x
 

Ελλάδα

Ο Μητροπολίτης Λαρίσης Ιερώνυμος διεκτραγωδεί στον «Ε.Κ.» το μέγεθος και το δράμα των πλημμυρών

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου Ιερώνυμος, με συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα», διεκτραγωδεί το μέγεθος και το δράμα από τις πλημμύρες. Κάνει έκκληση στους ανθρώπους που από τη μια στιγμή στην άλλη έχασαν τα πάντα να μην εγκαταλείψουν τον τόπο τους, αλλά να μείνουν και όλοι μαζί να αγωνιστούν για να τα επανακτήσουν.

Ο Μητροπολίτης Ιερώνυμος είπε πως «αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε με τη Θεσσαλονίκη καθότι ο ποταμός Πηνειός έχει αποκλείσει τη βόρεια έξοδο της πόλης και μάλιστα σε δύο σημεία, αφ’ ενός στην κοίτη του ποταμού που έχει υπερχειλίσει αλλά και στη γέφυρα του Γιάννουλη που σημαίνει ότι μερικά χωριά του Δήμου Λαρίσης και όλος ο Δήμος Τεμπών έχουν αποκλεισθεί. Είναι εκτός δυνατότητος να επικοινωνήσομε, δεν πάει αυτοκίνητο, στέλνουμε εφόδια με βάρκα, επίσης με φαγάνα ή μπουλντόζα. Από τα βουνά κατεβαίνουν ακόμη μεγάλοι όγκοι νερού. Μπορεί η Καρδίτσα και τα Τρίκαλα να έχουν αρχίσει να στεγνώνουν, για εμάς όμως θα πάρει πολύ καιρό, κι αυτό είναι μία ανυπολόγιστη καταστροφή καθώς ο κάμπος της Θεσσαλίας που είναι υπεύθυνος για το 23% της αγροτικής παραγωγής της Ελλάδας, αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να δώσει αυτό που έδινε άλλες φορές που σημαίνει ότι θα έχουμε πρόβλημα από σιτηρά και από αγροτικά προϊόντα γενικά, αλλά και από ζωικό κεφάλαιο διότι πολλά από τα ζωντανά πνίγηκαν αλλά και αυτά που ζουν δεν έχουν ζωοτροφές κι ίσως πεθάνουν κάποια από την πείνα».

Μέρος του πλημμυρισμένου κάμπου της Θεσσαλίας προς την μεριά της Λάρισας.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΛΑΡΙΣΗΣ

Στην ερώτηση πώς συμπαραστέκεται η Μητρόπολη στους ανθρώπους, ο Μητροπολίτης Ιερώνυμος είπε πως «κάνουμε ό,τι μπορούμε βέβαια. Στο κλειστό γυμναστήριο της Νεάπολης κοιμούνται κάθε μέρα 120 πλημμυροπαθείς, στην εκκλησία του Αγίου Αθανασίου στο Αρμένιο κοιμήθηκαν για τρεις βραδιές 150 άτομα και σώθηκαν. Στο Πνευματικό Κέντρο του Αγίου Γεωργίου Γιάννουλης έχουμε διοργανώσει εκεί έναν καταυλισμό και μένουν εκεί κάθε μέρα 30 άτομα αλλά σιτίζονται γύρω στα 80. Επίσης, έχουμε ανοίξει τις εκκλησίες που είναι στα ψηλώματα και πάνε οι άνθρωποι και μένουν εκεί. Στη Ροδιά έχουμε ένα υποτυπώδες συσσίτιο και αφορά κυρίως τα παιδιά τα οποία πρέπει να έχουν ένα σταθερό γεύμα γιατί οι μεγάλοι τα καταφέρνουν».

Ο Σεβασμιότατος τόνισε ότι «είμαι ευγνώμων στους ιερείς μου όλων των χωριών οι οποίοι κινητοποιήθηκαν και διέθεσαν ανθρώπους με αποτέλεσμα στη Μητρόπολη Λαρίσης να μην έχουμε ανθρώπινα θύματα. Υπάρχουν ανθρώπινα θύματα αλλά αλλού, στον Παλαμά Καρδίτσας. Οι ιερείς μας χτύπησαν τις καμπάνες εγκαίρως στις 3 η ώρα τη νύχτα, ξεσήκωσαν τον κόσμο, έφυγαν από τα κρεβάτια τους και προχώρησαν προς τα ψηλότερα σημεία, είτε προς άλλα χωριά».

Από την καταστροφή του ιερού ναού Αγίου Αθανασίου Κουλουρίου.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΛΑΡΙΣΗΣ

Ο Σεβασμιότατος είπε επίσης πως «έχουμε πρόβλημα στις παραποτάμιες συνοικίες μέσα στη Λάρισα. Πριν λίγο έφυγα από την εκκλησία του Αγίου Θωμά που οι άνθρωποι καθάριζαν από τη λάσπη που μπήκε μέσα 30 πόντους, ευτυχώς δεν πέρασε στο Ιερό Βήμα, αλλά ο κυρίως ναός, το γραφείο, η κουζίνα, οι αίθουσες των κατηχητικών, έχουν καταστραφεί, πολλά είδη τα πήρε το ποτάμι». Υπογράμμισε ότι «αυτά θα τα ξαναφτιάξουμε, θα δώσει ο καλός Θεός, θα στείλει τους ανθρώπους να τα φτιάξουμε όπως πρέπει».

Ο Μητροπολίτης Ιερώνυμος τόνισε ότι «από αυτό που κινδυνεύουμε περισσότερο είναι τα φαινόμενα μετά την πλημμύρα, δηλαδή λόγω πολλών πτωμάτων ζώων, αλλά και τρωκτικών και φιδιών όλη η περιοχή μυρίζει και η μυρωδιά είναι ανυπόφορη και στο Θεσσαλικό κάμπο και σε ορισμένες περιοχές της Λάρισας. Εγκυμονεί ο κίνδυνος λεπτοσπείρωσης και από τον ιό του Νείλου λόγω πολλών κουνουπιών που ξαφνικά παρουσιάσθηκαν και είναι ήδη εμφανής η παρουσία τους στη Λάρισα. Γι’ αυτό η Μητρόπολη Λαρίσης πέρα των τροφίμων και τον νερών μοιράζει και χλωρίνες. Οποιος μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του θα πάρει ένα τετράκιλο χλωρίνη για να καθαρίσει το σπίτι του καλά όπου ανέβηκε η πλημμύρα από τα νερά, τα μικρόβια κ.λπ. διότι πρώτιστα μας ενδιαφέρει η υγιεινή των ανθρώπων. Οποιος επιστρέφει στο σπίτι του δεν βρίσκει τίποτε ή αυτό που βρίσκει είναι φοβερά αποκαρδιωτικό. Πολλά παραδοσιακά έπιπλα, πολλά κεντήματα στο χέρι, ή κειμήλια που είχαν από τις μητέρες ή γιαγιάδες τους καταστράφηκαν. Σε κάθε περίπτωση έχουμε αφορμή να κλαίμε για πολλά, όμως είμαστε αποφασισμένοι να αντέξουμε, να επιβιώσουμε».

Διανομή νερού στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου Γιάννουλης με την φροντίδα της Μητρόπολης.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΛΑΡΙΣΗΣ

Ο Σεβασμιότατος ανέφερε ακόμα πως «να μην το βρουν κάποιοι ως αφορμή να φύγουν από τη Θεσσαλία, να μείνουν στον τόπο τους κι όλοι μαζί να αγωνισθούμε. Θερμώς παρακαλώ να μείνουμε όλοι εδώ διότι αν αρχίσει ένας – ένας και φεύγει δεν ξέρω αν όσοι μείνουμε θα είμαστε αρκετοί, ικανοί, να βαστάξουμε το βαρύ φορτίο των πραγμάτων που πρόκειται να έλθουν και να εκδιώκουν τις επόμενες γενιές».

Τόνισε επίσης ότι «έχουμε μεγάλες απώλειες σε ναούς. Την περασμένη Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου το 70% των ναών δεν Λειτούργησαν, είτε διότι ήταν πλημμυρισμένοι, είτε διότι οι ιερείς δεν μπορούσαν να μεταβούν στα χωριά να Λειτουργήσουν. Το Προσκύνημα της Αγίας Παρασκευής στα Τέμπη καταστράφηκε ολοσχερώς. Από τον όγκο των υδάτων κόπηκε η γέφυρα και πλέον δεν μπορούμε να περάσουμε απέναντι στην Αγία Παρασκευή».

Στην ερώτηση αν υπήρχε τρόπος να προληφθεί κάτι τέτοιο ή ήταν οι συνθήκες τέτοιες που δεν έδιναν αυτή τη δυνατότητα, ο Μητροπολίτης Ιερώνυμος είπε, ότι «δεν είμαι ο αρμόδιος να απαντήσω. Να μην είναι όλο αυτό αποτέλεσμα ανθρώπινου δόλου ή ανθρώπινης αμελείας. Μακάρι να ήταν όλο αυτό ένα φυσικό φαινόμενο που απλά ξέσπασε και δεν μπορούσε να κρατηθεί. Δυστυχώς όμως πολλά λέγονται και ενδεχομένως θα πρέπει να αποδοθούν ευθύνες, αλλά δεν είμαι αυτός που θα τις αποδώσει. Εγώ ενδιαφέρομαι για την ανακούφιση των ανθρώπων, την ασφαλή επιστροφή στα σπίτια τους και γενικά για οτιδήποτε θα μπορούσε να εξασφαλίσει την επαναφορά σε ειρηνικούς όρους ζωής σε ολόκληρη τη Θεσσαλία. Τι να κάνουμε; Εχει ο Θεός».

Για την Ομογένεια είπε, ότι «την παρακαλώ να κάνει πολλή προσευχή για τη Θεσσαλία, η οποία επειδή είναι στο μέσον της Ελλάδος είναι πολύ σημαντική περιοχή».

Σημείωση: Οσοι επιθυμούν να συνδράμουν οικονομικώς μπορούν να καταθέσουν τις δωρεές τους απευθείας στις ακόλουθες τράπεζες και λογαριασμούς:

 

Τράπεζα: EUROBANK

IBAN: GR0902602170000380101971473

Δικαιούχος: ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΛΑΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

 

Τράπεζα: ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

IBAN: GR3701103970000039720457884

Δικαιούχος: ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΛΑΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

 

Τράπεζα: ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

IBAN: GR6701712550006255147578474

Δικαιούχος: ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΛΑΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

 

Τράπεζα: ALPHA BANK

IBAN: GR2001403030303002002009804

Δικαιούχος: ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΛΑΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΥΔΝΕΫ. Αφίχθησαν στο Σύδνεϋ τέσσερις Μητροπολίτες από την Ελλάδα, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στις εργασίες της 12ης Κληρικολαϊκής Συνελεύσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, που συγκαλείται από τις 24 έως τις 27 Σεπτεμβρίου 2023.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ