x

Πολιτισμός

Ο Νικόλαος Αμοργιανός, ένας ακούραστος υπηρέτης του πολιτισμού, μιλά στον «Ε.Κ.»

ΑΘΗΝΑ. Ο Νίκος Αμοργιανός, εκ των κορυφαίων Ελλήνων πρωτοψαλτών και καθηγητών Βυζαντινής Μουσικής, μάς ανοίγει την καρδιά του. Ο Άρχων Πρωτοψάλτης και Γενικός Διευθυντής του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, εξομολογείται για το όραμα και τους στόχους του αποκλειστικά στον «Εθνικό Κήρυκα».

«Εθνικός Κήρυκας»: Μιλήστε μας για τα βραβεία «Art & Art Magazine» στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών.

Νίκος Αμοργιανός: Μία ιδιαίτερα λαμπερή βραδιά που συζητείται μέχρι και σήμερα. Πολλοί επώνυμοι και ανώνυμοι φίλοι, αισθάνθηκαν ότι βρίσκονται στο Χόλυγουντ. Η αλήθεια είναι ότι τα πρόσωπα που ήταν υποψήφια προς βράβευση ήταν πραγματικά ξεχωριστά, γεμάτα λάμψη και ιστορία. Ήταν άνθρωποι με παρελθόν, παρόν και μέλλον και αυτό είναι το σημαντικό. Ότι δηλαδή το «Art & Art Magazine» δηλώνει παρών στον Πολιτισμό, όχι μόνο μέσα από την αρθρογραφία και τα αφιερώματά του, αλλά μέσα από μεγάλα καλλιτεχνικά γεγονότα, τιμώντας την πορεία σπουδαίων προσωπικοτήτων. Δεν είναι τυχαίο ότι τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα της Ελλάδος, το ανήγαγαν ως μεγαλύτερο καλλιτεχνικό event για το 2021 και μάλιστα εν μέσω πανδημίας.

Τα πρόσωπα τώρα που βραβεύθηκαν στο Πολεμικό Μουσείο την Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2021 για την πολιτιστική, κοινωνική και επαγγελματική τους προσφορά στον τόπο μας ήταν:

Ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, ο μουσικοσυνθέτης Θανάσης Πολυκανδριώτης, ο τραγουδοποιός Βασίλης Σκουλάς, ο σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης, η δημοσιογράφος-παρουσιάστρια Ζήνα Κουτσελίνη, ο γλύπτης Γιάννης Μπάρδης, ο ερευνητής Γιώργος Τσούκαλης, ο αρχιμουσικός Σταύρος Σολωμός και ο μουσικοπαιδαγωγός Γιάννης Μακρής.

ΒΡΑΒΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ Ο Ν.ΑΜΟΡΓΙΑΝΟΣ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ

Αίσθηση προκάλεσε, αλλά και συγκίνηση στην ελαχιστότητά μου ότι ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, μού αφιέρωσε το βραβείο του, τόσο για την προσφορά μου στο τιμόνι της Γενικής Διευθύνσεως του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, όσο και για τις μουσικολογικού ενδιαφέροντος εκπομπές στο Ρ/Σ της Πειραϊκής Εκκλησίας 91,2 FM, που εκπέμπει και εν μέσω διαδικτύου σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Μέσα λοιπόν από τον ομογενειακό «Εθνικό Κήρυκα» ευχαριστώ όλους όσοι βοήθησαν σε αυτό το εγχείρημα των «Βραβείων Αrt & Art Magazine», αλλά και όλους τους βραβευθέντες για την παρουσία τους στο Πολεμικό Μουσείο, αλλά και για τα λίαν συγκινητικά τους λόγια προς το πρόσωπό μου. Ευχαριστίες ξεχωριστές στον Γενικό Διευθυντή του περιοδικού μας, επιστήθιο φίλο και διεθνούς φήμης ιδιωτικό ερευνητή Γιώργο Τσούκαλη.

«Ε.Κ.»: Πείτε μας για την τιμητική σας βράβευση.

Ν. Αμοργιανός: Ήταν μία απρόσμενη τιμή για εμένα από τον Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ και μάλιστα την ημέρα του πανηγυρίζοντος Ιερού Ναού Προφήτου Ηλιού Καστέλλας Πειραιώς όπου υπηρετώ ως Πρωτοψάλτης.

Με τίμησε λοιπόν με την Ανώτατη Ιεροψαλτική Διάκριση, το οφφίκιο του Αρχοντος Πρωτοψάλτου της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς για την προσφορά μου στην Εκκλησιαστική Μουσική Τέχνη και Διακονία.

Επίσης, εξ αφορμής των 25 χρόνων προσφοράς στη Μουσική που κλείνω φέτος, με τίμησε ταυτόχρονα η «Ενωση Ελλήνων Λογοτεχνών» με το Χρυσό Μετάλλιο και Δίπλωμά τους, καθώς επίσης βραβεύθηκα για την πολυετή προσφορά μου στον Πολιτισμό και από την UNESCO Πειραιώς και Νήσων δια χειρός Γιώργου Τσούκαλη.

«Ε.Κ.»: Με τι ασχολείστε τώρα; Ποιοι είναι οι στόχοι σας, το όραμά σας;

ΜΕ ΤΗΝ ΒΡΑΒΕΥΘΕΙΣΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ ΖΗΝΑ ΚΟΥΤΣΕΛΙΝΗ ΣΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ART & ART MAGAZINE

Ν. Αμοργιανός: Οι στόχοι μου και το όραμά μου σήμερα που μιλάμε, είναι να οδηγήσω το Ωδείο της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς στην κορυφή του Έβερεστ μεταξύ των Μουσικών Ιδρυμάτων της πατρίδας μας.

Να ξαναβρεί τη χαμένη του αίγλη και την επιτυχή του πορεία που είχε τα περασμένα χρόνια. Και όπως διαφαίνεται, αυτό θα επιτευχθεί πολύ σύντομα, παρόλο που η πανδημία μας βάζει τρικλοποδιές. Δεν πτοούμεθα. Οι προκλήσεις και τα εμπόδια μου αρέσουν. Γιατί το «ταξίδι» το κάνει ακόμα πιο συναρπαστικό και ενδιαφέρον.

Επίσης δε, σε όλο αυτό το εγχείρημα προφανώς συμβάλλουν οι άξιοι και ικανοί καθηγητές του Μουσικού μας Ιδρύματος και η στενή συνεργάτιδά μου Διευθύντρια Σπουδών Ευδοκία Σιδέρη.

Τέλος, ένα μεγάλο ευχαριστώ στον σεπτό Ποιμενάρχη μας Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ που με εμπιστεύθηκε στο πηδάλιο της Γενικής Διευθύνσεως του Μουσικού μας Ιδρύματος.

«Ε.Κ.»: Εχετε μεγάλη μουσική προσφορά.

Ν. Αμοργιανός: Στα 25 χρόνια πορείας μου, έχω στιγμές που έχουν χαράξει τη ζωή μου. Δεν μου αρέσει να ομιλώ για τα επιτεύγματά μου. Εξάλλου, στον πολύ τον κόσμο είναι γνωστά. Όμως πράγματι, με τη βοήθεια του Θεού έχω επιδείξει έντονη καλλιτεχνική δράση όλα αυτά τα χρόνια, με 16 δισκογραφικές εκδόσεις, 5 βιβλία μουσικολογικού ενδιαφέροντος, συναυλίες σε σημαντικούς χώρους όπως στο Μέγαρο Μουσικής και Ηρώδειο, επαίνους και ευαρέσκειες από φορείς, ενώ θα θυμάμαι και μία από τις τελευταίες μου διακρίσεις, απονέμοντάς μου το Χρυσό Μετάλλιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου για την προσφορά μου στην Τέχνη και τον Πολιτισμό.

«Ε.Κ.»: Γιατί η ποιότητα δεν εντυπωσιάζει;

Ν. Αμοργιανός: Γιατί δυστυχώς η Παιδεία πολλών ανθρώπων –γιατί από εκεί ξεκινούν όλα- είναι αυτή που οδηγεί στη μετριότητα και στην υποκουλτούρα. Τώρα, όλα στον βωμό της τηλεθέασης; Γιατί πολλά μπορεί να καθοδηγούνται; Γιατί πρέπει να αλλοιώσουν πολλά από αυτά που θεωρούνται πρότυπα και τα έχουμε ως αξίες στη ζωή μας; Ίσως η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση.

«Ε.Κ.»: Ποιες αρετές λειαίνουν τις ανώμαλες επιφάνειες της ζωής μας;

ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΤΟΥ Ν.ΑΜΟΡΓΙΑΝΟΥ ΣΕ ΑΡΧΟΝΤΑ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗ ΤΗΣ Ι.ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΜΕ ΤΟΝ ΥΙΟ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΘΕΤΗΘΕΝΤΑ ΣΤΕΦΑΝΟ ΑΜΟΡΓΙΑΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΠΕΙΡΑΙΩΣ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ.

Ν. Αμοργιανός: Οι αρετές της αγάπης και της καλοσύνης είναι το Α και το Ω! Αυτά τα δύο συστατικά είναι που μπορούν και λειάνουν τη ζωή και την ψυχή κάθε ανθρώπου.

«Ε.Κ.»: Εξελισσόμαστε μεν, αλλά προοδεύουμε πραγματικά;

Ν. Αμοργιανός: Είναι χαρακτηριστικό της εποχής μας ότι η καθημερινότητα είναι αυτή που αναλώνει και αλλοιώνει την ψυχή μας. Η συνεχής εμμονή δηλαδή που έχουμε ως άνθρωποι για επαγγελματική ανέλιξη και καταξίωση, παραμερίζοντας αυτό που πραγματικά θα δώσει ώθηση και ποιότητα στη ζωή μας, είναι πραγματικά τραγικό. Η πρόοδος λοιπόν η πνευματική πρέπει να γίνει το σημείο αναφοράς στη ζωή μας και στη δεινή καθημερινότητά μας.

«Ε.Κ.»: Μια επίκαιρη και διαχρονική ευχή.

Ν. Αμοργιανός: Πράγματι κ. Πλουμιδάκη, η ευχή που θα δώσω είναι και θα είναι επίκαιρη και διαχρονική. Αυτό δηλαδή που δίδαξε ο Χριστός πριν 2000 χρόνια, «Αγάπη σε όλο τον κόσμο!».

Αυτό είναι το αιώνιο μήνυμα Εκείνου που ήρθε στη Γη και σταυρώθηκε για όλους εμάς. Γιατί όπως είπε και ο μεγάλος Ντοστογιέφσκι, «Χωρίς Θεό όλα επιτρέπονται».

Καλό και ευλογημένο το 2022 για όλο τον κόσμο, με την πανδημία που ελπίζω σύντομα θα αφήσουμε όλοι πίσω μας να μας κάνει όλους καλύτερους αλλά και πολύ σοφότερους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε πριν τις 3 το μεσημέρι στο κτίριο όπου στεγάζεται το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, επί της οδού Αριστοτέλους 27 στο κέντρο της πόλης.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δημιούργησε άλλο ένα θέμα διχασμού της ελληνικής κοινής γνώμης, κοντά στα τόσα που είχαν δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια (οικονομική κρίση, πανδημία, εμβόλια).

ΒΙΝΤΕΟ

Δύο διασωληνωμένοι από τη φωτιά στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε πριν τις 3 το μεσημέρι στο κτίριο όπου στεγάζεται το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, επί της οδού Αριστοτέλους 27 στο κέντρο της πόλης.

«Αποστολή…», η νέα σειρά ταξιδιωτικού ντοκιμαντέρ του «Ε.Κ.» με την Κλέλια Χαρίση (Trailer)

Κάθε Σαββατοκύριακο ο «Εθνικός Κήρυκας» και η Κλέλια Χαρίση θα έχουν .

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας