x

Πολιτική

Ο ΟΗΕ επεξεργάζεται κείμενο για παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στα κατεχόμενα

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Κινητικότητα διαπιστώνεται στο παρασκήνιο για το θέμα της τουρκικής αξίωσης για τη σύναψη χωριστής συμφωνίας Ηνωμένων Εθνών και κατοχικού καθεστώτος για τη λειτουργία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στα κατεχόμενα. Η τουρκική πλευρά αξιώνει όπως δίνει τη συγκατάθεσή της στην ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης, κάθε έξι μήνες, όπως πράττει και η Κυπριακή Δημοκρατία.

Το κατοχικό καθεστώς έχει υποβάλει τον περασμένο Σεπτέμβριο, στη Νέα Υόρκη, προσχέδιο για «Συμφωνία για το Καθεστώς Δυνάμεων» (SOFA), που αφορά στη «διμερή» συνεννόηση σε σχέση με τη λειτουργία της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο και ο ΟΗΕ επιφυλάχθηκε να το μελετήσει.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών κ. Μίροσλαβ Γιέντζα, που επισκέφθηκε προ ημερών την Κύπρο, διαβεβαίωσε πως SOFA υπογράφεται μόνο μεταξύ κρατών και κατά συνέπεια δεν τίθεται θέμα να υπάρξει συμφωνία με το ψευδοκράτος. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο ειδικός αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, επεξεργάζεται φόρμουλα, η οποία στόχο έχει να κατευνάσει τις τουρκοκυπριακές «ανησυχίες». Γίνεται λόγος για ένα επιχειρησιακό υπόμνημα, που θα καθορίζει τις υποχρεώσεις και τους όρους εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Πρόκειται για ένα κείμενο, το οποίο στηρίζεται σε παλαιότερο υπόμνημα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για τη νεκρή ζώνη το οποίο υποβλήθηκε και στην Κυπριακή Δημοκρατία και την τουρκική πλευρά αλλά δεν έγινε αποδεκτό.

Η κατοχική πλευρά θέλει να είναι «διμερή» η συμφωνία. Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ δεν μπορεί να υπογράψει οτιδήποτε, θέλει ωστόσο να υπάρχει ένα κείμενο που να καθορίζει τον τρόπο λειτουργίας της.

Ο κ. Κόλιν Στιούαρτ φαίνεται να κουβεντιάζει με την τουρκική πλευρά για να βρεθεί φόρμουλα, ώστε να ξεπεραστούν οι.. δυσκολίες. Ως τι, όμως, θα αναφέρεται η τουρκική πλευρά. Θεωρείται δεδομένο ότι δεν θα γίνεται αναφορά σε «ΤΔΒΚ». Κατά πάσα πιθανότητα θα αναφέρεται σε «Τουρκοκυπριακή Πλευρά», που θα παραπέμπει σε οντότητα. Τούτο προφανώς θα ικανοποιεί την κατοχική δύναμη, αν και ζητά πολύ περισσότερα και όσο θα πλησιάζει η ημερομηνία για την ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης, που χρονικά τοποθετείται τον Ιανουάριο, τόσο θα εντείνονται οι πιέσεις από τουρκικής πλευράς προς τον ΟΗΕ. Τα Ηνωμένα Εθνη φοβούνται μήπως υλοποιήσουν τις απειλές οι Τούρκοι και εκδιώξουν από τα κατεχόμενα την ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Για τη Λευκωσία είναι μονόδρομος η απόρριψη κάθε συνεννόησης των Ηνωμένων Εθνών με το κατοχικό καθεστώς. Κάθε κίνηση αποδοχής από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας, που θα γίνει μέσα από υποβάθμιση της εξέλιξης αυτής, θα διευκολύνει προφανώς τους τουρκικούς σχεδιασμούς για αναβάθμιση του ψευδοκράτους.

Κοινωνική συνάντηση Αναστασιάδη – Τατάρ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, και ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, αναμένεται να βρεθούν σε κοινωνική εκδήλωση – δεξίωση που τα Ηνωμένα Εθνη στην Κύπρο προγραμματίζουν να πραγματοποιήσουν εντός Δεκεμβρίου, με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του έτους, όπως πληροφορείται το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι δυο ηγέτες είχαν συναντηθεί για τελευταία φορά τον περασμένο Απρίλιο, σε εκδήλωση της ειρηνευτικής δύναμης των ΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), στο παλαιό αεροδρόμιο Λευκωσίας, κατά την οποία παρουσιάστηκε το Κοινό Σχέδιο Δράσης για το Φύλο με στόχο την πλήρη, ισότιμη και ουσιαστική συμμετοχή των γυναικών στη διαδικασία διευθέτησης του Κυπριακού.

Στο μεταξύ, την πρώτη τους συνάντηση μετά την επίσκεψη στην Κύπρο του Βοηθού Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη, την Κεντρική Ασία και την Αμερική, στο Τμήμα Πολιτικών και Ειρηνευτικών Υποθέσεων, Μιροσλάβ Γιέντζα, είχαν χθες διαδικτυακά ο Διαπραγματευτής της ε/κ πλευράς, Μενέλαος Μενελάου, και ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη, Εργκιούν Ολγκιούν.

Οπως πληροφορείται το «ΚΥΠΕ», κατά τη συνάντηση έγινε μια αποτίμηση της πρόσφατης επίσκεψης του Βοηθού Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μίροσλαβ Γιέντζα, η οποία αναγνωρίστηκε ως θετικό βήμα που σηματοδοτεί τη συνέχιση του ενδιαφέροντος και της εμπλοκής του ΓΓ των ΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στο Κυπριακό, στο πλαίσιο της προσπάθειας να εξευρεθεί διέξοδος και να αναζωογονηθεί η προοπτική για λύση.

Συνεχίστηκε επίσης η γενική ανασκόπηση της κατάστασης και η εξέταση πιο ειδικών θεμάτων τα οποία συζητούνται στις δικοινοτικές Τεχνικές Επιτροπές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Σαφείς εξηγήσεις από τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, αναφορικά με τα δημοσιεύματα στον τουρκοκυπριακό Τύπο τα οποία τον φέρουν να έχει επιρρίψει την ευθύνη στην ελληνοκυπριακή πλευρά, για τη στασιμότητα στο Κυπριακό, ζήτησε η Λευκωσία.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ