ΤΟΚΙΟ. Εχοντας μόλις ολοκληρώσει μία εξαντλητική περιοδεία στη Μέση Ανατολή, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν μετέφερε την έντονη διπλωματία του για τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς στην Ασία την Τρίτη με έκκληση προς την Ομάδα G-7 να σφυρηλατήσουν συναίνεση σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης.
Καθώς ο ίδιος και οι ομόλογοί του της G7 ξεκίνησαν διήμερες συνομιλίες στην Ιαπωνία, ο υπουργός κ. Μπλίνκεν είπε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό για την ομάδα να επιδείξει ενότητα όπως έκανε για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και άλλα σημαντικά ζητήματα και να αποτρέψει την εμβάθυνση των υφιστάμενων διαφορών στη Γάζα.
«Αυτή είναι επίσης μια πολύ σημαντική στιγμή για την G7 να συγκεντρωθεί ενόψει αυτής της κρίσης και να μιλήσει, όπως και εμείς, με μια καθαρή φωνή», είπε ο κ. Μπλίνκεν στον Ιάπωνα υπουργό Εξωτερικών Γιόκο Καμικάβα (Yoko Kamikawa), λίγο μετά τις συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα (Fumio Kishida).
Η καταστροφική σύγκρουση ενός μήνα στη Γάζα και οι προσπάθειες να αμβλυνθούν οι τρομερές ανθρωπιστικές επιπτώσεις της αντίδρασης του Ισραήλ στη θανατηφόρα επίθεση της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου ήταν το κύριο επίκεντρο της συνάντησης. Ωστόσο, με τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας, οι φόβοι ότι η Βόρεια Κορέα μπορεί να ετοιμάζει μια νέα πυρηνική δοκιμή και οι ανησυχίες για την αυξανόμενη παγκόσμια διεκδίκηση της Κίνας, απέχει πολύ από το να είναι η μόνη κρίση στην ημερήσια διάταξη της συνόδου G-7.
Στο Τόκιο, ο Μπλίνκεν και οι Υπουργοί Εξωτερικών από τη Βρετανία, τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιαπωνία και την Ιταλία θα αναζητήσουν εν μέρει κοινό έδαφος για να αποτρέψουν τον πόλεμο στη Γάζα να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την ήδη κλονισμένη ασφάλεια στην ευρύτερη Μέση Ανατολή και να επιδιώξουν να διατηρήσουν τις υπάρχουσες θέσεις σε άλλες θέματα.
Μια πρώιμη συναίνεση για τη Γάζα φάνηκε να δημιουργείται καθώς τουλάχιστον τέσσερα από τα μέλη της G7 έκαναν δηλώσεις υπέρ μιας ισχυρής κοινής στάσης. Και Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι αναμένουν η ομάδα να εκδώσει ένα ανακοινωθέν με κοινή θέση μετά το τέλος των συναντήσεων την Τετάρτη.
Ο Κισίντα είπε ότι «η ενότητα της G7 χρειάζεται περισσότερο από ποτέ με την κατάσταση στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη, την κατάσταση στην Ουκρανία και τις προκλήσεις στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού», ανέφερε το γραφείο του σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι ο Πρωθυπουργός «υψηλά εκτιμά την ηγεσία και τις διπλωματικές προσπάθειες της κυβέρνησης Μπάιντεν σχετικά με αυτό το θέμα».
«Εχετε τη μέγιστη υποστήριξή μας», είπε η ΥΠΕΞ Καμικάβα (Kamikawa) στον Μπλίνκεν.
Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ (Annalena Baerbock) δήλωσε ότι «ως χώρες της G7, καθιστούμε σαφές ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα και το καθήκον να προστατεύει τον πληθυσμό και τον λαό του στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου».
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέιμς Κλέβερλι (James Cleverly) είπε σε μια επιλεγμένη ομάδα δημοσιογράφων, συμπεριλαμβανομένου του «Associated Press», ότι η κυβέρνησή του υποστηρίζει μόνο μια χρονική και γεωγραφικά συγκεκριμένη «ανθρωπιστική παύση» και όχι μια ευρύτερη κατάπαυση του πυρός.
«Πηγή: «Associated Press»