x
 

Πολιτική

Ο Ουκρανός πρέσβης στην Αθήνα μιλά στον «Ε.Κ.»: Προετοιμαζόμαστε για όλα τα σενάρια

11 Φεβρουαρίου 2022

ΑΘΗΝΑ. Συνέντευξη στον «Εθνικό Κήρυκα» για την κρίση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της χώρας του και της Ρωσίας και η οποία κλιμακώνεται επικίνδυνα τις τελευταίες ημέρες, παραχώρησε ο Ουκρανός πρέσβης στην Αθήνα, Σεργκίι Σουτένκο (Sergii Shutenko).

Μεταξύ άλλων, ο Ουκρανός διπλωμάτης είπε ότι το Κιέβο προετοιμάζεται για όλα τα πιθανά σενάρια και ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να επιβάλει στη Μόσχα κυρώσεις τώρα, χωρίς καθυστέρηση, αντί να περιμένει περαιτέρω κλιμάκωση. Δεν παρέλειψε, δε, να εκθειάσει τη στήριξη της Ελλάδας προς τη χώρα του.

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Σουτένκο έχει ως εξής:

«Eθνικός Κήρυξ»: Πιστεύετε ότι η Ρωσία απλώς ασκεί πίεση με τον στρατό που έχει συσσωρευτεί στα σύνορα ή σκοπεύει να τον χρησιμοποιήσει;

Σεργκίι Σουτένκο: Θα ήθελα να επισημάνω ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί τις στρατιωτικές της δυνάμεις εναντίον της Ουκρανίας εδώ και οκτώ χρόνια. Το 2014 η Μόσχα εισέβαλε στην Κριμαία και κατέλαβε τμήματα των περιοχών του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ. Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι η αυξανόμενη όρεξη της Ρωσίας προς την Ουκρανία. Ενώ όλοι αναζητούν την απάντηση εάν η Ρωσία μπορεί να πραγματοποιήσει στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας, θα ήθελα να μιλήσω όχι για τον πόλεμο, αλλά για την αποκατάσταση της ειρήνης αποτρέποντας τη Ρωσία και αποθαρρύνοντάς την από περαιτέρω επιθετικές ενέργειες. Από την ανάληψη των καθηκόντων του, ο πρόεδρος Ζελένσκι (Zelenskyy) έχει ξεκινήσει μια σειρά από πρωτοβουλίες για να διασφαλίσει την ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης στο Ντόνμπας, που τροφοδοτείται από τη Ρωσία. Η πλατφόρμα της Κριμαίας έχει δρομολογηθεί, ως εργαλείο για την ειρηνική επιστροφή της Κριμαίας στην πατρίδα της.

Ο Ουκρανός πρέσβης στην Αθήνα, Σεργκίι Σουτένκο. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση

Ωστόσο, δεν έχουμε δει επαρκή απάντηση από τη ρωσική πλευρά, η οποία εμμένει σταθερά σε μια μακροχρόνια στρατηγική ελεγχόμενης κλιμάκωσης στο Ντόνμπας και υφέρπουσας προσάρτησης των κατεχόμενων εδαφών, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας. Αυτό που κάνει η Ρωσία είναι μια επίδειξη ισχύος συγκεντρώνοντας στρατεύματα άνω των 100.000 στρατιωτών γύρω από τα σύνορα της Ουκρανίας και δικαιολογώντας τη συμπεριφορά της μιλώντας για μια φανταστική απειλή του ΝΑΤΟ στη Ρωσία. Επομένως, εργαζόμαστε με τη διεθνή κοινότητα για την από κοινού επίτευξη του βασικού στόχου – την αποτροπή του πολέμου και τη διασφάλιση ειρηνικής επίλυσης της ρωσο-ουκρανικής σύγκρουσης.

«Ε.Κ.»: Σε τι ετοιμότητα βρίσκονται οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας σας;

Σεργκίι Σουτένκο: Σε αυτά τα οκτώ χρόνια ρωσικής κατοχής της Κριμαίας και μέρους του Ντόνμπας, μεταρρυθμίσαμε τις στρατιωτικές μας δυνάμεις και τις ενισχύσαμε. Η Ουκρανία αναβάθμισε τη Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας και τη Στρατηγική της Στρατιωτικής Ασφάλειας το 2020 και το 2021, αντίστοιχα. Τώρα έχουμε τον δεύτερο μεγαλύτερο Στρατό στην Ευρώπη με περισσότερους από 240.000 στρατιώτες. Εχουμε βελτιώσει σημαντικά τις στρατιωτικές μας δυνατότητες εκσυγχρονίζοντας τον εξοπλισμό και αναβαθμίζοντας τα προγράμματα εκπαίδευσης και διαχείρισης προσωπικού. Στο πλαίσιο των ρωσικών προκλητικών ελιγμών και της στρατιωτικής συσσώρευσης κατά μήκος των συνόρων μας, η Ουκρανία προετοιμάζεται για όλα τα πιθανά σενάρια. Δεν θα επιτρέψουμε στη Ρωσία να αποσταθεροποιήσει την Ουκρανία εφαρμόζοντας υβριδικές στρατηγικές σε διαφορετικές διαστάσεις.

«Ε.Κ.»: Πώς νιώθουν οι πολίτες της Ουκρανίας για την τρέχουσα κατάσταση;

Σεργκίι Σουτένκο: Η Ουκρανία δέχεται επίθεση για σχεδόν οκτώ χρόνια και ζει σε αυτή τη νέα πραγματικότητα. Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, πολλοί Ουκρανοί υπηρέτησαν στις Ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις και έγιναν έμπειροι βετεράνοι σκληραγωγημένοι στη μάχη. Την ίδια στιγμή, οι πολίτες έχουν ωριμάσει και έχουν ενισχύσει τη συμμετοχή της σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής με το έντονο πατριωτικό πνεύμα. Το ζωντανό παράδειγμα είναι το ουκρανικό εθελοντικό κίνημα που υποστηρίζει τον Στρατό. Πολλοί Ουκρανοί προετοιμάζονται για την πιθανή στρατιωτική εισβολή εντασσόμενοι στις μονάδες εδαφικής άμυνας σε όλη τη χώρα. Παράλληλα, όσο περισσότερο η Ρωσία απειλεί την Ουκρανία, τόσο πιο ενωμένος γίνεται ο ουκρανός λαός, ανεξάρτητα από τη γλώσσα και την εθνικότητά του, στην προθυμία του να υπερασπιστεί τη χώρα μας.

«Ε.Κ.»: Τι ακριβώς θέλει ο Πούτιν από την Ουκρανία; Θέλει ορισμένα μέρη της χώρας σας και χρησιμοποιεί την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ως δικαιολογία για να εισβάλει;

Σεργκίι Σουτένκο: Ειπώθηκε σε πολλές περιπτώσεις ότι η κατάρρευση της ΕΣΣΔ ήταν μια τραγωδία για τον κ. Πούτιν. Για να το διορθώσει αυτό, το Κρεμλίνο χρειάζεται την Ουκρανία ως ένα από τα βασικά στοιχεία. Πιστεύω ότι η Ρωσία θεωρεί την επιτυχημένη και δημοκρατική Ουκρανία ως άμεση απειλή για το καθεστώς της. Αυτό που πραγματικά προσπαθεί να επιτύχει η Ρωσία είναι να καταστήσει την Ουκρανία ένα κακό παράδειγμα, μια ιστορία αποτυχίας, θέλει να την αποσταθεροποιήσει εξωτερικά και εσωτερικά – διεξάγοντας επιχειρήσεις στον κυβερνοχώρο, συγκεντρώνοντας στρατεύματα γύρω από τα ουκρανικά σύνορα, σπέρνοντας πανικό σε πολιτικές και οικονομικές διαστάσεις. Οποιαδήποτε «ασάφεια» της Δύσης σχετικά με την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική ολοκλήρωση της Ουκρανίας χρησιμοποιείται από τον Πούτιν. Η θετική απόφαση των δυτικών εταίρων μας για την ένταξη της Ουκρανίας τόσο στην ΕΕ όσο και στο ΝΑΤΟ θα στείλει ένα σαφές μήνυμα στον Πούτιν και είναι σωστό βήμα προς την ενίσχυση της ειρήνης και της ασφάλειας στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η υποστήριξη μεταξύ των Ουκρανών στην ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική ολοκλήρωση της Ουκρανίας αυξάνεται συνεχώς.

«Ε.Κ».: Τι ζητά αυτή τη στιγμή η Ουκρανία από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ενωση;

Σεργκίι Σουτένκο: Η Ουκρανία είναι πολύ ευγνώμων σε πολλά κράτη για την πολιτική και αμυντική βοήθεια που ήδη παρέχεται στη χώρα μας. Πιστεύω ότι η υποστήριξη που έλαβε είναι ισχυρότερη από ό,τι ήταν πριν, αλλά η απειλή είναι επίσης πολύ σοβαρή. Αντιμετωπίζουμε υβριδικό πόλεμο. Δεχόμαστε επίθεση σε στρατιωτική, κυβερνο-πληροφοριακή, οικονομική και ενεργειακή διάσταση. Μάθαμε πώς να προστατεύουμε τον εαυτό μας, να υπερασπιζόμαστε τη χώρα μας.

Ο Στρατός της Ουκρανίας είναι καλύτερα εκπαιδευμένος και εξοπλισμένος από ό,τι το 2014 και έχει υψηλά κίνητρα να υπερασπιστεί τη χώρα μας, έτσι ώστε η Ρωσία να πληρώσει υψηλό τίμημα σε μια ενδεχόμενη επιθετική ενέργεια.

Αλλά φυσικά για να επιτύχουμε το μέγιστο επίπεδο αμυντικής δύναμης και ανθεκτικότητας, ζητήσαμε από τους δυτικούς εταίρους μας, πρώτα απ’ όλα τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, να μας παρέχουν αμυντικά όπλα και υλικά.

Καλούμε τους εταίρους και τους συμμάχους μας να είναι ενωμένοι για να απαντήσουν σθεναρά σε οποιαδήποτε περαιτέρω ρωσική στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας.

Ζητάμε από τη διεθνή κοινότητα να επιβάλει κυρώσεις τώρα αντί να περιμένει μετά την κλιμάκωση.

Η πιθανή ρωσική επιθετική ενέργεια κατά της Ουκρανίας θα προκαλούσε δραστικές συνέπειες για όλη την Ευρώπη. Η Δύση πρέπει να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα και τα εργαλεία της για να το αποτρέψει.

«Ε.Κ.»: Τι σας λένε οι Ελληνες που συναντάτε για την τρέχουσα κατάσταση με τη Ρωσία;

Σεργκίι Σουτένκο: Φέτος γιορτάζουμε την 30ή επέτειο της αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των χωρών μας και γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα ήταν και είναι πάντα σθεναρός υποστηρικτής της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Αυτή η καίρια θέση έχει επαναληφθεί από τους Ελληνες εκπροσώπους σε κοινοβουλευτικό, κυβερνητικό και άλλο επίσημο επίπεδο. Μεταξύ άλλων αρχών, μοιραζόμαστε τη θεμελιώδη αρχή να επιλύουμε όλες τις διαφορές με πολιτικά και διπλωματικά μέσα.

Εκτιμούμε την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να μην εκκενώσει το διπλωματικό προσωπικό στο Κίεβο, και επιπλέον να διευρύνει την εκπροσώπησή της στο Γενικό Προξενείο στη Μαριούπολη.

Ο ουκρανικός και ο ελληνικός λαός μοιράζονται βαθείς ιστορικούς, πολιτιστικούς και θρησκευτικούς δεσμούς, καθώς και κοινές απόψεις για την ανάπτυξη του Κόσμου στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Γνωρίζω ότι η ελληνική πλευρά ανησυχεί για την ευημερία και την ασφάλεια της ελληνικής κοινότητας στην Ουκρανία, ιδιαίτερα αυτών που κατοικούν στην εμπόλεμη ζώνη. Πιστεύω ότι όσες περισσότερες προσπάθειες καταβάλλει η Ελλάδα για την ειρηνική επίλυση της ρωσο-ουκρανικής σύγκρουσης και την ανάσχεση της ρωσικής επιθετικότητας, τόσο πιο προστατευμένη θα αισθανόταν η ελληνική κοινότητα στο έδαφος της Ουκρανίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Για τη δημιουργία μιας παγκόσμιας συμμαχίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την προσφώνηση του στην 78η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, κάνοντας ειδικές αναφορές τόσο στη μεγάλη πυρκαγιά στον Εβρο, όσο και στις καταστροφικές πλημμύρες, που έπληξαν πρόσφατα τη Θεσσαλία.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ