x
 

Πολιτική

Στη σύζυγό του ρίχνει την ευθύνη ο Μενέντεζ

17 Απριλίου 2024

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ μπορεί να επιδιώξει την αθώωσή του στη δίκη του για δωροδοκία τον Μάιο κατηγορώντας τη σύζυγό του, ότι τον κρατούσε στο σκοτάδι για οτιδήποτε θα μπορούσε να είναι παράνομο σχετικά με τις συναλλαγές της με επιχειρηματίες της Νέας Ιερσέης, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που αποσφραγίστηκαν την Τρίτη.

Αρκετές προτάσεις σε μια δικαστική αίτηση τον Ιανουάριο από τους δικηγόρους του Μενέντεζ αποκαλύφθηκαν στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν, αφού ορισμένοι ειδησεογραφικοί οργανισμοί επέμειναν ότι η δημοσιοποίηση ήταν απαραίτητη. Οι δικηγόροι του Μενέντεζ είχαν υποστηρίξει ότι οι προτάσεις αποκάλυπταν στρατηγική δίκης που θα μπορούσε να επηρεάσει τους ενόρκους.

Σύμφωνα με τα αποσπάσματα που αποσφραγίστηκαν, ο Μενέντεζ σχεδιάζει να καταθέσει για τις κατά την άποψή του αθωωτικές επικοινωνίες με τη σύζυγό του, Ναντίν, αν αποφασίσει να καταθέσει προς υπεράσπισή του.

«Ενώ αυτές οι εξηγήσεις, και οι συζυγικές επικοινωνίες στις οποίες βασίζονται, τείνουν να απαλλάξουν τον γερουσιαστή Μενέντεζ αποδεικνύοντας την απουσία οποιασδήποτε ανάρμοστης πρόθεσης εκ μέρους του γερουσιαστή Μενέντεζ, μπορεί να ενοχοποιήσουν την Ναντίν αποδεικνύοντας τους τρόπους με τους οποίους απέκρυψε πληροφορίες από τον γερουσιαστή Μενέντεζ ή τον έκανε με άλλο τρόπο να πιστέψει ότι δεν συνέβαινε τίποτα παράνομο», έγραψαν οι δικηγόροι.

Καθώς ζητούσαν να διαχωριστούν οι δίκες του γερουσιαστή και της συζύγου του, οι δικηγόροι δήλωσαν ότι σκοπεύουν να υποστηρίξουν στη δίκη ότι ο γερουσιαστής Μενέντεζ δεν είχε την απαραίτητη γνώση για τη διάπραξη εγκλήματος και δεν συμφώνησε σε καμία από τις συνωμοσίες που περιγράφονται στο κατηγορητήριο εναντίον του.

Με μια τέτοια στρατηγική δίκης, οι δικηγόροι δήλωσαν ότι μπορεί να χρειαστεί να υποστηρίξουν, στην πραγματικότητα, ότι τυχόν εγκλήματα αφορούσαν ενέργειες άλλων, συμπεριλαμβανομένης της συζύγου του, και όχι του γερουσιαστή. Πρόσθεσαν, ωστόσο, ότι δεν είχαν γνώση οποιασδήποτε παράνομης συμπεριφοράς.

Αν και η αίτηση για τον διαχωρισμό των δικών αρχικά απορρίφθηκε, ο δικαστής Σίντνει Χ. Στάιν (Sidney H. Stein) έκτοτε αποφάσισε ότι μπορούν να διεξαχθούν χωριστά, αφού αποκαλύφθηκε ότι η Ναντίν Μενέντεζ χρειάζεται χειρουργική επέμβαση μέσα στις επόμενες έξι εβδομάδες για ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει.

Η δίκη του Δημοκρατικού από τη Νέα Ιερσέη παραμένει προγραμματισμένη για τις 6 Μαΐου στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν, ενώ η δίκη της Ναντίν Μενέντεζ αναβλήθηκε τουλάχιστον μέχρι τον Ιούλιο.

Οι Μενέντεζ και δύο επιχειρηματίες έχουν δηλώσει αθώοι στις κατηγορίες ότι συμμετείχαν σε σχέδιο δωροδοκίας, στο οποίο οι εισαγγελείς λένε ότι δόθηκαν μετρητά και ράβδοι χρυσού στο ζευγάρι με αντάλλαγμα την εκτέλεση πολιτικών εξυπηρετήσεων από τον γερουσιαστή. Ο Μπομπ Μενέντεζ προήδρευε της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας μέχρι που παραιτήθηκε από το ρόλο του τον Σεπτέμβριο λόγω των κατηγοριών.

Ένας τρίτος επιχειρηματίας, ο Χοσέ Ουρίμπε (Jose Uribe), έχει δηλώσει ένοχος για τις κατηγορίες της δωροδοκίας και συμφώνησε να καταθέσει εναντίον των υπολοίπων στη δίκη. Ο Ουρίμπε δήλωσε ότι συνωμότησε με τη Ναντίν Μενέντεζ και άλλους για να της παράσχει μια Mercedes-Benz με αντάλλαγμα την πρόσβαση στη δύναμη και την επιρροή του συζύγου της. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το ζεύγος Μενέντεζ δέχτηκε δωροδοκίες για να βοηθήσει έναν επιχειρηματία να συνάψει μια επικερδή συμφωνία πιστοποίησης κρέατος με την Αίγυπτο και έναν άλλο συνεργάτη να συνάψει συμφωνία με επενδυτικό ταμείο του Κατάρ.

Τα περικομμένα αποσπάσματα του φακέλου του Μαρτίου αποκαλύφθηκαν αφού μέσα ενημέρωσης με επικεφαλής την NBCUniversal Media και συμπεριλαμβανομένου του «Associated Press» υποστήριξαν ότι το δικαίωμα του κοινού να έχει πρόσβαση στα έγγραφα υπερίσχυσε των όποιων ανησυχιών των δικηγόρων του Μενέντεζ.

Πηγή: «Associated Press»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οπως πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν, η Ημέρα Μνήμης είναι μια αμερικανική αργία που γιορτάζεται την τελευταία Δευτέρα του Μαΐου και τιμά τους άνδρες και τις γυναίκες που θυσίασαν τη ζωή τους ενώ υπηρετούσαν στον στρατό των ΗΠΑ.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ