x
 

Εκκλησία

Ο Μητροπολίτης Σύμης Χρυσόστομος με όμιλο Συμαίων προσκυνητών στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο

20 Νοεμβρίου 2023

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Ο Μητροπολίτης Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου Χρυσόστομος, ο οποίος είναι Συνοδικός Πάρεδρος κατά την τρέχουσα Συνοδική περίοδο συνοδευόμενος από όμιλο Συμαίων έγιναν δεκτοί σε ακρόαση από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος επέδωσε στον Πατριάρχη επετειακό τόμο για την εκατονταετηρίδα «του Πανορμίτειου Γυμνασίου Σύμης, 1922-2022».

Σε ανακοινωθέν που εξέδωσε η Μητρόπολη Σύμης, ανάμεσα στα άλλα, αναφέρονται και τα εξής: «Με ιδιαιτέρα χαρά ανακοινώνεται, ότι ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Χρυσόστομος, ευρισκόμενος στο Οικουμενικό Πατριαρχείο εν Κωνσταντινουπόλει διά την συμμετοχή του στην συνεδρίαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, ως τακτικό Μέλος Αυτής διά την παρούσα περίοδο, εγένετο δεκτός από την Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίον, προς τον Οποίον προσέφερε τον άρτι τυπωθέντα επετειακό Τόμο: ‘100 χρόνια, Πανορμίτειο Γυμνάσιο Σύμης, 1922-2022’, έκδοσιν της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως και τον οποίο προλογίζει ο Ιδιος ο Πατριάρχης του Γένους, περιποιώντας επιπλέον τιμή και αίγλη στην Νήσο μας».

Ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Πανορμίτη Σύμης, Αρχιμανδρίτης Αντώνιος Πατρός, επιδίδει στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο περίτεχνο αργυρό δίσκο, αναπαριστών την Ιερά Μονή του Πανορμίτη. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ/ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ

Σε άλλο σημείο αναγράφεται πως «ο Τόμος εξεδόθη με πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, σε συνεννόηση μετά του Δημάρχου Σύμης κ. Ελευθερίου Παπακαλοδούκα, επί τη συμπληρώσει 100 ετών από της ιδρύσεως του εν Σύμη ‘Πανορμιτείου’ Γυμνασίου το έτος 1922, υπό της Ιεράς Μονής Ταξιάρχου Μιχαήλ του Πανορμίτου και της τότε ‘Δημαρχίας’ Σύμης. Περιλαμβάνει όλα τα ιστορικά στοιχεία της ιδρύσεως του ‘Πανορμιτείου’, με αναφορές, τόσον εις το πρόσωπον του εμπνευστού του Ηγουμένου της Μονής Πανορμίτου Μακαρίου Μπάρβα και εις τα πρόσωπα της εποχής εκείνης, τα οποία διεδραμάτισαν σημαίνοντα ρόλον, όπως τον Δήμαρχον Σύμης Πέτρον Κλαδάκη, Δημογέροντες, Διδασκάλους, αλλά και μαθητές, όσον επίσης και γεγονότα τα οποία διαζωγραφίζουν την καθημερινότητα του Εκπαιδευτηρίου, όπως εθνικές εορτές, σχολικές και γυμναστικές επιδείξεις, μετά πλουσίου φωτογραφικού υλικού, καταλόγου μαθητών και διδασκάλων, ως επίσης και καταλόγων αποφοιτησάντων, απ’ αρχής έως και του λήξαντος σχολικού έτους 2023».

Τονίζεται επίσης πως «εγένετο δεκτή από την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό μας Κ.κ. Βαρθολομαίον, 25μελής ομάδα προσκυνητών εκ Σύμης, εκκλησιαστικής μας εν Δωδεκανήσω Επαρχίας του Σεπτού Οικουμενικού Θρόνου, με επικεφαλής τον Πανοσιολ. Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Πανορμίτου, Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου Αντώνιο Πατρό, τα μέλη της οποίας, συνοδευόμενα από τον εκείσε ευρισκόμενον Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Χρυσόστομο, εδέχθη κατά το διάλειμμα της συνεδρίας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου ο Πατριάρχης, ο Οποίος τους καλωσόρισε με θερμά λόγια και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας αντιφώνησε ευχαριστώντας και παρουσιάζοντας τους εκ Σύμη εκδρομείς εις τους οποίους ο Παναγιώτατος προσέφερε ευλογία αναμνηστική. Οι δε υπέβαλαν τα υιικά τους σέβη στον Παναγιώτατο και έλαβαν την Πατριαρχικήν Ευχήν και Ευλογίαν, με την ευκαιρία προσκυνηματικής εκδρομής τους στην Βασιλεύουσα και στα λοιπά εν Μικρά Ασία Ιερά Σεβάσματα του Γένους.

Ο Μητροπολίτης Σύμης Χρυσόστομος επιδίδει στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο το νεοεκδοθέντα τόμο «100 χρόνια, Πανορμίτειο Γυμνάσιο Σύμης, 1922-2022». ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΣΥΜΗΣ

Ο δε Πανοσιολ. Καθηγούμενος, Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου Αντώνιος Πατρός, προσέφερε εις την Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα, διά την επέτειον των πεντήκοντα ετών από της εκλογής Αυτής, ως Μητροπολίτου Φιλαδέλφειας, περίτεχνον αργυρόν δίσκον, αναπαριστών την Ιερά Μονή του Πανορμίτου, ακριβές αντίγραφον του πρωτοτύπου, το οποίο εκτίθεται εις το εκκλησιαστικό Μουσείο της Ι. Μονής».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο πρόεδρος της Ηγεσίας των 100, Δημήτρης Λογοθέτης, μεταβαίνει στην Κωνσταντινούπολη κομίζοντας επιστολή υποστήριξης για τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ