x

Αμερική

Ο Ομιλος Κοπελούζου παρουσίασε την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου – Ελλάδας στην Ουάσιγκτον

08 Φεβρουαρίου 2023

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Στη φάση της εκπόνησης των τελικών τεχνικών και χρηματο-οικονομικών μελετών, προκειμένου να ακολουθήσει η οριστική επενδυτική απόφαση βρίσκεται το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδος-Αιγύπτου «GREGY» που αναπτύσσει ο Ομιλος Κοπελούζου.

Αυτό ανέφερε ο διευθύνων Σύμβουλος της Επιχειρηματικής Μονάδας Ανανεώσιμων Πηγών και Αποθήκευσης Ενέργειας του Ομίλου Γιάννης Καρύδας, μιλώντας στο 4ο συνέδριο για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο που διοργανώθηκε στην Ουάσιγκτον το προηγούμενο διήμερο.

Παρουσιάζοντας το έργο ο κ. Καρύδας τόνισε ότι η όδευση του καλωδίου, ικανοποιεί τις σύνθετες γεωπολιτικές παραμέτρους της περιοχής και συνδέει απευθείας την Αίγυπτο με την Αττική, παραπλέοντας την Κρήτη. «Η προσεκτικά μελετημένη αυτή όδευση καθιστά το έργο υλοποιήσιμο, διότι οι περιορισμοί στο υφιστάμενο δίκτυο της Κρήτης, η πλήρης ενεργειακή του επάρκεια με την ανάπτυξη σήμερα σημαντικού αριθμού GW έργων ΑΠΕ στο νησί, η αδυναμία χρήσης του καλωδίου της ΑΡΙΑΔΝΗΣ λόγω μη διαθεσιμότητας ελεύθερης χωρητικότητας για να μεταφέρει την ενέργεια από την Αίγυπτο και οι υψηλού κόστους και ενεργειακού αποτυπώματος εξοπλισμοί που θα έπρεπε να εγκατασταθούν στα σημεία προσαιγειαλώσεως στο νησί, θα καθιστούσαν μια ηλεκτρική διασύνδεση με την Κρήτη μη υλοποιήσιμη, τόσο για τεχνικούς όσο και για οικονομικούς λόγους», ανέφερε.

Το προτεινόμενο έργο με προϋπολογισμό 4 δι. Ευρώ, είναι υποψήφιο για ένταξη στα έργα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Περιλαμβάνει υποθαλάσσιο καλώδιο μήκους περίπου 950 χιλ. με δυνατότητα αμφίδρομης μεταφοράς, στοχεύει να μεταφέρει από την Αίγυπτο στην Ελλάδα στην υπόλοιπη Ευρώπη, 3.000 μεγαβάτ πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία θα παράγονται από 9,5 GWΑνανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που θα κατασκευάσει και λειτουργήσει ο Ομιλος Κοπελούζου στην Αίγυπτο. Η πράσινη αυτή ενέργεια θα έχει την δυνατότητα να αντικαταστήσει 4,5 bcm φυσικού αερίου ετησίως και θα μειώνει τις εκπομπές CO2 κατά 10 εκατ. τόνους ετησίως.

Στην παρουσίαση συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο πρώην Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα Geoffrey Pyatt -σήμερα Assistant Secretary of Energy Resources στο State Department, ο πρώην Πρέσβης των ΗΠΑ στην Αίγυπτο Jonathan Cohen και ο Vladimir Malinov, Executive Director της Bulgartransgaz της Βουλγαρίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Η κοινότητα του Τιμίου Σταυρού στο Bay Ridge Brooklyn γιόρτασε και φέτος με παρέλαση την ημέρα της Εθνικής μας Ανεξαρτησίας και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου την Παρασκευή 24 Μαρτίου και ώρα 10:00 π.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ