x

Υπόλοιπος Ελληνισμός

Ο Μητροπολίτης Ιμβρου και Τενέδου Κύριλλος νοσεί με κορωνοϊό

ΒΟΣΤΩΝΗ. Νοσεί με κορωνοϊό ο Μητροπολίτης Ιμβρου και Τένεδου Κύριλλος, ποιμενάρχης της γενέθλιας νήσου του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου. Ο Μητροπολίτης Κύριλλος έχει ήπια συμπτώματα, αν και παρέστη ανάγκη να εισαχθεί στο τοπικό νοσοκομείο του νησιού επειδή χρειάσθηκε να του παρασχεθεί οξυγόνο, έγιναν εξετάσεις και πήρε εξιτήριο.

Ο Μητροπολίτης Κύριλλος (Συκής) έλκει την καταγωγή του από το γειτονικό νησί της Λέσβου και είναι εκείνος ο οποίος ως Αρχιμανδρίτης αρχικά και ως Επίσκοπος Ερυθρών «ανάστησε» την Εκκλησία της Σμύρνης και διοργάνωσε την ομώνυμη Μητρόπολη έπειτα από εκατό χρόνια και ανακάλυψε τους Ορθόδοξους Χριστιανούς στα Μικρασιατικά παράλια.

Υπηρέτησε για μικρό χρονικό διάστημα και ως ηγούμενος στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, ενώ τυγχάνει της εκτίμησης και της εμπιστοσύνης του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, γι’ αυτό και του εμπιστεύθηκε τη διαποίμανση της τοπικής Εκκλησίας της ιδιαίτερης του πατρίδας, της Ιμβρου, την οποία, ως γνωστόν, επισκέπτεται συχνά.

Ο νέος Μητροπολίτης Ιμβρου και Τενέδου Κύριλλος με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ο οποίος κατάγεται από χωριό Αγιοι Θεόδωροι της Ιμβρου. Φωτογραφία Οικουμενικό Πατριαρχείο/Νίκος Μαγγίνας
Ο Μητροπολίτης Ιμβρου και Τενέδου Κύριλλος με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ο οποίος κατάγεται από χωριό Αγιοι Θεόδωροι της Ιμβρου. Φωτογραφία: Οικουμενικό Πατριαρχείο/Νίκος Μαγγίνας

Ο Μητροπολίτης Κύριλλος ανάρτησε το ακόλουθο συγκλονιστικό μήνυμα στον λογαριασμό του, στο Facebook: «Σκέφτηκα, προβληματίστηκα πάρα πολύ αν έπρεπε να γράψω αυτό που θα διαβάσετε. Υπέκυψα στον πειρασμό. Αν έκανα λάθος ζητώ συγγνώμη. Χθες χρειάστηκε να πάω στο νοσοκομείο μας και να μπω στο οξυγόνο μιας και νοσώ από κορωνοϊό. Ειδοποίησα την ανάλογη Υπηρεσία, ήλθαν με πήραν και με τα ανάλογα μέτρα με μετέφεραν στο νοσοκομείο. Πήγαμε κατευθείαν στο δωμάτιο απομόνωσης. Ηρθε ένας γιατρός ο οποίος μου έβαλε τη μάσκα του οξυγόνου και άρχισε αμέσως πολλές και διάφορες εξετάσεις. Αν δεν σας κουράζει μπορώ να σας μιλάω; με ρώτησε. Του είπα καθόλου ίσα – ίσα καλό μου κάνετε. Μιλούσαμε τουρκικά. Βγαίνει για λίγο και ξαναμπαίνει και με έκπληξη μου λέει: Είστε ο Μητροπολίτης; Μάλιστα, του λέω. Ο Μητροπολίτης των Χριστιανών εδώ του νησιού; Μάλιστα, του ξαναλέω. Συγγνώμη δεν το ήξερα, μου το είπε ο ιερεύς που είναι έξω. Δεν σημαίνει του λέω κάτι εξαιρετικό, είμαι και εγώ όπως όλοι οι άλλοι άνθρωποι. Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι συμβαίνει, μου λέει. Είμαι καινούργιος γιατρός στο νησί. Πριν λίγο καιρό πήγα με την γυναίκα μου στα Ιεροσόλυμα, πήρα κεράκια αναμμένα με το άγιο φως (βούρκωσε). Εφερα μερικά και ήθελα να περάσω να ανάψω δύο – τρία, δεν ξέρω όμως, μπορώ; Βεβαίως, του είπα. Όμως μου λέει σήμερα ήρθατε εσείς εδώ σε μένα. Εμένα δεν είναι αυτή η ειδικότητά μου απλά κάνω εφημερία σήμερα COVID βάσει πρωτοκόλλου. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ενώ εγώ ήθελα να έρθω να ανάψω τα κεράκια ήρθατε εσείς ο Μητροπολίτης σε μένα. Σας παρακαλώ θα πάρετε τα κεράκια μου να τα ανάψετε για μένα και την σύζυγό μου; Ευχαρίστως, του είπα. Ενα δάκρυ κύλησε στο πρόσωπό του. Βγήκε έξω και ξανάρθε με τρία Ιεροσολυμίτικα κεράκια. Αυτά είναι, μου λέει. Δώστε τα έξω στο π. Νικηφόρο, του είπα, και θα τα ανάψουμε στην εκκλησία. Συγγνώμη, του λέω, αλλά είστε πολλή ώρα μαζί μου στον θάλαμο ίσως είναι επικίνδυνο για εσάς. Όχι, όχι μου λέει δεν θα σας αφήσω μόνο. Μα είναι έξω ο πατήρ αν χρειαστώ κάτι θα φωνάξω….. πέρασε πάνω από μια ώρα που δεν ομολογείτε…… ολοκληρώθηκαν εξετάσεις  αίματος, καρδιογραφήματος κλπ. Βγήκαν και τα αποτέλεσμα και χαρούμενος ο γιατρός μου λέει: Ολα είναι καλά και το σπουδαιότερο, το οξυγόνο σας ανέβηκε φυσιολογικά και δεν θα χρειαστεί να πάτε στο Τσανάκαλε για περαιτέρω θεραπεία. Βοήθησε ο Θεός. Εμ βέβαια του λέω, στα ελληνικά. Με τέτοιο οξυγόνο που μου χάρισε σήμερα…… αναμαντίμ μου λέει (δεν κατάλαβα δλδ στα τουρκικά). Χαμογέλασα. Ετοιμάστηκα να φύγω. Πήγα στην πόρτα του γραφείου του και ευχαριστώντας τον χαιρέτησα από μακριά έβγαινα στην έξοδο του νοσοκομείου. Αισθάνθηκα κάποιον να με ακολουθεί. Ηταν ο γιατρός. Σας ευχαριστώ πολύ, μου είπε στα ελληνικά και δακρυσμένος με έβαλε στο ασθενοφόρο και έφυγε. Θα τα πούμε σύντομα, μου είπε. Το βράδυ στο κινητό μου έλαβα ένα μήνυμα: Μητροπολίτη εγώ και η γυναίκα μου σε ευχαριστούμε πολύ. Τους έστειλα φωτογραφία με τα κεράκια τους να ανάβουν μπροστά στην Παναγία μας. Δόξα τω Θεώ!».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του εκ Φαναρίου, κήρυξε επίσημα την έναρξη της 46ης Κληρικολαϊκής Συνέλευσης της Αρχιεπισκοπής Αμερικής στην μεγάλη αίθουσα του ξενοδοχείου Marriot Marquis της Νέας Υόρκης το εσπέρας της Δευτέρας 4ης Ιουλίου 2022.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Τα Γεγονότα της Εβδομάδας από τον «Ε.Κ» με την Αννα Σαρηγιάννη (Βίντεο)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η δημοσιογράφος Αννα Σαρηγιάννη στο ειδικό εβδομαδιαίο βιντεομαγκαζίνο, στο οποίο παρουσιάζονται οι σημαντικότερες ειδήσεις της Εβδομάδας όπως τις κατέγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» μέσα από την έντυπη αλλά και την ηλεκτρονική έκδοσή του και τις επεξεργάστηκε η συντακτική του ομάδα.

Μητσοτάκης: Ανοίγει ξανά τη Δευτέρα η Διώρυγα της Κορίνθου για τρεις μήνες (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ.Η Διώρυγα της Κορίνθου θα ανοίξει ξανά την Δευτέρα για τρεις μήνες για εξυπηρετηθεί η καλοκαιρινή κίνηση, μετά από ενάμιση χρόνο που διήρκεσαν οι εργασίες αποκατάστασης όπως δεσμεύθηκε η κυβέρνηση, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του το απόγευμα στη Διώρυγα της Κορίνθου, όπου εκτελούνται έργα αποκατάστασης.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας