι ψυχές παλεύουν σε έναν αγώνα με αμφίρροπο αποτέλεσμα. Όπου ο αναγνώστης θα βρει μέσα στο βιβλίο αυτό τον αληθινό του εαυτό. Αφού όλοι μέσα μας κρύβουμε το καλό, μα και το δαιμονικό. Έτσι κατά κάποιο τρόπο το βιβλίο αυτό δεν είναι απλά ένα ευφάνταστο κομμάτι χαρτί, αλλά στο σύνολό του, η προσωποποίηση ολόκληρης της ανθρώπινης ύπαρξης.

Ποιος είναι ο Μάριος, όταν δεν γράφει; Τι αγαπά πολύ;

Αγαπώ τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο. Όταν δε γράφω όπου παρέα με τη συγγραφή είναι και η μουσική, αφού μόνο έτσι μπορώ να αντιμετωπίσω τη διάσπαση προσοχής, βλέπω ταινίες με τις ώρες!

Ας κλείσουμε τη συνέντευξη με τα λόγια ενός αγαπημένου σας λογοτεχνικού ήρωα (δικού σας ή άλλου συγγραφέα).

«Καμιά φωτιά δεν είναι ικανή να σε κάψει, όταν φλέγεσαι μέσα σου ο ίδιος.» Είναι μια δική μου έκφραση, η οποία ενσωματώνει μέσα της όλη μου την ζωή.

Ο συγγραφέας Μάριος Καρακατσάνης
Ο συγγραφέας Μάριος Καρακατσάνης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκε επί της Αρχής, των άρθρων και στο σύνολό του το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας «για την ενίσχυση της εργασίας - Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1152 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019 - Απλοποίηση ψηφιακών διαδικασιών και ενίσχυση της Κάρτας Εργασίας - Αναβάθμιση της επιχειρησιακής λειτουργίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και της Επιθεώρησης Εργασίας» καθώς και η υπουργική τροπολογία για το ξεπάγωμα των τριετιών και χορήγηση δωρεάν φαρμάκων και πραγματοποιήσεων ιατρικών εξετάσεων έως τις 31 Μαρτίου 2024 στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ