x
 

Οικονομία

Ο Moody’s αναβάθμισε την αξιολόγηση της Κύπρου

25 Ιουλίου 2021

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s αναβάθμισε τη μακροχρόνια πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου στο Ba1 από Βa2, με σταθερό ορίζοντα, επικαλούμενος τη μείωση στην έκθεση της οικονομίας λόγω της μείωσης των κινδύνων στο τραπεζικό σύστημα και την ανθεκτικότητα που επέδειξε η κυπριακή οικονομία κατά τη κρίση του κορωνοϊού.

Με την αναβάθμιση αυτή, το κυπριακό αξιόχρεο βρίσκεται μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική κατηγορία στην κλίμακα του συγκεκριμένου οίκου. Ο Moody’s είναι ο μόνος από τους τέσσερις αναγνωρισμένους οίκους αξιολόγησης (μαζί με S&P, Fitch και DBRS Morning Star) που διατηρεί την Κύπρο κάτω από την επενδυτική κατηγορία.

Σύμφωνα με τον Οίκο, ο κύριος λόγος αναβάθμισης αφορά στη μείωση της έκθεσης της κυπριακής οικονομίας στον τραπεζικό τομέα, λόγω των μείωσης των κινδύνων στις τράπεζες της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τετάρτη, ο ίδιος οίκος προχώρησε σε διπλή αναβάθμιση της Τράπεζας Κύπρου και της Ελληνικής Τράπεζας.

Στην ανακοίνωσή του, ο Moody’s κάνει λόγο για σημαντική βελτίωση στην υποκείμενη πιστωτική ευρωστία του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, η οποία μειώνει τους κινδύνους μιας συστημικής τραπεζικής κρίσης και κατά συνέπεια μειώνει την εκδήλωση δυνητικών υποχρεώσεων για τον κυβερνητικό ισολογισμό.

Αναφέρεται στην περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού και μάλιστα υπό δύσκολες συνθήκες το 2020, «εν μέρει λόγω πωλήσεων παλαιών προβληματικών δανείων, καθώς και λόγω μιας συνολικής απάντησης (εκ μέρους των αρχών) στην πανδημία, η οποία έχει μέχρι τώρα προστατεύσει τους δανειολήπτες από αθετήσεις υποχρεώσεων».

Σημειώνει τη μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 17,7% στο τέλος του 2020 από 27,9% στο τέλος του 2019.

Όπως αναφέρει, μετά το πέρας του ευρύτατου μορατόριουμ καταβολής δόσεων, του μεγαλύτερου στην Ευρώπη, στις αρχές του 2021 ξεκίνησαν οι αποπληρωμές δανείων, κάτι που αποτελεί ένδειξη ότι μεγάλο μέρος των δανείων που βρισκόταν σε αναστολή θα συνεχίσουν τις αποπληρωμές και ότι η εισροή νέων ΜΕΔ θα είναι ήπια.

Σύμφωνα με τον οίκο, η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα σε σχέση με την οικονομική ανάκαμψη, ιδιαίτερα στον πιο επηρεαζόμενο τομέα του τουρισμού, θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιπλέον άνοδο των ΜΕΔ. Ωστόσο, ο Moody’s συνεχίζει να εκτιμά ότι η εισροή νέων κόκκινων δανείων θα αντισταθμιστεί από τις συνεχιζόμενες προσπάθειες των τραπεζών να μειώσουν το απόθεμα των παλαιότερων ΜΕΔ.

Ο δεύτερος λόγος για την αναβάθμιση σχετίζεται με την σχετική ανθεκτικότητα που επέδειξε η οικονομία στην πανδημικό σοκ σε συνδυασμό με τις ισχυρές μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης.

Αναφέρεται ειδικότερα ότι παρά τη σημαντική έκθεση στον τουρισμό, η κυπριακή οικονομία αποδείχθηκε πιο ανθεκτική στο πανδημικό σοκ συγκριτικά με τον μέσο όρο των χωρών της βαθμίδας Βa1 και Ba2, όπως καταδείχθηκε από τη λιγότερο βαθιά ύφεση της οικονομίας της Κύπρου που ήταν -5,1%.

«Αυτό διότι οι υπηρεσίες που δεν σχετίζονται με τον τουρισμό, όπως επαγγελματικές υπηρεσίες, δημόσια διοίκηση και ναυτιλία, αντιστάθμισαν το σημαντικό πανδημικό σοκ στον τουριστικό τομέα», σημειώνει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Την έναρξη ποινικής έρευνας για το σκάνδαλο με την κατασκευή τερματικού φυσικού αερίου (ΦΑ) στο Βασιλικό προκρίνει η κυβέρνηση, την ώρα που το έργο έχει παγώσει και η κοινοπραξία του έργου συνεχίζει να διατηρεί σιγή.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ