x

Εκκλησία

Ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου Ανδρέας στην Αρχιεπισκοπή Αχρίδος

19 Ιανουαρίου 2023

ΣΚΟΠΙΑ. Τον Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος Στέφανο συνάντησε ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου και καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ανδρέας, την Κυριακή 15 Ιανουαρίου, ενώ το πρωί του Σαββάτου συλλειτούργησε μετά του Επισκόπου Αντανίας Παρθενίου, στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Μπιγκόρσκι, όπου ο Επίσκοπος Αντανίας είναι Ηγούμενος. Στον Μητροπολίτη Ανδρέα στη Μονή του Τιμίου Προδρόμου, του έγινε υποδοχή όπως ορίζει το Αγιορείτικο τυπικό.

Ο Επίσκοπος Αντανίας Παρθένιος προσφώνησε τον Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου Ανδρέα με φιλόφρονα λόγια ειπών, ανάμεσα στα άλλα, και τα εξής: «Σεβασμιώτατε Δέσποτα και άγιε αδελφέ εν Χριστώ, κύριε Ανδρέα, καλώς μας ήλθατε στην Ιερά Μονή μας. Σας υποδεχόμαστε με μεγάλη χαρά και αγάπη, και Σας ευχαριστούμε που μας φέρατε τις ευχές και την ευλογία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου. Παρότι Σας γνωρίζουμε πολύ καιρό, μέσα από τα δικά Σας έργα και επιτεύγματα, όπως και από τις σημαντικές έρευνες και τα ωραία Σας κείμενα για την αγιωτάτη μας Εκκλησία της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος, σήμερα για μας είναι πολύ ευχάριστο που Σας γνωρίσαμε και προσωπικώς. Γνωρίζουμε για την ειλικρινή Σας αγάπη για την επίλυση του εκκλησιαστικού μας ζητήματος, για το οποίο Σας εκφράζουμε μεγάλη ευγνωμοσύνη. Πιστεύουμε ότι από τώρα η φιλία μας θα είναι ακόμα μεγαλύτερη και θα συνεχίσουμε να προσευχόμαστε μαζί για την τελική έκβαση του πολυετούς προβλήματος με την Εκκλησία μας, με χορήγηση Τόμου Aυτοκεφαλίας από την πρωτόθρονη Μητέρα Εκκλησία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, σύμφωνα με τους κανόνες και την αρχαία παράδοση, όπως άλλωστε, και έλαβαν όλες οι τοπικές Εκκλησίες, με εξαίρεση τα παλαίφατα Πατριαρχεία».

Ο Επίσκοπος Αντανίας Παρθένιος ηγούμενος της Ιεράς Μονής του Τιμίου Προδρόμου Μπιγκόρσκι και η Μοναστική Αδελφότητα επεφύλαξαν θερμή υποδοχή στον Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου Ανδρέα.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙΟΥ

Ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου Ανδρέας στην αντιφώνησή του είπε και τα εξής: «Λίαν αγαπητέ και πεφιλημένε αδελφέ, αρχιερέα Αντανίας, κ. Παρθένιε, θεωρώ μεγάλη ευλογία την πρόσκλησή Σας εδώ στο μοναστήρι, την εν Χριστώ κοινωνία με το σεβάσμιο πρόσωπό Σας και με την αδελφότητά Σας, αλλά και με τον λαό του Θεού, ο οποίος ευρίσκεται προσκυνητής στην Ιερά αυτή Μονή.

Ο αγώνας ο πνευματικός που καταβάλετε είναι ύψιστος και αναπαύει τον Παράκλητο, και το μυστήριο του Τριαδικού Θεού. Είναι μεγάλη ευλογία ότι εδώ στο κράτος της Βόρειας Μακεδονίας υπάρχει πλέον η κανονική Εκκλησία της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος. Ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος τις ευχές, τις ευλογίες και την αγάπη του οποίου μεταφέρω προς τον αγαπητό Ποιμενάρχη Σας Μητροπολίτη Δέβρων και Κιτσέβου κ. Τιμόθεο, προς εσάς προσωπικά άγιε Ηγούμενε, προς την μοναστική αδελφότητά σας, και προς παρευρισκόμενους προσκυνητές, ο οποίος συλλειτούργησε μετά του Μακαριοτάτου κ. Στεφάνου και έλαβε την ονομασία Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος. Ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης, ένα από τα πολυτιμότερα πνευματικά κι πολιτιστικά πετράδια της μίτρας του, αυτό της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος, το προσέφερε στην Εκκλησία του κράτους της Βόρειας Μακεδονίας. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο έκανε χρήση του εκκλήτου ως κανονικού του δικαιώματος, κι έτσι ευρίσκεται σε κοινωνία με τις Ορθόδοξες Εκκλησίες, ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος κ. Στέφανος και η Αρχιεπισκοπή Αχρίδος».

Ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου Ανδρέας επιδίδει σειρά των βιβλίων του στον Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος Στέφανο.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙΟΥ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ