x
 

Συνεργάτες

Ο μεσημεριανός υπνάκος

16 Μαρτίου 2024
Θωμάς Σιταράς, Αθηναιογράφος - Συγγραφέας

Οσο πλησιάζουμε στα μέσα του Μάρτη τόσο συχνότερα εμφανίζονται, μεσημεριάτικα στα γραφεία, υπάλληλοι που καταλαμβάνονται από υπνηλία.

Ρωτάτε φέρ’ ειπείν κάποιον υπάλληλο σχετικά με την πρόοδο της υπόθεσής σας, και ενώ εκείνος ψάχνει τον σχετικό φάκελο στο ντουλάπι, τον βλέπετε ξαφνικά να καταλαμβάνεται όρθιος από τον γλυκύτατο μεσημεριάτικο και να κλίνει ήρεμα το κεφάλι του προς τα εμπρός!

Τι περιμένετε από έναν λαό, ο οποίος κοιμάται μέρα-μεσημέρι;

Εν τούτοις η συνήθεια αυτή, ή μάλλον η μανία αυτή, έχει κατακυριεύσει τόσο πολύ τον Ελληνα, οπουδήποτε και αν βρίσκεται, ώστε είναι αδύνατον να λειτουργήσει η κρατική κυρίως μηχανή και όχι μόνο.

Οι αξιωματικοί των ξένων αποστολών διαμαρτύρονται π.χ. ευρισκόμενοι προ της επίμονης απαίτησης των δικών μας αξιωματικών και οπλιτών να σταματά κάθε εργασία και εκγύμναση μέχρι την τετάρτη μεσημβρινή…

Αλλά και κάτι άλλο δεν κατόρθωσαν ακόμα να εννοήσουν οι παρεπιδημούντες ξένοι. Οτι ο Ελληνας δεν μπορεί ούτε να αντιληφθεί τι του λες, πόσο μάλλον να το εκτελέσει, αν δεν πιει μετά τον υπνάκο ένα καφεδάκι, δύο καφεδάκια, τρία, τέσσερα και πάει κορδόνι!

– Μη συζητάς μάταια, μου έλεγε προχθές μια παλιά καραβάνα του δημόσιου βίου. Εφτασα τα εξήντα πέντε και έχω σαράντα πέντε χρόνια προϋπηρεσία. Γνώρισα τόσους πολιτικούς. Καμιά μεγάλη απόφαση δεν πάρθηκε ποτέ, καμιά λύση δεν δόθηκε στα διάφορα ζητήματα, αν ο αρμόδιος δεν κοιμόταν προηγουμένως και δεν έπινε όταν ξυπνούσε περί ώρα τετάρτη τρεις τουλάχιστον καφέδες!

«Μετά τον πρώτο κάτι έλεγε, με τον δεύτερο καταλάβαινες ότι άρχιζε να κατανοεί…».

– Με τον τρίτο; τον ρώτησα.

Γέλασε…

«Ξανακοιμότανε πάλι για ένα τεταρτάκι!..».

Αυτό, φίλε μου, είναι η παράδοση και εξακολουθεί ακόμα. Αν δεν με πιστεύεις κάνε μια βολτίτσα στα γραφεία και θα πειστείς…

(βασισμένο σε κείμενο του Π. Λαύρα για την εφημερίδα ΕΣΤΙΑ, 1927)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ενας χρόνος συμπληρώθηκε το περασμένο Σάββατο από τότε που πέθανε οριστικά ο Μητροπολίτης Γέρων Νικομηδείας -πρώην Χαλκηδόνος- Ιωακείμ και  αναπαύεται στη γη της Χαλκηδόνος, στη Μητρόπολη της οποίας υπηρέτησε με υποδειγματική σύνεση και αφοσίωση.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ