x
 

Οικονομία

Ο ΟΠΕΚ κάνει μεγάλη περικοπή πετρελαίου για να τονώσει τις τιμές

05 Οκτωβρίου 2022

ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ. ΓΕΡΜΑΝΙΑ. («ΑΡ»). Η συμμαχία των χωρών εξαγωγής πετρελαίου ΟΠΕΚ (Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών) αποφάσισε την Τετάρτη να μειώσει απότομα την παραγωγή για να υποστηρίξει την πτώση των τιμών του πετρελαίου, μια κίνηση που θα μπορούσε να προκαλέσει άλλο ένα πλήγμα στην ταλαιπωρημένη παγκόσμια οικονομία και να αυξήσει τις πολιτικά ευαίσθητες τιμές στην αντλία των βενζινάδικων για τους οδηγούς των ΗΠΑ λίγο πριν από τις ενδιάμεσες κρίσιμες εκλογές.

Οι Υπουργοί Ενέργειας που συναντήθηκαν στα κεντρικά γραφεία του καρτέλ πετρελαίου ΟΠΕΚ στη Βιέννη μείωσαν την παραγωγή κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα ξεκινώντας τον Νοέμβριο.

Εκτός από μια συμβολική περικοπή στην παραγωγή πετρελαίου τον περασμένο μήνα, η σημαντική μείωση είναι μια απότομη ανατροπή μετά από μήνες αποκατάστασης βαθιών περικοπών που έγιναν στα βάθη της πανδημίας και θα μπορούσε να βοηθήσει τη Ρωσία, μέλος της συμμαχίας, να αντιμετωπίσει μια επικείμενη ευρωπαϊκή απαγόρευση εισαγωγών πετρελαίου.

Σε ανακοίνωσή του, ο ΟΠΕΚ ανέφερε ότι η απόφαση βασίζεται στην «αβεβαιότητα που περιβάλλει τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας και της αγοράς πετρελαίου».

Ο αντίκτυπος της μείωσης της παραγωγής στις τιμές του πετρελαίου -και συνεπώς στην τιμή της βενζίνης που παράγεται από αργό- θα περιοριστεί κάπως επειδή τα μέλη του ΟΠΕΚ δεν είναι ήδη σε θέση να τηρήσουν τις ποσοστώσεις που έχει θέσει ο όμιλος.

Η συμμαχία είπε επίσης ότι ανανεώνει τη συνεργασία της μεταξύ μελών του καρτέλ του ΟΠΕΚ και μη μελών, το σημαντικότερο από τα οποία είναι η Ρωσία. Η συμφωνία επρόκειτο να λήξει στο τέλος του έτους.

Η απόφαση έρχεται καθώς το πετρέλαιο διαπραγματεύεται πολύ κάτω από τις καλοκαιρινές αυξήσεις του λόγω των φόβων ότι μεγάλες παγκόσμιες οικονομίες όπως οι ΗΠΑ ή η Ευρώπη θα βυθιστούν στην ύφεση λόγω του υψηλού πληθωρισμού, των αυξανόμενων επιτοκίων και της αβεβαιότητας για τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Το νέο βιβλίο της Μανίνας Ζουμπουλάκη πρωτοτυπεί όπως και τα άλλα και διαβάζεται απνευστί ακόμη και από άνδρες που θέλουν να κατανοήσουν το έτερον ήμισυ τους.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ