x
 

Πολιτική

Ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στον «Ε.Κ.»: «Αξιοποιήστε την επιστολική ψήφο ψηφίζοντας μαζικά το ΚΚΕ» λέει στους ομογενείς

ΑΘΗΝΑ. Περιοδεία στους ομογενείς της Βόρειας Αμερικής (Μόντρεαλ, Τορόντο και Νέα Υόρκη) εν όψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου πραγματοποιεί αυτές τις ημέρες ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Προτού αναχωρήσει για την περιοδεία του, ο κ. Κουτσούμπας παραχώρησε συνέντευξη στον «Εθνικό Κήρυκα («Ε.Κ.») με την οποία απευθύνει κάλεσμα στους ομογενείς να εγγραφούν στη σχετική πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου για να ψηφίσουν στις επικείμενες εκλογές από τον τόπο της διαμονής τους.

Αναλυτικά η συνέντευξη έχει ως εξής:

«Ε.Κ.»: Ποιοι οι στόχοι και οι προσδοκίες σας από την επίσκεψή σας στους ομογενείς των ΗΠΑ και του Καναδά;

Δημήτρης Κουτσούμπας: Με χαρά θα συναντήσουμε τους Ελληνες που ζουν, δουλεύουν και σπουδάζουν στη Βόρεια Αμερική, εκπροσώπους των φορέων της Ομογένειας και του ντόπιου εργατικού λαϊκού κινήματος. Θα ακούσουμε τα προβλήματα και τα αιτήματά τους, για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να διεκδικούμε λύσεις με όποιον τρόπο μπορούμε.

Βέβαια, πολλά από αυτά δεν μας είναι άγνωστα. Εξάλλου, ως ΚΚΕ έχουμε δραστήριες δυνάμεις σε πολλές πόλεις που σταθερά τα αναδεικνύουν, μπαίνουν μπροστά σε κάθε διεκδίκηση των ομογενών, ενώ έχουμε ήδη πραγματοποιήσει και στην ελληνική Βουλή πολλές παρεμβάσεις για ζητήματα, όπως το φλέγον θέμα της απαξίωσης της ελληνόφωνης εκπαίδευσης, η υποστελέχωση των προξενικών υπηρεσιών κ.λπ.

Με τις πολιτικές συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιήσουμε σε Μόντρεαλ, Τορόντο και Νέα Υόρκη, θα έχουμε την ευκαιρία να καλέσουμε τους απόδημους να δώσουμε μαζί τη μάχη για την ισχυροποίηση του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές, ακόμα κι αν κάποιοι από αυτούς δε συμφωνούν σε όλα με το κόμμα μας. Αυτό είναι το απαραίτητο βήμα συνέχειας και ενδυνάμωσης των διεκδικήσεών τους, τόσο απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση, όσο και απέναντι στις κυβερνήσεις των χωρών όπου διαμένουν.


Ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση στον «Ε.Κ.»

«Ε.Κ.»: Γιατί το ΚΚΕ διαφωνεί με την επιστολική ψήφο;

Δημήτρης Κουτσούμπας: Καλούμε όλους τους ομογενείς να κάνουν αίτηση στις λίγες μέρες που απομένουν και να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα της επιστολικής ψήφου, ψηφίζοντας μαζικά το ΚΚΕ! Αλλωστε, είναι και η μόνη δυνατότητα που έχουν, αφού η κυβέρνηση της ΝΔ απέρριψε την πρότασή μας να στηθούν περισσότερα εκλογικά τμήματα στο εξωτερικό και αποφάσισε να μην στήσει κανένα γιατί έχουν, λέει, οικονομικό κόστος!

Δεν μας κάνει, βέβαια, καμία εντύπωση η στάση τους, αφού αυτοί οι ίδιοι που παριστάνουν ότι θέλουν να δώσουν φωνή στους απόδημους, η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, είναι αυτοί που τους έδιωξαν με την πολιτική τους από τη χώρα και τους κρατούν μακριά, τους αποξενώνουν αρνούμενοι να δώσουν λύση στα προβλήματά τους. Γιατί τελικά όλοι αυτοί βλέπουν τους απόδημους σαν «κουκιά» και τίποτε άλλο.

Η δική μας διαφωνία δεν αφορά τη διευκόλυνση των αποδήμων που έχουν πραγματικούς δεσμούς με τη χώρα να ψηφίσουν. Εμείς διαφωνήσαμε με την επιστολική ψήφο -και για το εσωτερικό και για το εξωτερικό- κυρίως γιατί ξέραμε ότι, με μαθηματική ακρίβεια, θα εμφανίζονταν φαινόμενα χειραγώγησης της ψήφου, κάτι που είδαμε να συμβαίνει «πριν αλέκτορα φωνήσαι», με το υπουργείο εσωτερικών και τη ΝΔ να κάνουν «φέιγ βολάν» τα προσωπικά δεδομένα πολλών αποδήμων, για να εξυπηρετήσουν την κ. Ασημακοπούλου, ίσως και άλλους.

«Ε.Κ.»: Πώς μπορούν να προσφέρουν οι ομογενείς στην Ελλάδα;

Δημήτρης Κουτσούμπας: Ξέρουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ομογενών έχει σταθερό, ειλικρινές και υγιές ενδιαφέρον για την κατάσταση που βιώνει ο λαός μας πίσω στην πατρίδα. Αλλωστε πολλοί έχουν εκεί δικούς τους ανθρώπους και ξέρουν τα προβλήματα που υπάρχουν, ξέρουν τους πολιτικούς υπεύθυνους, αλλά και ποιοι είναι αυτοί που σταθερά αγωνίζονται για να ζει ο λαός και η νεολαία μας καλύτερα.

Εμείς, όπως καταλαβαίνετε, δεν θα μιμηθούμε τα άλλα κόμματα που εξαντλούν το ενδιαφέρον τους καλώντας κάποιους ομογενείς μεγαλοεπιχειρηματίες «να έρθουν να επενδύσουν στην Ελλάδα». Εμείς απευθυνόμαστε στους εργαζόμενους, τους φοιτητές, τους επιστήμονες, τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες και τους λέμε ότι η δραστήρια συμμετοχή τους στο εργατικό-λαϊκό κίνημα των χωρών που ζουν, μαζί με τα μέλη και τους φίλους του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, είναι αυτή που μπορεί να αποτελέσει θρυαλλίδα για ελπιδοφόρες εξελίξεις σε κάθε χώρα. Αυτό πραγματικά θα δώσει νέες δυνατότητες και στην πάλη του ελληνικού λαού.

Η ψήφος στο ΚΚΕ στις επικείμενες ευρωεκλογές, θα είναι και αυτή μια σημαντική συμβολή σε αυτή την υπόθεση, γιατί μόνο εκεί καταθέτει πάντα το ΚΚΕ τη δύναμη που του δίνει ο λαός.

«Ε.Κ.»: Με τι ποσοστό θα είναι ικανοποιημένο το ΚΚΕ στις ευρωεκλογές;

Δημήτρης Κουτσούμπας: Δεν υπάρχει «ταβάνι» στον αριθμό εκείνων που έχουν αντικειμενικό συμφέρον να ενισχύουν το ΚΚΕ. Είναι η συντριπτική πλειοψηφία. Αντίστοιχα, όλοι εκείνοι που δηλώνουν ότι θέλουν να δώσουν ένα ηχηρό «μήνυμα» στην κυβέρνηση της ΝΔ για την πολιτική της και την αλαζονεία της, όλοι εκείνοι που θέλουν να αποδοκιμάσουν την ΕΕ, έχουν ουσιαστικά μόνο μία επιλογή: Την ψήφο στο ΚΚΕ.

Γνωρίζουμε, βέβαια, ότι ο γενικότερος συσχετισμός δυνάμεων στην Ελλάδα και διεθνώς, παραμένει αρνητικός. Ομως, είναι σημαντικό, εκείνο το ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής που καταγράφηκε στις περσινές βουλευτικές εκλογές με την άνοδο του ΚΚΕ στο 7,7% από το 5,3%, ενώ στο εξωτερικό φτάσαμε στο 12%, να ενισχυθεί τώρα ακόμα περισσότερο.

«Ε.Κ.»: Αισθάνεστε ότι η πάγια στάση του ΚΚΕ να μην συνεργάζεται με άλλες πολιτικές δυνάμεις το απομονώνει;

Δημήτρης Κουτσούμπας: Οι πολιτικές συνεργασίες γίνονται ανάμεσα σε κόμματα που έχουν στρατηγικές συγκλίσεις και τέτοιες έχουν τα άλλα κόμματα, η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, ο Βελόπουλος, μεταξύ τους. Γι’ αυτό άλλωστε ζήσαμε και στην Ελλάδα κυβερνήσεις συνεργασίας ανάμεσα σε κόμματα που κανείς ίσως δεν πίστευε ότι θα μοιράζονταν τις κυβερνητικές καρέκλες.

Το ΚΚΕ βρίσκεται απέναντί τους και μέσα στο λαό, εκεί που κάθε μέρα δίνει μάχες χέρι-χέρι με εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, ανθρώπους του λαού μας, ανεξάρτητα τι ψηφίζει ο καθένας και η καθεμιά. Και κει μέσα στους αγώνες κανείς δεν νιώθει απομονωμένος.

Μόλις την περασμένη Τετάρτη (17/4) έγινε στην Ελλάδα μια μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση με κυρίαρχο θέμα την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για να αντιμετωπιστεί η τεράστια ακρίβεια. Οι κομμουνιστές έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό για την επιτυχία της. Το ίδιο και στους αγώνες των φοιτητών και των αγροτών που προηγήθηκαν.

Γι’ αυτό και στο ευρωψηφοδέλτιό μας συμμετέχουν και αρκετοί συνεργαζόμενοι, αγωνιστές που πίστεψαν και ακολούθησαν στο παρελθόν άλλες πολιτικές δυνάμεις, κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ, είδαν όμως την προδοσία των ελπίδων και τελικά τον εκφυλισμό αυτού του πολιτικού χώρου και τώρα έχουν πάρει την απόφαση να συμπορευτούν με το ΚΚΕ.

«Ε.Κ.»: Είναι ο Κομουνισμός επίκαιρος τον 21ο αιώνα;

Δημήτρης Κουτσούμπας: Πιο επίκαιρος από ποτέ. Γιατί σήμερα, τριάντα και πλέον χρόνια μετά τις ανατροπές στις χώρες όπου έγινε η πρώτη προσπάθεια οικοδόμησης του σοσιαλισμού, έχει αποδειχθεί περίτρανα ότι η νέα φάση ολοκληρωτικής επικράτησης του ιμπεριαλισμού στην οποία μπήκαμε, είναι πολύ χειρότερη, ότι οι λαοί παγκόσμια έχουν χάσει ένα σημαντικό στήριγμα που είχαν.

Ομως η ιστορική εξέλιξη δεν σταματά. Και υπάρχει και το θετικό στοιχείο: Σήμερα, με την τεράστια πρόοδο που έχει σημειωθεί στην επιστήμη και την τεχνολογία, στην παραγωγικότητα της εργασίας, οι δυνατότητες που θα έχει μια σοσιαλιστική κοινωνία να καλύψει τις ανάγκες των μελών της, είναι ασύγκριτα μεγαλύτερες σε σχέση με τον προηγούμενο αιώνα. Αυτό που πρέπει να φύγει από τη μέση είναι το καπιταλιστικό κέρδος και η εξουσία των εκμεταλλευτών.

«Ε.Κ.»: Το μήνυμά σας προς τους ομογενείς όλης της Γης ποιο είναι;

Δημήτρης Κουτσούμπας: Ολοι εσείς, οι συμπατριώτες μας που ζείτε στις μητροπόλεις του καπιταλισμού, μπορείτε να δείτε καθαρά τις επικίνδυνες εξελίξεις που κυοφορούνται για τους λαούς, εξελίξεις που πάνε χέρι-χέρι με την ένταση της επίθεσης στα εργατικά-λαϊκά δικαιώματα και κατακτήσεις.

Από την άλλη, οι μεγάλοι αγώνες των τελευταίων χρόνων στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τη Β. Αμερική, επιβεβαιώνουν ότι η ελπίδα βρίσκεται μονάχα στην πάλη των λαών. Αυτή είναι που μπορεί να βάλει τέλος στο «φαύλο κύκλο» της ταξικής εκμετάλλευσης, των κρίσεων, των πολέμων.

Σήμερα, που πιο πολλοί συνειδητοποιούν τον ρόλο των αντιλαϊκών κυβερνήσεων, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου, στον πόλεμο, την καταστολή, τον αυταρχισμό, η αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ στις Ευρωεκλογές θα είναι το πιο ισχυρό μήνυμα αντίστασης για τους λαούς της Ευρώπης και όλου του Κόσμου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Να στείλουν μήνυμα σταθερότητας και συνέχειας στις κάλπες της 9ης Ιουνίου, κάλεσε τους ψηφοφόρους ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επισήμανε ότι η χώρα έχει σταθερή κυβέρνηση τετραετίας και το τελευταίο που χρειάζεται είναι η πολιτική αστάθεια.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αμερική

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ