x
 

Πολιτική

Ο οδικός χάρτης των εκλογών: Το χρονοδιάγραμμα και οι ημερομηνίες σταθμοί

ΑΘΗΝΑ. Η εξαγγελία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για προσφυγή στις κάλπες στις 21 Μαΐου 2023 θέτει σε κίνηση μια σειρά από ενέργειες και διεργασίες που αφορούν τόσο το διάστημα πριν από τις εκλογές όσο και μετά από αυτές, με δεδομένο ότι είναι δύσκολο να επιτευχθεί αυτοδυναμία με τον ισχύοντα νόμο της απλής αναλογικής.

Ανοιχτή η πλατφόρμα για τους απόδημους

Παράλληλα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι καθώς σήμερα δεν έγινε επίσημη προκήρυξη των εκλογών αλλά εξαγγελία της ημερομηνίας διεξαγωγής τους, η πλατφόρμα που αφορά στην εγγραφή των αποδήμων που θέλουν να ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους παραμένει ανοιχτή.

Δικαίωμα να ψηφίσουν στις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου έχουν όσες και όσοι απόδημοι Ελληνες υποβάλλουν αίτηση στην ψηφιακή πλατφόρμα μέχρι και δώδεκα μέρες πριν από την επίσημη προκήρυξη των εκλογών, κάτι που ακόμη δεν έχει συμβεί.

Αν για παράδειγμα, οι εκλογές προκηρυχθούν επισήμως στις 24 Απριλίου και θυροκολληθεί την ίδια ημέρα στο Κοινοβούλιο το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής, αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους για την ψήφο των αποδήμων θα «τρέχει» τουλάχιστον μέχρι και τις 12 Απριλίου.

Σε περίπτωση, ωστόσο, που υποβληθούν αιτήσεις μετά τις δώδεκα ημέρες που μεσολαβούν από την επίσημη προκήρυξη των εκλογών, τότε θα θεμελιώσουν δικαίωμα ψήφου από απόσταση στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση και όχι σε αυτήν της 21ης Μαϊου.

Οι προϋποθέσεις

Σημειωτέον ότι χρήση της δυνατότητας άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος στον τόπο κατοικίας τους (μόνιμο ή προσωρινό) στο εξωτερικό έχουν οι Ελληνες πολίτες που:

– Εχουν ενεργό το δικαίωμα του εκλέγειν.

– Είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

– Εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού.

– Εγγραφή στην πλατφόρμα.

Ειδικότερα, για την εγγραφή των ενδιαφερόμενων στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ψηφοφόρων εξωτερικού, αυτοί θα πρέπει:

– Να έχουν διαμείνει συνολικά 2 χρόνια στην Ελλάδα, τα τελευταία 35 χρόνια από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

– Να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Ουσιαστικά μπαίνουν σε κίνηση μια σειρά από διεργασίες που προβλέπονται από το Σύνταγμα και τους νόμους και που θα οδηγήσουν τη χώρα στις κάλπες.

Ανοιχτή εξακολουθεί να είναι η πλατφόρμα για τους απόδημους Ελληνες ώστε να ψηφίσουν για πρώτη φορά από τον τόπο κατοικίας τους μετά το νέο νομοθετικό πλαίσιο.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προχωρήσουν άμεσα στις απαραίτητες διαδικασίες, καθώς η αντίστροφη μέτρηση για τις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου έχει ήδη ξεκινήσει.

Διάλυση της Βουλής τέλος Απριλίου

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Βουλή θα παραμείνει ανοιχτή έως την Μεγάλη Τετάρτη 12 Απριλίου, ενώ αναμένεται να ανοίξει τις εργασίες της στις 24 Απριλίου.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Σύνταγμα, η Βουλή πρέπει να διαλυθεί προκειμένου η χώρα να οδηγηθεί σε εθνικές εκλογές από 30 έως 22 ημέρες πριν την προσφυγή στις κάλπες.

Αυτό σημαίνει πως το Προεδρικό Διάταγμα διαλύσεως της Βουλής θα θυροκολληθεί στο Κοινοβούλιο είτε την Δευτέρα 24 Απριλίου, είτε την Παρασκευή 28 Απριλίου.

Η επομένη της πρώτης κάλπης – Διερευνητικές

Οι εκλογές της 21ης Μαΐου θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής που δυσκολεύει εξαιρετικά την επίτευξη μονοκομματικής αυτοδύναμης κυβέρνησης ή ακόμα και τον σχηματισμό κυβέρνησης χωρίς την συμμετοχή του πρώτου κόμματος. Για παράδειγμα, αν το ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων κινηθεί από 7% έως 11% τότε για να εξευρεθούν 151 βουλευτές απαιτούνται ποσοστά από 44,9% -46,9%.

Με πιθανότερο σενάριο ότι κανένα κόμμα δεν θα προσεγγίσει αυτά τα ποσοστά, την επομένη των εθνικών εκλογών θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία των διερευνητικών εντολών.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο αρχηγός του πρώτου κόμματος θα πάρει την πρώτη διερευνητική εντολή ώστε σε διάστημα 3 ημερών να διαπιστώσει εάν μπορεί να εξασφαλίσει την δεδηλωμένη της Βουλής και να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας. Αν η προσπάθεια αποβεί άκαρπη, η εντολή περνά στον αρχηγό του δεύτερου κόμματος, ενώ αν αποτύχει και αυτός στον αρχηγό του τρίτου κόμματος. Συνολικά η διαδικασία μπορεί να κρατήσει έως 9 ημέρες ώστε την 10η να καλέσει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας όλους τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων σε μια ύστατη προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας. Οταν η ΠτΔ διαπιστώσει αδυναμία πολιτικής συνεννόησης, τότε δίνει εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης προκειμένου η χώρα να οδηγηθεί ξανά σε εκλογές.

Η Βουλή της μιας ημέρας

Περίπου εκείνη την περίοδο, δηλαδή 31 Μαΐου με 2 Ιουνίου θα ορκιστεί η νέα Βουλή, δηλαδή οι βουλευτές που θα εκλεγούν από την διαδικασία της 21ης Μαΐου. Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί θα είναι παρόμοια με εκείνη των εκλογών του Μαΐου 2012. Δηλαδή θα γίνει η ορκωμοσία των βουλευτών, η εκλογή προεδρείου του Κοινοβουλίου και το απόγευμα της ίδιας ημέρας ή το πρωί της επόμενης θα θυροκολληθεί το Προεδρικό Διάταγμα διαλύσεως της Βουλής.

Δεύτερες εκλογές με λίστα

Οι δεύτερες εκλογές, ακολουθώντας το συνταγματικό χρονοδιάγραμμα, θα διεξαχθούν στις αρχές Ιουλίου με λίστα βουλευτών. Για την συγκεκριμένη διαδικασία οι ψηφοφόροι θα επιλέγουν μόνο το ψηφοδέλτιο του κόμματος που προτιμούν και δεν θα «σταυρώνουν» τους υποψηφίους. Για την κατάρτιση της λίστας των βουλευτών οι ηγεσίες των κομμάτων συνήθως σέβονται τα αποτελέσματα «σταυροδοσίας» της πρώτης κάλπης τοποθετώντας πρώτο στην σειρά τον υποψήφιο βουλευτή που έλαβε τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Την πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη μετά την ανάδειξή του στην αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ, παραχώρησε σήμερα το βράδυ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «Star», ο Στέφανος Κασσελάκης.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ