x
 

Εκκλησία

Ο Μητροπολίτης Μεξικού Ιάκωβος στο Καπιτώλιο του Μεξικού

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ. Ο Μητροπολίτης Μεξικού και Εξαρχος Κεντρικής Αμερικής και Νήσων Καραϊβικής κ. Ιάκωβος, παρέστη στους εορτασμούς της Βουλής των Αντιπροσώπων στις Ηνωμένες Μεξικανικές Πολιτείες, αφού τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας στην Πόλη του Μεξικού.

Την εκδήλωση διοργάνωσε η Ομάδα για τις Διμερείς Σχέσεις Ελλάδας – Μεξικού, ως ένδειξη τιμής για τη φιλία των δύο εθνών και λαών. Ομιλητές ήταν ο Μητροπολίτης Μεξικού Ιάκωβος καθώς και ο πρόεδρος της Ομάδας Mario Rodriguez Carillo, ο πρέσβης της Ελληνικής Δημοκρατίας στο Μεξικό Νικόλαος Κοτροκόης και μέσω σύνδεσης zoom ο επιτετραμμένος πρόξενος Edgar Gomez (Εντγκαρ Γκομέζ). Η ελληνικής καταγωγής καθηγήτρια της περιοχής Αννυ Χρυσομαλάκου ανέγνωσε την «Ιθάκη» του μεγάλου ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη.

Στην ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιάκωβος, ανάμεσα στα άλλα, ανέφερε και τα εξής: «Ενώ στην Ευρώπη επικρατούσε περιδίνηση και σπαραγμός (το 1938), τα δύο μεγάλα έθνη μας αποτέλεσαν για τον κόσμο ένα παράδειγμα ενότητας με την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων. Τι συμβολίζουν στην πραγματικότητα οι διπλωματικές σχέσεις; Μια υπόσχεση για διάλογο μεταξύ τους -και από το 1938 τα έθνη κάνουν ακριβώς αυτό- μιλούν μεταξύ τους».

Ο Μητροπολίτης Μεξικού Ιάκωβος και ο Πρόεδρος της Ομάδας Mario Rodriguez Carillo ανταλλάσσουν δώρα.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΜΕΞΙΚΟΥ

Σε άλλη αποστροφή του λόγου του ο Μητροπολίτης Μεξικού επισήμανε τα εξής: «Κανείς δεν ξέρει τι έφερε κοντά τις δύο χώρες μας που τις χωρίζει τόσο μεγάλη απόσταση. Θα μπορούσε να είναι το ότι και τα δύο έθνη έχουν ιστορία βαθιά ριζωμένη στο έδαφος, με το αίμα των προγόνων μας τα τελευταία χιλιάδες χρόνια, θα μπορούσε να είναι η κοινή μας καταπίεση που ζήσαμε για εκατοντάδες χρόνια κάτω από αυτοκρατορικά καθεστώτα, θα μπορούσε να είναι η κοινή μας Πίστη, ο Χριστιανισμός, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της ταυτότητάς μας ως ελεύθερα έθνη. Ως ιερέας πρέπει να τονίσω φυσικά, ότι όποιος Ελληνας δει την Παναγία της Γουαδελούπης, θα σκεφτεί αμέσως την ιστορία της ανεξαρτησίας της ίδιας της Ελλάδας, που σημαδεύτηκε εξ αρχής την ημέρα της εορτασμού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Πολλές θαυματουργές εικόνες της συνεχίζουν να ευλογούν πόλεις και χωριά σε όλο το έθνος».

Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεξικού Ιάκωβο συνόδευαν ο θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μύρινας Αθηναγόρας, προϊστάμενος των Νήσων Καραϊβικής και ο πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Φιλάρετος, γενικός εφημέριος της Μητροπόλεως Μεξικού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΒΟΣΤΩΝΗ. Η Αρχιεπισκοπή Αμερικής συνέβαλλε οικονομικώς στην ανακαίνιση της Μαρασλείου Σχολής, τα εγκαίνια της οποίας έγιναν στο πλαίσιο της ονομαστικής εορτής του Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ