x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

Αμερική

Ο ομογενής καρδιολόγος Γιώργος Ντάγγας στο 37ο Συνέδριο Κλινικής Καρδιολογίας στην Αθήνα

ΑΘΗΝΑ. Στο 37ο Συνέδριο Κλινικής Καρδιολογίας που διοργάνωσε το Ελληνικό Ιδρυμα Καρδιολογίας στο ξενοδοχείο «Divani Caravel» στην Αθήνα (28-30 Απριλίου 2022), συμμετείχε ο επιφανής Ελληνοαμερικανός καρδιολόγος Γιώργος Ντάγγας (George Dangas).

Ο Ελληνας ομογενής, που διαπρέπει ως καθηγητής Ιατρικής στο Mount Sinai School of Medicine και διευθυντής Καρδιαγγειακής Καινοτομίας στο Καρδιαγγειακό Ινστιτούτο του Mount Sinai Medical Center της Νέας Υόρκης, προέδρευσε σε τιμητική διάλεξη εις μνήμην Παύλου Τούτουζα στο 37ο Συνέδριο Κλινικής Καρδιολογίας την Παρασκευή το απόγευμα.

«Αυτό το συνέδριο είναι ένα από τα παλαιότερα συνέδρια καρδιολογίας στην Ελλάδα. Το διοργάνωνε ο αείμνηστος καθηγητής Παύλος Τούτουζας εδώ και 37 χρόνια και συνάδει με την ίδρυση Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας επίσης από τον αείμνηστο καθηγητή και δάσκαλο όλων μας στην καρδιολογία, τον Παύλο Τούτουζα. Αυτό το ίδρυμα έχει σκοπό να μην απευθύνεται μόνο στους γιατρούς, γι αυτό θέλω να τονίσω πως είναι κάπως ιδιαίτερο. Ηταν ένα άνοιγμα της καρδιολογίας στην κοινωνία, στους απλούς ανθρώπους, στους μη γιατρούς, ώστε να διαδώσει απλουστευμένες μεθόδους προλήψεως καρδιαγγειακών παθήσεων στον γενικό πληθυσμό. Δηλαδή ένας μη γιατρός να μπορέσει να καταλάβει με απλά λόγια τι σημαίνει και τι σημασία έχει η διακοπή του καπνίσματος, η χαμηλή σε αλάτι δίαιτα, η χαμηλή χοληστερίνη κτλ. τα οποία συζητούμε πολλές φορές εμείς οι γιατροί αλλά καμιά φορά ο κόσμος δεν καταλαβαίνει τί λέμε. Αυτό λοιπόν ήταν ένα πρωτοπόρο, θα έλεγα, σχέδιο του καθηγητού Τούτουζα. Είχε εν παραλλήλω και διάφορα σχετικά έντυπα και είχε και το συνέδριο αυτού του ιδρύματος, που βεβαίως είναι γενικώς καρδιολογικό αλλά πάντα είχε ευρύτερη συμμετοχή από φορείς της κοινωνίας και στόχευε στη διασπορά και τη διάδοση των απλών ιδεών προληπτικής καρδιολογίας κατευθείαν στο γενικό πληθυσμό.» δήλωσε στον «Ε.Κ.» ο κ. Ντάγκας.

Ο Δρ Γιώργος Ντάγγας στο ξενοδοχείο Divani Caravel στην Αθήνα, 29 Απριλίου 2022. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Ειρήνη Ζαχαριάδη

«Επίσης ένα άλλο θέμα το οποίο προβάλλει αυτό το συνέδριο ανά τα χρόνια είναι ότι η καρδιά και οι καρδιαγγειακές παθήσεις και η πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων δεν είναι απομονωμένες από το υπόλοιπο σώμα. Και αυτό πολύ πρωτοπόρο. Σχετίζονται με τις παθήσεις του εγκεφάλου, με τη διαύγεια σκέψεως και η πρόληψή τους προλαμβάνει και εγκεφαλικά επεισόδια και πολλά άλλα επεισόδια ανά το σώμα.» πρόσθεσε ο ίδιος.

«Υπ’ αυτό το πρίσμα, έλαβα τη μεγάλη χαρά και τιμή να έχω προσκληθεί από το γιο του Παύλου Τούτουζα και τωρινό καθηγητή, Κώστα Τούτουζα, να συμμετέχω σε αυτό το πρώτο συνέδριο εις μνήμην του πατέρα του και ιδρυτή του ιδρύματος και του συνεδρίου και να διοργανώσω μία ειδική τελετή λήξεως με τη συμμετοχή πασίγνωστων καθηγητών από την Αμερική με απευθείας σύνδεση, φίλων του παλαιού καθηγητού, και με μία ειδική διάλεξη η οποία θα συσχετίζει την καρδιά, τα αγγεία, τον εγκέφαλο, τη σκέψη, την άνοια ή την πρόληψη της άνοιας και το πώς όλα αυτά μπορεί να συνδέονται μεταξύ τους και το πώς όλα αυτά θα μπορούν να διερευνώνται με απλές απεικονίσεις μέσω υπερήχων ή με διάφορες εξειδικευμένες εξετάσεις αίματος.» είπε.

Ο Κωνσταντίνος Τουτούζας (αριστερά) και ο Γιώργος Ντάγγας στο ξενοδοχείο Divani Caravel στην Αθήνα, 29 Απριλίου 2022. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Ειρήνη Ζαχαριάδη

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι. Το 37ο Συνέδριο του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας, στο οποίο βέβαια είναι σημαδιακό για εμάς, για όλους μας γιατί δυστυχώς είναι το πρώτο που λείπει ο ιδρυτής του ΕΛ.Ι.ΚΑΡ., ο ιδρυτής του συνεδρίου αυτού, Παύλος Τούτουζας. Πέντε μήνες μετά την απώλειά του θα γίνει η πρώτη διάλεξη εις μνήμην πλέον Παύλου Τούτουζα από τον θεωρητικά πιο υψηλά ιστάμενο διεθνώς καρδιολόγο, από τη Νέα Υόρκη, τον καθηγητή ΒάλεντινΦούστερ και θα τον προεδρεύσει ο δικός μας άνθρωπος που είναι στη Νέα Υόρκη, ο κ. Γιώργος Ντάγκας. Θα είναι εξαιρετική τιμή για την πρώτη διάλεξη εις μνήμην Παύλου Τούτουζα» είχε δηλώσει πριν την έναρξη της σχετικής διάλεξης από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Τούτουζας.

Σημειώνεται ότι η διάλεξη τουεπιφανούς καρδιολόγουΒαλεντινΦούστερ (ValentinFuster) αφορούσε συγκεκριμένατην ακόλουθη θεματική: «Role of imagenomicsin enhancingcardiovascularhealththroughoutthe lifespan».

Στο πλαίσιο των εργασιών του συνεδρίου παρών ήταν και ο καρδιολόγος Ηλίας Σανίδας ο οποίος έχει θητεύσει δίπλα στον κ. Ντάγκα για πάρα πολλά χρόνια. Εμενε στη Νέα Υόρκη και υπήρξε υπότροφος από το Ελληνικό Ιδρυμα Καρδιολογίας, ενώ τα τελευταία 7 χρόνια έχει επιστρέψει και ζει μόνιμα στην Ελλάδα.

«Πρόσφατα μού ανατέθηκε να είμαι ο εκδότης της “Ελληνικής Καρδιολογικής Επιθεώρησης” που είναι το επίσημο περιοδικό της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και είναι ένα περιοδικό το οποίο είναι και διαδικτυακά αλλά και μοιράζεται σε γιατρούς, νοσοκομεία, πανεπιστήμια κλπ. Οπότε έτσι με μεγάλη χαρά, ενθουσιασμό και βέβαια ελπίζοντας και στη βοήθεια και του καθηγητή του κ. Τούτουζα και του κ. Ντάγκα, ελπίζω να ανταποκριθώ και σε αυτό το νέο πόστο.» είπε ο κ. Σανίδας στον «Ε.Κ.».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Εν μέσω συγκινησιακά φορτισμένου κλίματος, αλλά και μηνυμάτων αισιοδοξίας, τελέστηκαν τα εγκαίνια στο νέο Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν, παρουσία πλήθους προσκεκλημένων και επισήμων, που πέρασαν για πρώτη φορά την πύλη του εθνικού προσκυνήματος.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Η φωτιά καίει δασικές εκτάσεις στο Πόρτο Γερμενό και κατευθύνεται προς Μύτικα

ΑΘΗΜΑ. Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την κατάσταση στο Πόρτο Γερμενό.

Μηνύματα Μητσοτάκη προς την Αγκυρα από το Ευρωκοινοβούλιο (Βίντεο)

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ. Μηνύματα προς το εξωτερικό αλλά και το εσωτερικό ακροατήριο εξέπεμψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την ομιλία του σήμερα το πρωί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας