x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

Εκκλησία

Ο Μητροπολίτης Ατλάντας Αλέξιος μιλά στον «Ε.Κ.» και βάζει τέλος στις διαδόσεις

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Μητροπολίτης Ατλάντας Αλέξιος με τηλεφωνική συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα» από την Ελλάδα όπου βρισκόταν μέχρι την Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2023, θέτει τέλος στις διαδόσεις που εκπηγάζουν και διασπείρονται τεχνηέντως τις τελευταίες εβδομάδες περί της υγείας του και πιθανής παραίτησής του.

Ο Μητροπολίτης Αλέξιος διαβεβαίωσε ότι χαίρει κατ’ άμφω καλής υγείας και φυσικά δεν διανοήθηκε να παραιτηθεί, ούτε είναι στις προθέσεις του.

Ιδού τι είπε στη συνέντευξή μας:

«Εθνικός Κήρυκας»: Πώς είσθε Σεβασμιότατε;

Μητροπολίτης Αλέξιος: Καλά δόξα τω Θεώ. Είμαι στην Ελλάδα.

«Ε.Κ.»: Γιατί;

His Eminence Metropolitan Alexios of Atlanta speaks at the plenary session of the 44 Clergy Laity Congress in Boston (Photo by TNH/Theodore Kalmoukos)
Ο Μητροπολίτης Ατλάντας Αλέξιος.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΊΟ “Ε.Κ.”/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

Μητροπολίτης Αλέξιος: Ηθελα να πάω στο Άγιο Ορος, το οποίο το θεωρώ ότι είναι το σπίτι μου εκεί. Εκεί γαλουχήθηκα, εκεί ανατράφηκα Ορθόδοξα, πήγα στην ηλικία των 16 ετών εκεί.

«Ε.Κ.»: Σε ποιες Μονές πήγατε;

Μητροπολίτης Αλέξιος: Μόνο στη Μονή Βατοπαιδίου στην οποία ανήκω πήγα, δεν είχα χρόνο να επισκεφθώ άλλες Μονές. Κάναμε Αγρυπνίες, Ακολουθίες, ήταν όμορφα.

«Ε.Κ.»: Πως είναι η Ελλάδα; Πώς σας φαίνεται;

Μητροπολίτης Αλέξιος: Είναι γιορτάσιμη αυτή την περίοδο. Στην Πάτρα λόγου χάρη που έμενα ήταν στολισμένη γιορταστικά, τα δέντρα, οι πλατείες, τα σπίτια, με λαμπάκια κ.λπ., έχει γιορταστικό χαρακτήρα. Δεν πήγα πουθενά, ήμουν μέσα με την οικογένειά μου, τα περάσαμε καλά.

«Ε.Κ.»: Τι αποκομίζετε από τη σύγχρονη Ελλάδα πέρα από τα φώτα, τα στολίδια κ.λπ.; Εκκλησιάζονται οι άνθρωποι;

Μητροπολίτης Αλέξιος: Πήγα πάνω στο Μοναστήρι το Γηροκομείο στην Πάτρα και Λειτούργησα και ανέβηκε πολύς κόσμος παρόλο ότι είναι χειμώνας.

«Ε.Κ.»: Πως είναι η υγεία σας; Πώς αισθάνεστε;

Ο Μητροπολίτης Ατλάντας Αλέξιος ενώπιον της Ωραίας Πύλης σε ναό της Μητρόπολης Ατλάντας αναπέμπει την ικεσία “Κύριε, Κύριε, επίβλεψον εξ’ ουρανού και ίδε και επίσκεψαι την άμπελον ταύτην…”.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΑΤΛΑΝΤΑΣ

Μητροπολίτης Αλέξιος: Μια χαρά είμαι και περιμένω πότε θα γυρίσω πίσω στη Μητρόπολη μου, στο σπίτι μου και φεύγω την Πέμπτη (28 Δεκεμβρίου).

«Ε.Κ.»: Τώρα πού λείπετε ποιος σας αντικαθιστά;

Μητροπολίτης Αλέξιος: Ο Επίσκοπος Ζήλων Σεβαστιανός.

«Ε.Κ.»: Πώς πηγαίνει η Μητρόπολη στην Ατλάντα;

Μητροπολίτης Αλέξιος: Η Μητρόπολη είναι μια χαρά, έχουμε προγράμματα, τώρα επιστρέφω, και αρχίζουμε τον Ιανουάριο στο Κέντρο Διακονίας με τα χειμερινά προγράμματα της νεολαίας, μαζεύονται πολλά παιδιά.

«Ε.Κ.»: Είχατε κάποια επικοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο;

Μητροπολίτης Αλέξιος: Όχι, δεν επικοινωνήσαμε.

«Ε.Κ.»: Πότε επικοινωνήσατε τελευταία φορά με τον Αρχιεπίσκοπο;

Μητροπολίτης Αλέξιος: Προτού να φύγω, πριν έναν μήνα.

«Ε.Κ.»: Θα είσαστε τα Θεοφάνια στον Αγιασμό των υδάτων στο Τάρπον Σπρινγκς;

Μητροπολίτης Αλέξιος: Ναι, ασφαλώς, έρχομαι την Πέμπτη.

«Ε.Κ.»: Ποια είναι μία ευχή σας για το επικείμενο Νέο Ετος προς το πλήρωμα της Μητροπόλεώς σας Ατλάντας, κλήρο και λαό, αλλά και ευρύτερα στην Ομογένειά μας την οποία υπηρετείτε πολλά χρόνια;

Ο Μητροπολίτης Ατλάντας Αλέξιος τελεί την θεμελίωση του ιερού ναού των νεομαρτύρων Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης από την Θερμή της Λέσβου.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΗΤΡΌΠΟΗ ΑΤΛΑΝΤΑΣ

Μητροπολίτης Αλέξιος: Η ευχή και η προσευχή είναι πάντοτε να βρισκόμαστε κοντά στην Εκκλησία και μέσω της Εκκλησίας να επικοινωνούμε με τον Θεό μας, διότι αν ξεφύγουμε και βρισκόμαστε μακριά από τον Θεό τότε θα έχουμε εμείς πρόβλημα και για να αποφεύγουμε τα προβλήματα πάντοτε χρειάζεται η επικοινωνία με τον Θεό. Οι άνθρωποί μας στην Αμερική είναι άνθρωποι που πιστεύουν διότι το δείχνουν με την παρουσία τους στις εκκλησίες μας, στα προγράμματα των εκκλησιών και προσεύχομαι να συνεχιστεί αυτή η καλή συνήθεια.

«Ε.Κ.»: Σεβασμιότατε, επειδή υπάρχει μία διάδοση εδώ ότι προτίθεστε να παραιτηθείτε. Υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο;

Μητροπολίτης Αλέξιος: Πρώτη φορά το ακούω αυτό. Μου είναι έκπληξη. Εσείς τα γνωρίζετε καλύτερα κ. Καλμούκο Θεολογικώς, ο Επίσκοπος είναι ισόβιος στην Επαρχία του, διότι υπάρχει κι ένας ευχαριστιακός δεσμός σύνδεσης, όπως πολλές φορές γράφετε, ανάμεσα στον Επίσκοπο και την Επισκοπή, ο οποίος είναι ακατάλυτος. Όχι, δεν προτίθεμαι να παραιτηθώ.

«Ε.Κ.»: Αυτές οι διαδόσεις εκπήγασαν λόγω της απουσίας σας αυτές τις ημέρες από τη Μητρόπολη.

Μητροπολίτης Αλέξιος: Δεν είχα βρεθεί στην Ελλάδα άλλη χρονιά τέτοια εποχή και επίσης η επέτειος των γενεθλίων μου είναι η 25η Δεκεμβρίου, ανήμερα τα Χριστούγεννα, και κλείνω τα 80. Κι έτσι μαζεύτηκε όλη η οικογένεια, οι δύο μου αδελφές, οι τέσσερις αδελφοί μου και ήλθα για να βρεθούμε οικογενειακώς, όπως και έγινε. Ακόμα και σήμερα ακόμα το μεσημέρι ήμασταν έξω σ’ ένα κέντρο περί τα 35 με 40 άτομα με τα παιδιά και εγγόνια, ήταν μία οικογενειακή συγκέντρωση ανθρώπινη. Πρέπει να σας πω ότι πρώτη φορά στη ζωή μου το έχω κάνει αυτό το πράγμα διότι δεν γιορτάζω γενέθλια, ούτε θέλω να γιορτάζω, αλλά για την οικογένεια είναι διακοπές και μπορούν να συγκεντρωθούν όλοι κι εγώ μπήκα στον κόπο και ήλθα για να βρεθούμε όλοι μαζί.

Σας ευχαριστώ που επικοινωνήσατε μαζί μου, ευχές και την αγάπη μου στην οικογένειά σας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Οι αποφοιτήσαντες από τη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης το Σάββατο 18 Μαΐου έχουν μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη συνοδευόμενοι από καθηγητές και από τον εκκλησιάρχη της Σχολής και καθηγητή του Κανονικού Δικαίου, Αρχιμανδρίτη Βαρθολομαίο Μερκάντο.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ