x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ο Μητροπολίτης Σάρδεων Ευάγγελος ορίσθηκε μέλος της Συνόδου του Φαναρίου

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος όρισε τον Μητροπολίτη Σάρδεων Ευάγγελο μέλος της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου από την 1η Μαρτίου 2023. Η θητεία του Μητροπολίτη Ευαγγέλου θα είναι διαρκείας ενός έτους.

Υπογραμμίζεται ότι κατ’ αυτή τη Συνοδική περίοδο μέλος της Συνόδου είναι επίσης και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος.

Ο Μητροπολίτης Ευάγγελος διετέλεσε Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης επί δέκα επτά χρόνια και συγκεκριμένα από της εκλογής και ενθρονίσεώς του στις 11 Μαΐου του 2003 μέχρι και τις 8 Οκτωβρίου του 2020. Με ενέργειές του αποκτήθηκε το Μητροπολιτικό Οίκημα στην πόλη Westfield της Νέας Ιερσέης.

Όπως έχει γράψει ο «Ε.Κ.», ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος κατόρθωσε να συμπαρασύρει τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, με αποτέλεσμα ο Πατριάρχης να προσχωρήσει μέσω της Συνόδου του της εποχής εκείνης, στην εκθρόνιση του Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης Ευαγγέλου και την τρίμηνη αλειτουργησία του Βοστώνης Μεθοδίου, χωρίς καν να κληθούν να απαντήσουν στις αιτιάσεις του κ. Ελπιδοφόρου. Στον Ευάγγελο δόθηκε ο τίτλος της Μητρόπολης Σάρδεων η οποία υπήρχε κάποτε στη Μικρά Ασία, ενώ σήμερα δεν υπάρχουν παρά μόνο ερείπια. Ταυτόχρονα, ο Ελπιδοφόρος απαίτησε από τον Πατριάρχη και προέβη στην αναστολή του Καταστατικού της Αρχιεπισκοπής. Ο Ελπιδοφόρος δεν είχε την έγκριση ή σύμφωνο γνώμη, αλλά ούτε καν είχε ενημερώσει την Επαρχιακή Σύνοδο και το Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο εκ των προτέρων όπως προβλέπεται από το Άρθρο 25 του Καταστατικού. Απαντες το πληροφορήθηκαν από τον «Ε.Κ.».

Όπως ήδη έχει αποκαλύψει ο «Εθνικός Κήρυκας», ο Ελπιδοφόρος είχε βάλει ως στόχο του πριν ακόμα ενθρονιστεί, να πάρει τη Μητρόπολη του Ευαγγέλου και να την προσαρτήσει στην Αμεση Αρχιεπισκοπική Περιφέρεια. Το σχέδιό του το αποκάλυψε στενός συνεργάτης του Ελπιδοφόρου σε αδελφικό φίλο του Ευαγγέλου στη Θεσσαλονίκη, κι αυτά εκ των υστέρων περιήλθαν στη γνώση του Πατριαρχείου.

Ο Μητροπολίτης Ευάγγελος γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη στις 20 Σεπτεμβρίου του 1961. Μαθήτευσε στα ελληνικά σχολεία των κοινοτήτων του Αγίου Ελευθερίου και Αγίου Σπυρίδωνα. Το έτος 1983 αποφοίτησε από το Ελληνικό Κολέγιο και το 1986 από τη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης, ενώ έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Οικουμενικό Ινστιτούτο στο Σαμπεζύ της Γενεύης.

Διάκονος χειροτονήθηκε την 1η Φεβρουαρίου του 1987 και πρεσβύτερος στις 30 Ιουλίου του 1989 από τον αείμνηστο Επίσκοπο και μετέπειτα Μητροπολίτη Μελόης Φιλόθεο. Στις 30 Μαρτίου 1991 ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος του απένειμε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη.

Υπηρέτησε ως Διάκονος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ιακώβου, ιερατικός προϊστάμενος του Καθεδρικού Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Αστόριας της Νέας Υόρκης και Πρωτοσύγκελος της τότε Επισκοπής Νέας Ιερσέης.

Στις 12 Απριλίου του 2003 εξελέγη Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης από την Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Στις 10 Μαΐου 2003 χειροτονήθηκε στον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό Ναό Αγίας Τριάδος.

Σημειώνεται ότι η σύνθεση της Συνόδου από 1ης Μαρτίου μέχρι 31 Αυγούστου θα είναι η εξής:

Γέρων Δέρκων Απόστολος, Σάρδεων Ευάγγελος, Ρόδου Κύριλλος, Κορέας Αμβρόσιος, Γουίνιπεγκ (Καναδά – Ουκρανός) Ιλαρίων, Αμερικής Ελπιδοφόρος, Πισιδίας Ιώβ, Σμύρνης Βαρθολομαίος, Ιεραπύτνης και Σητείας Κύριλλος, Ισπανίας Βησσαρίων, Προύσσης Ιωακείμ και Γαλλίας Δημήτριος.

Η Σύνοδος συνεδριάζει μία φορά το μήνα υπό την προεδρία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου ενώ κατά τον μήνα Φεβρουάριο δεν θα συνεδριάσει, όπως έγραψε αποκαλυπτικά ο «Ε.Κ.» στην έκδοσή του της 12ης Ιανουαρίου 2023.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Με την ευχή ο λαός της Ουκρανίας να προσπεράσει τους σκοπέλους της ρωσικής εισβολής, η οποία λαμβάνει χώρα εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, τελέστηκε η διαδικασία της μεσολαβητικής προσευχής στον ιερό ναό Αγίου Νικολάου, στο Σημείο Μηδέν.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ