x
 

Εκκλησία

Ο Μητροπολίτης Απόστολος εξήγγειλε καλλιέργεια και προαγωγή της Ελληνικής Παιδείας και Γλώσσας

18 Σεπτεμβρίου 2023

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο νεοενθρονισθείς Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης Απόστολος στον επιβατήριο λόγο του εξήγγειλε την καλλιέργεια της Ελληνικής Παιδείας και Γλώσσας. Είπε συγκεκριμένα τα εξής:

«Θεωρώ μεγάλη ευθύνη και με τη βοήθεια του Θεού θα αποτελέσει προτεραιότητα στην ποιμαντορία μου η στήριξη παντί τρόπω της Ομογένειάς μας αλλά και της γλώσσας του ιερού Ευαγγελίου, δηλαδή της ελληνικής γλώσσας. Είναι η γλώσσα των προγόνων μας, των μεγάλων Ελλήνων φιλοσόφων, των Πατέρων της Εκκλησίας μας, της ποίησης και της λογοτεχνίας, της επιστήμης, των γραμμάτων και των τεχνών. Η ελληνική γλώσσα, μας συνδέει με δεσμούς άρρηκτους και ακατάλυτους και με την Ορθόδοξη πίστη μας, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά και με τη Μητέρα Πατρίδα μας, την Ελλάδα του φωτός. Μετά σπουδής πολλής θα στηρίξουμε την ελληνική παιδεία στα σχολεία μας και θα φανούμε αρωγοί σε κάθε θέμα που αφορά στην εκπαίδευση και την Παιδεία των νέων μας. Ιδιαίτερη δε φροντίδα θα λάβουμε για τη στήριξη, παντί τρόπω, της περιωνύμου Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού, του Ιερού τούτου σεμνώματος της Ι. Αρχιεπισκοπής Αμερικής στην οποία και η ελαχιστότης μου, Χάριτι Θεού, εφοίτησε».

Σε άλλο σημείο εξέφρασε την αγάπη και τη στοργή του για τους γονείς και τα αδέλφια του, και την πολλή του εκτίμηση για τον ποιμενάρχη της γενέτειράς του, της Ρόδου, Μητροπολίτη Κύριλλο.

Ο Μητροπολίτης Απόστολος είπε τα εξής: «Δοξάζω τον ελεήμονα Θεό διότι αξίωσε τους εκλεκτούς γονείς μου Ιωάννη και Στεργία, τα αγαπημένα μου αδέλφια Σταύρο, Δέσποινα, Σπυρίδων και Αικατερίνα να ιδούν την ημέρα αυτή. Είμαι ευγνώμων κατά πάντα και διά πάντα για όσα υπέρ εμού εμόχθησαν και επρόσφεραν.

Ολοκληρώνοντας τον ενθρονιστήριό μου λόγο επιθυμώ να εκφράσω τις ολοκάρδιες ευχαριστίες μου και την βαθυτάτη ευγνωμοσύνη μου προς τον εκπρόσωπο της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού ημών Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, Σεβασμιώτατον Μητροπολίτην Ρόδου κ. Κύριλλον, ο οποίος μετέφερε την Πατριαρχική ευλογία. Ο Αγιος Ρόδου είναι ο σεπτός Ποιμενάρχης της γενέτειράς μου και η παρουσία του σήμερα στην ενθρόνισή μου ως εκπροσώπου του Παναγιωτάτου Πατριάρχου μας περιποιεί ιδιαιτέρα τιμή και ευλογία διά την ελαχιστότητά μου. Πολλά, ευφρόσυνα και από Θεού ευλογημένα τα έτη Σας Σεβασμιώτατε».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΟΝΔΙΝΟ. Εορτάστηκαν τα ονομαστήρια του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ