x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ο ομογενής καθηγητής Πέτρος Βαμβακάς μιλά στον «Ε.Κ.» για τις αμερικανικές εκλογές

ΒΟΣΤΩΝΗ. «Νομίζω ότι η εξωτερική πολιτική θα επηρεάσει αυτές τις εκλογές περισσότερο από ό,τι στο παρελθόν», υποστήριξε μιλώντας στον «Εθνικό Κήρυκα» ο Δρ Πέτρος Βαμβακάς, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων του Emmanuel College στη Βοστώνη και Διευθυντής στο Ινστιτούτο Μελετών Ανατολικής Μεσογείου. Η απόσυρση Τζο Μπάιντεν, το διαφαινόμενο έρεισμα της Κάμαλα Χάρις και του πολιτικού της αντιπάλου Ντόναλντ Τραμπ στην εκλογική βάση και οι παράγοντες που αναμένεται να επηρεάσουν καθοριστικά το φετινό αποτέλεσμα βρέθηκαν στο επίκεντρο μίας εφ’ όλης της ύλης συνέντευξης με τον ομογενή ακαδημαϊκό εν μέσω μίας αν μη τι άλλο ενδιαφέρουσας προεκλογικής περιόδου.

«Εθνικός Κήρυξ»: Πώς αξιολογείτε την απόφαση του προέδρου Τζο Μπάιντεν να αποχωρήσει από την κούρσα; Θεωρείτε ότι έπρεπε ενδεχομένως να το πράξει νωρίτερα;

Πέτρος Βαμβακάς: Ήταν μια αναμενόμενη απόφαση η οποία θα αξιολογηθεί ιστορικά, ιδιαίτερα μετά τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών. Η πτωτική πορεία του κυρίου Μπάιντεν ήταν εμφανής εδώ και καιρό ιδιαίτερα σε δημόσιες παρουσιάσεις και εκδηλώσεις. Το αξιοπερίεργο είναι οι διάφορες δηλώσεις του στενού του κύκλου αλλά και πολιτικών του Δημοκρατικού Κόμματος, οι οποίοι έκαναν μια αιφνίδια στροφή, από υποστηρικτές του κ. Μπάιντεν σε επικριτές σε ένα διάστημα ημερών.

Υπάρχουν δυο μεγάλα ζητήματα με την αποχώρηση του κ. Μπάιντεν από την προεδρική εκλογική κούρσα. Το πρώτο είναι ο χρόνος στον οποίο παίρνει αυτήν την απόφαση και κάτω από ποιες συνθήκες. Το δεύτερο είναι οι επιπτώσεις στο υπόλοιπο της προεδρικής του θητείας και η αποτελεσματικότητά του τους επόμενους έξι μήνες. Ένα διάστημα αρκετά σημαντικό για τον Πρόεδρο των ΗΠΑ. Ως προς το πρώτο, η χρονική στιγμή της απόφασης αλλά και ο τρόπος που έγινε, μετά από έντονες πιέσεις, ιδιωτικές και μη, φέρνει σε δύσκολη θέση την αντικαταστάτριά του ως υποψήφια στην εκλογική αναμέτρηση. Δημιουργεί ασφυκτικά χρονικά πλαίσια σε ένα Δημοκρατικό Κόμμα στοιχειωμένο από τα συνέδρια του 1968 και 1980.

Η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, αριστερά, στο Λευκό Οίκο στην Ουάσιγκτον, 22 Ιουλίου 2024, και ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε εκδήλωση στις 26 Ιουλίου 2024, στο Γουέστ Παλμ Μπιτς της Φλόριδας. (AP Photo)

«Ε.Κ.»: Δημοσκοπικά, και όχι μόνο, η υποψηφιότητα της Κάμαλα Χάρις φαίνεται να έχει αποτιμηθεί θετικά και να έχει ωφελήσει το Δημοκρατικό Κόμμα. Πιστεύετε ότι θα μπορούσε να γίνει η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών;

Π. Βαμβακάς: Η κυρία Χάρις έχει επωφεληθεί από δύο βασικούς παράγοντες, πρώτον είναι τουλάχιστον 20 χρόνια νεότερη και έχει την πλήρη υποστήριξη του Τύπου προσκείμενου στους Δημοκρατικούς. Αυτήν την περίοδο η κ. Χάρις απολαμβάνει ένα αναμενόμενο πολιτικό «μήνα του μέλιτος». Είναι δύσκολο να αξιολογήσουμε με ακρίβεια τις αποδόσεις της σε διάφορες πολιτείες και εκλογικά σώματα. Αυτό τον καιρό και μέχρι το συνέδριο των Δημοκρατικών θα δημιουργείται το κλίμα από φιλικά Μέσα Ενημερώσεις και το αντίθετο από Μέσα Ενημέρωσης της αντίθετης πολιτικής όχθης. Στο ερώτημα εάν θα μπορούσε να είναι η επόμενος πρόεδρος, η απάντηση πρέπει να είναι καταφατική όπως και για τον κ. Τραμπ. Νομίζω θα έχουμε μια πιο σαφή εικόνα μετά την πρώτη της συνέντευξη ιδιαίτερα σε ένα μέσο εκτός της επιρροής των Δημοκρατικών.

«Ε.Κ.»: Ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διατηρεί μεγάλο κύμα υποστήριξης παρά την καταδίκη του για κακουργηματικές πράξεις. Πού το αποδίδετε αυτό;

Π. Βαμβακάς: Ο κ. Τραμπ έχει αποδείξει ότι έχει ένα συμπαγές μέρος του εκλογικού σώματος. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο ίδιος το έχει αναγνωρίσει από το 2016, όταν είπε το περίφημο ότι οι οπαδοί του θα ήταν μαζί του ακόμα και εάν πυροβολούσε κάποιον στη μέση της Πέμπτης λεωφόρου, μια πραγματικότητα την οποία αγνοούν ή δεν θέλουν να αποδεχτούν οι Δημοκρατικοί.

Ενα μεγάλο μέρος της αφήγησης του κ. Τραμπ είναι ότι είναι πολέμιος του βούρκου της Ουάσιγκτον και του βαθύ κράτους που έχει τα πλοκάμια του παντού. Ο ίδιος είναι ο μαχόμενος τιμωρός αντιμέτωπος με το διεφθαρμένο καθεστώς εν ονόματι του μέσου Αμερικανού πολίτη. Μέσα στα πλαίσια αυτής της προσωπολατρίας, οι Δημοκρατικοί επέλεξαν τη νομική αντιπαράθεση με τον κ. Τραμπ τα τελευταία έξι χρόνια. Μια στρατηγική η οποία ισχυροποιεί το αφήγημα του Τραμπ ως πολέμιου του διεφθαρμένου κράτους της Ουάσιγκτον. Σαν αποτέλεσμα η λατρεία στο πρόσωπο του κ. Τραμπ από τους οπαδούς/ψηφοφόρους  είναι ισχυρότερη σήμερα από ποτέ.

«Ε.Κ.»: Η απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ λειτούργησε τελικά υπέρ του;

Π. Βαμβακάς: Η απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του κ. Τραμπ και βέβαια λειτούργησε υπέρ του από την πρώτη κιόλας στιγμή. Η σφιγμένη γροθιά στον αέρα φωνάζοντας στο πλήθος να πολεμήσει, να πολεμήσει, να πολεμήσει! είχε μια χολιγουντιανή χροιά. Ο τιμωρός του βαθύ κράτους, απέκτησε το χάρισμα και την ευλογία του Θεού. Ο θεόσταλτος πλέον ηγέτης, που έχει ακόμα μια αποστολή να εκπληρώσει, έχει ενσωματωθεί στις ομιλίες τους στις συγκεντρώσεις του έκτοτε.

«Ε.Κ.»: Μεταναστευτικό, αμβλώσεις, οικονομία, εξωτερική πολιτική: σε τι, θεωρείτε, θα κριθεί το αποτέλεσμα των φετινών προεδρικών εκλογών;

Π. Βαμβακάς: Η οικονομία είναι πάντα το υπ’ αριθμόν ένα θέμα στις επιλογές των πολιτών, όπως έμαθε και ο κ. Μπους το 1992 όταν έχασε από τον Κλίντον. Το μεταναστευτικό είναι η ναυαρχίδα της στρατηγικής των Ρεπουμπλικανών, ενώ το θέμα των αμβλώσεων είναι το θέμα που θα προωθήσουν οι Δημοκρατικοί για ευνόητους λόγους. Στην προκειμένη περίπτωση νομίζω ότι η εξωτερική πολιτική θα αναδειχθεί το πιο κρίσιμο θέμα. Υπάρχουν πολλά μέτωπα αυτή τη στιγμή, από τη Γάζα μέχρι την Ουκρανία και από την Κίνα μέχρι τη Βενεζουέλα, που χρειάζονται την προσοχή των ΗΠΑ. Δυστυχώς η προεδρική αδυναμία αφήνει πολλά κενά σε μια κρίσιμη στιγμή. Συνήθως στην πολιτική, όπως και στη φύση, τα κενά καλύπτονται, ή ανοίγουν την όρεξη σε πρόθυμους διεκδικητές. Κοντά τρία χρόνια μετά την έξοδο από το Αφγανιστάν δεν υπάρχει ούτε η διάθεση ούτε η οικονομική δυνατότητα για οποιαδήποτε κρίση. Νομίζω ότι η εξωτερική πολιτική θα επηρεάσει αυτές τις εκλογές περισσότερο από ό,τι στο παρελθόν.

«Ε.Κ.»: Εν αναμονή (σ.σ. η συνέντευξη έγινε τη Δευτέρα 5 Αυγούστου) της σχετικής απόφασης της Κάμαλα Χάρις, πώς θα σχολιάζατε την επιλογή του Τζ. Ντ. Βανς ως υποψήφιου αντιπροέδρου για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα;

Π. Βαμβακάς: Νομίζω με την επιλογή του Βανς αλλά και την επιλογή της Χάρις και του αντιπροέδρου της θα έχουμε για πρώτη φορά μετά το 2012 την αλλαγή πολιτική φρουράς στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα τελευταία 12 χρόνια μετά την επιλογή Ράιαν από τον Ρόμνι, είναι η πρώτη φορά που έχουμε την ανανέωση και στα δύο κυρίαρχα κόμματα. Και ο Βανς και η Χάρις σηματοδοτούν δυο ιδεολογικά αντίθετες όχθες. Ο κ. Βάνς το κάνει συστηματικά από την ομιλία του στο συνέδριο μέχρι και σήμερα με τις ομιλίες του να έχουν σαφές ιδεολογικό αποτύπωμα. Θα δούμε εάν η κ. Χαρις και ο υποψήφιος αντιπρόεδρος των Δημοκρατικών θα έχουν ένα καθαρό ιδεολογικό αποτύπωμα.

«Ε.Κ.»: Τι θα σήμαινε για την Ελλάδα μία επανεκλογή του Τραμπ ή μία επικράτηση της Χάρις στον προεδρικό θώκο;

Π. Βαμβακάς: Το 1976, όταν το αποτέλεσμα στις προεδρικές εκλογές ανέδειξε τον κυβερνήτη της Τζόρτζια ως τον επόμενο πρόεδρο της Αμερικής, οι εφημερίδες στην Ελλάδα είχαν την επικεφαλίδα «Η Ελλάδα Καρτερεί τον Κάρτερ». Αυτό βέβαια ήταν δύο χρόνια μετά την εισβολή στην Κύπρο και αν το πολιτικό κατεστημένο της Ουάσιγκτον το οποίο ευθύνονταν για την Κύπρο θα άλλαζε, θα άλλαζε και η πολιτική στην Κύπρο. 48 χρόνια μετά η Κύπρος παραμένει υπό κατοχή και διχοτομημένη. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι η αμερικανική εξωτερική πολιτική είναι πιο πολύπλοκη από ό,τι φανταζόμαστε και ότι έχει πολλαπλούς παράγοντες που την καθορίζουν, εντός και εκτός Ηνωμένων Πολιτειών. Δεν βλέπω κάποια σημαντική διαφορά, όπως άλλωστε δεν έχουμε δει από το 2012 παρόλο που σε αυτό το διάστημα είχαμε τρεις διαφορετικούς Αμερικανούς προέδρους και στην Ελλάδα τέσσερις διαφορετικούς πρωθυπουργούς από διαφορετικά κόμματα. Η Ελλάδα είναι τόσο απόλυτα συνδεδεμένη με τις στρατηγικές επιλογές της Αμερικής στην περιοχή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΕΝΤ ΛΟΥΪΣ. Η τοπική ελληνοαμερικανική κοινότητα ένωσε τις δυνάμεις της με δημόσιους αξιωματούχους στο Millennium Student Center του Πανεπιστημίου του Μιζούρι–Σεντ Λούις για να γιορτάσει τα 30 χρόνια του Τμήματος Ελληνικών Σπουδών.

thumbnail image

Σχόλια

arrow

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Κύριο Άρθρο

Το φιάσκο των Γάλλων με τα μνημειώδη λάθη στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, μας έφερε στο νου τους αγώνες του 2004, στην Αθήνα.

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

ΒΟΣΤΩΝΗ. Πάνω από οκτακόσια παιδιά όλων των ηλικιών αμφοτέρων των φύλων από τις κοινότητες της Μητρόπολης Βοστώνης ανά τη Νέα Αγγλία, συμμετείχαν και εξακολουθούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Κατασκηνωτικού Κέντρου της Μητρόπολης Βοστώνης, το οποίο, ως γνωστόν, βρίσκεται στην πολίχνη Κοντούκουκ του Νιου Χαμσάιρ.

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΒΙΝΤΕΟ