x
 

Εκκλησία

Ο Μητροπολίτης Γλυφάδας Αντώνιος αποκλειστικά στον «Ε.Κ.» για την βάπτιση και τον Ελπιδοφόρο

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Μητροπολίτης Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης, Αντώνιος, στην κυριότητα του οποίου ανήκει ο ναός της Παναγίας Φανερωμένης στον οποίον ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος τέλεσε τη βάπτιση των τέκνων του ομοφυλοφιλικού ζεύγους των Ελληνοαμερικανών Ευαγγέλου Μπούση και Πίτερ Ντούντα, το Σάββατο 9 Ιουλίου, με αποκλειστική συνέντευξή του στον «Ε.Κ.» διεκτραγωδεί τα όσα διημείφθησαν. Καταγγέλλει ευθέως τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο ότι ουσιαστικά τον παραπλάνησε για τη λήψη της κανονικής άδειας προκειμένου να ιεροπράξει στα όρια της Μητρόπολής του.

Είπε, πως «αισθάνομαι στενοχώρια για τον εξής λόγο: Ο Αγιος Αμερικής μού έστειλε επιστολή και ζήτησε την άδειά μου για να κάνει μία βάπτιση. Ελεγε συγκεκριμένα ‘τη βάπτιση των τέκνων της εκ Σικάγου ορμωμένης ομογενειακής οικογενείας Μπούση’. Οπως καταλαβαίνετε από αυτό κατάλαβα ότι είναι μία κανονική οικογένεια και ως εκ τούτου λογικό ήταν να δώσω την άδειά μου να κάνει τη βάπτιση. Στη συνέχεια, όμως, προέκυψε ότι τα παιδάκια αυτά τα οποία είναι αθώα και δεν έχουν καμία ανάμειξη ανατρέφονται από δύο πρόσωπα του ιδίου φύλου. Θεωρώ ότι βάπτιση τέτοιων παιδιών στην Ελλάδα δεν είχε γίνει ποτέ, είναι η πρώτη φορά που έγινε. Θα έπρεπε να κρατηθούν πάρα πολύ χαμηλοί τόνοι και φυσικά δεν νομίζω ότι ο ίδιος ο Σεβασμιώτατος θα έπρεπε να κάνει μία τέτοια βάπτιση χωρίς να μου το έχει πει. Αν γνώριζα θα του έλεγα ότι Σεβασμιώτατε εγώ δεν μπορώ να δώσω μία τέτοια άδεια, θα πρέπει να αναφερθώ στην Ιερά Σύνοδο εγγράφως, να μου απαντήσει εγγράφως η Ιερά Σύνοδος τι πρέπει να γίνει και ανάλογα με τις εντολές που θα λάβω από την προϊσταμένη μου Αρχή κι εγώ θα σας πω τι θα γίνει».

Ο Μητροπολίτης Αντώνιος είπε επίσης πως «δεν θεωρώ πως ένας Επίσκοπος πρέπει να κάνει μία τέτοια βάπτιση ούτως ώστε να δίνει τροφή σε οποιονδήποτε νομίζει ότι στην Εκκλησία όλα είναι επιτρεπτά».

Στην ερώτηση «αισθάνεστε ότι παραπλανηθήκατε;», απάντησε «φυσικά, διότι όταν μου γράφει ότι ήταν κανονική οικογένεια κι όταν τελικά δεν είναι οικογένεια με τη μορφή που η Εκκλησία μας την θεωρεί οικογένεια δεν είναι παραπλάνηση;».

Όταν τον ρωτήσαμε «προτίθεσθε να καταγγείλετε ευθέως τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο στο Οικουμενικό Πατριαρχείο;», ο Μητροπολίτης Αντώνιος είπε, πως «εγώ έκανα αναφορά στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, από εκεί και πέρα η Ιερά Σύνοδος ως αρμόδια Αρχή θα κρίνει αν πρέπει να γίνει αναφορά ή όχι».

Στην ερώτηση «έκτοτε επικοινωνήσατε μαζί του να του πείτε Αγιε Αδελφέ τί είναι αυτό που κάνατε;», απάντησε, πως «όχι, ούτε εγώ του έκανα τηλέφωνο, ούτε εκείνος τηλεφώνησε. Πληροφορήθηκα από αλλού ότι γνώριζε τον θόρυβο ο οποίος έγινε, γνώριζε ότι είχαν αρχίσει και τον έβριζαν, γνώριζε ότι διερωτώντο τι στάση πήρα εγώ και θεωρώ ότι θα έπρεπε να έχει μία κάποια επικοινωνία μαζί μου».

Όταν τον ρωτήσαμε «τίθεται και θέμα ληξιαρχείου; πώς αυτά τα νεοφώτιστα παιδιά καταχωρήθηκαν στη Μητρόπολή σας; δηλαδή όνομα πατρός, όνομα μητρός», απάντησε, πως «αυτά βασικά από ό,τι είδαμε έχουν ήδη καταχωρηθεί με τα ονόματα τους στο ληξιαρχείο στην Αμερική, γιατί οι άνθρωποι οι οποίοι τα ανατρέφουν μένουν στην Αμερική και τα έχουν ήδη καταγράψει με τα βαφτιστικά ονόματα τα οποία ήδη έχουν λάβει».

Στην ερώτηση «αν κάποτε αυτά τα παιδιά αναζητήσουν πιστοποιητικό βαπτίσεως και απευθυνθούν στη Μητρόπολή σας;», είπε, ότι «δόθηκε νομίζω ένα πιστοποιητικό που λέγει ότι βαπτίσθηκε το παιδί τάδε και έλαβε το όνομα Ελένη, δεν δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες».

Ο Μητροπολίτης Αντώνιος είπε επίσης «γι’ αυτό έχω αποφασίσει και ήδη ετοιμάζω ένα σχέδιο και θα βγάζουμε άδεια βαπτίσεως, όπως βγαίνει η άδεια γάμου. Θα βγάζει η Μητρόπολή μας άδεια βαπτίσεως αφού συγκεντρώνονται όλα τα απαραίτητα στοιχεία και αφού το αρμόδιο γραφείο που θα έχομε στη Μητρόπολη θα κρίνει αν μπορεί να γίνει η βάπτιση, γιατί φοβούμαι να μην έχω ξανά προβλήματα».

Αναφορικά τι λέγει ο λαός της Μητροπόλεως, είπε ότι «θορυβήθηκε πολύ. Δόξα τω Θεώ έχομε πολύ ευσεβείς ανθρώπους οι οποίοι είναι κοντά στην Παράδοση της Εκκλησίας μας και ταράχθηκαν και δεν σας κρύβω ότι κι εγώ ταράχθηκα πολύ διότι θα έπρεπε στοιχειωδώς να με ενημερώσει και να μου πει Σεβασμιώτατε δεν είναι μία κανονική βάπτιση, είναι μία βάπτιση ιδιάζουσα, αυτό είναι εκείνο το οποίο με στενοχωρεί». Συμπλήρωσε πως «θα έπρεπε να γίνει σεμνά, ταπεινά, χωρίς καμία δημοσιότητα και φυσικά χωρίς την παρουσία αρχιερέως. Δεν μπορεί ένας αρχιερεύς να λέγει πως εγώ με την παρουσία μου ουσιαστικά επικυρώνω τον τρόπο αυτόν της ανατροφής των παιδιών».

Περί Μητροπολίτη Αντωνίου

Ο Σεβ. Μητροπολίτης  Γλυφάδας κ. Αντώνιος γεννήθηκε στην Κέρκυρα. Σπούδασε εις το Νομικό, Θεολογικό και Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Γνωρίζει Αγγλικά και αρκετά καλά Γαλλικά, Γερμανικά και Ιταλικά. Χειροτονήθηκε Διάκονος υπό του τότε Διαυλείας και νυν πρ. Τρίκκης και Σταγών κ. Αλεξίου και Πρεσβύτερος υπό του αειμνήστου Γέροντός του Μητρ. Νικοπόλεως Μελετίου. Το 2012 χειροτονήθηκε Επίσκοπος Σαλώνων υπό του Μακαριώτατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου. Υπηρέτησε ως Ιεροκήρυκας στη Μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης και ως Εφημέριος εις το Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» και εις τον Ι. Ν. Αγ. Σκέπης Παπάγου. Εγκατεβίωσε επί 4ετία στο Αγιο Όρος και διετέλεσε Ηγουμενοσύμβουλος της Ι.Μ. Ασωμάτων – Πετράκη. Εργάσθηκε επί μακρόν εις την Οικονομική Υπηρεσία της Ιεράς Συνόδου, της οποίας ήτο επί οκταετία Γενικός Διευθυντής. Κατά τη διάρκεια της θητείας του συνετέλεσε στην ανόρθωση των οικονομικών της Εκκλησίας, στην κατασκευή αρκετών κτιρίων και εις την ριζική ανακαίνιση του Συνοδικού Μεγάρου. Έχει συγγράψει άρθρα και επιστημονικές μελέτες. Διακρίθηκε ιδιαιτέρως ως ιεροκήρυκας και εξομολόγος. Μητροπολίτης Γλυφάδας εξελέγη την 20-3-2019.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος με την ευκαιρία της Γιορτής του Πατέρα, την Κυριακή 16 Ιουνίου, απέστειλε στις κοινότητες εγκύκλιο μήνυμα, στο οποίο έκανε αναφορά στους τριακοσίους δέκα οκτώ Πατέρες της εν Νικαία Πρώτης Οικουμενικής Συνόδου.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ