x
 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος τιμά την καθηγήτρια του Cornell Δρ Ελένη Ανδρεοπούλου

ΑΘΗΝΑ. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας, η Επιτροπή Γυναικών Ιατρών του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), διοργανώνει την Τετάρτη 13 Μαρτίου στο αμφιθέατρο της Εθνικής Πινακοθήκης, στην Αθήνα, εκδήλωση με θέμα «Γυναίκες Ζωής, Γυναίκες Αξίας, Γυναίκες Ιστορίας», όπου θα τιμήσει επτά εξέχουσες γυναίκες επιστήμονες με τεράστια προσφορά στην άσκηση της ιατρικής επιστήμης.

Η Δρ Ελένη Ανδρεοπούλου, η οποία είναι τακτική καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Cornell στη Νέα Υόρκη, διακεκριμένη ογκολόγος, ειδικευμένη στον καρκίνο του μαστού και διευθύντρια Κλινικής Ερευνας για τον Καρκίνο του Μαστού στο Weill Cornell Medicine/New York-Presbyterian Hospital, εξελέγη ως παγκοσμίου εμβέλειας Ελληνίδα επιστήμων της οποίας η προσφορά στον χώρο της Ογκολογίας και της Ερευνας για τον μαστό είναι ανεκτίμητη. Η Δρ Ανδρεοπούλου είναι πολυβραβευμένη ερευνήτρια σε πολλές κλινικές δοκιμές νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων σε προχωρημένη φάση του καρκίνου του μαστού, υποστηρίζει σθεναρά την εφαρμογή της εξατομικευμένης θεραπείας με επιστημονικές ανακαλύψεις και στρατηγικές ταχείας ανάπτυξης φαρμάκων που συμβάλλουν σε αποτελεσματικές επιλογές θεραπείας των ασθενών και δραστηριοποιείται σε προγράμματα ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού που καλύπτουν τον έλεγχο και την πρόληψη με ιδιαίτερη έμφαση στην εξυπηρέτηση μειονοτήτων που δεν λαμβάνουν την απαραίτητη περίθαλψη στη μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης και παγκοσμίως. Η ηγετική της θέση, η διεθνής αναγνώριση, το φιλανθρωπικό της έργο και η δέσμευσή της στην ακαδημαϊκή κλινική ιατρική που επιβεβαιώνονται μέσα από το επαγγελματικό και προσωπικό της ταξίδι, αποτελούν μαρτυρία για τη δύναμη που έχουν οι γυναίκες και την ικανότητά τους να διαπρέπουν στον επιστημονικό χώρο.

Οπως δήλωσε στον «Εθνικό Κήρυκα» η Δρ Νατάσα Αποστολίδου, πρόεδρος Επιτροπής Γυναικών Ιατρών Π.Ι.Σ.: «Αποφασίσαμε να βραβεύσουμε την κα Ανδρεοπούλου, γιατί θεωρούμε ότι στο πρόσωπό της και στην ιατρική της σταδιοδρομία συγκεντρώνει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που κι εμείς ως Επιτροπή Γυναικών Ιατρών του ΠΙΣ φιλοδοξούμε μέσα από τις δράσεις μας να βοηθήσουμε κάθε σύγχρονη Ελληνίδα γιατρό να αποκτήσει. Συγκεκριμένα, η κα Ανδρεοπούλου κατάφερε μέσα από τη σκληρή δουλειά να είναι σήμερα μια εξαίρετη κλινική γιατρός, μια πρωτοπόρος στην ιατρική έρευνα, αλλά ταυτόχρονα και μια γυναίκα επιστήμων με παγκόσμια εμβέλεια στον τομέα της εξειδίκευσής της. Ταυτόχρονα είναι μια θαυμάσια σύζυγος και μητέρα με πλούσια κοινωνική και φιλανθρωπική δράση, καθώς και εξέχων μέλος της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, στοιχεία που καθιστούν την επαγγελματική της επιτυχία ακόμη πιο σημαντική. Η ακατάπαυστη προσπάθεια, η σωστή κλινική πρακτική και η αξιοπρεπής συμπεριφορά ανταμείβονται! Θα είναι πλέον η πρέσβειρα της Επιτροπής Ιατρών Γυναικών του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου στην Αμερική. Είναι μεγάλη τιμή μας που δέχτηκε να έρθει στην Αθήνα για τη βράβευσή της».

Στη συνέχεια, η Δρ Αποστολίδου αναφέρθηκε στο στόχο της Επιτροπής Γυναικών Ιατρών του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, που επικεντρώνεται σε θέματα που αφορούν ανισότητες στον εργασιακό τομέα, προβλήματα στις εργασιακές σχέσεις των γυναικών γιατρών, σε θέματα που αφορούν στη βία κατά των γυναικών τόσο εντός όσο και εκτός του εργασιακού χώρου, καθώς και σε θέματα που αφορούν στη βελτίωση της πρόσβασης των γυναικών στο σύστημα υγείας σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Η δημιουργία ενός ασφαλούς εργασιακού περιβάλλοντος για τους εργαζόμενους στον Ιατρικό κλάδο και, κατά συνέπεια, η υποστήριξη της ασφάλειας των ασθενών θα πρέπει να αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα. Επιπλέον, απαραίτητη είναι η δημιουργία γέφυρας επικοινωνίας με γυναίκες γιατρούς στο εξωτερικό.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, του οποίου προεδρεύει ο πλαστικός χειρουργός Δρ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, στη φετινή εκδήλωση για τη Γιορτή της Γυναίκας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα αυξανόμενα περιστατικά βίας στην Ελλάδα και παγκοσμίως. Οπως είπε, «εν έτει 2024, που το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Γυναίκας θα έπρεπε να αφορά μόνο ειδικά ζητήματα πλήρους ισότητας στην εργασία, βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να θρηνούμε κάθε μήνα θύματα ενδοοικογενειακής βίας και να στεκόμαστε στο πλευρό κάθε γυναίκας, κάθε ανθρώπου, που διεκδικεί το αυτονόητο δικαίωμα στην ασφάλεια, την επιλογή, την αυτοδιάθεση, την οικονομική ισότητα και την ευτυχία. Ο Π.Ι.Σ αγωνίζεται για μία κοινωνία ίσων ευκαιριών που δεν αποκλείει το 50% των μελών της από την αξιοπρεπή διαβίωση, την εξέλιξη και την ευημερία. Σε επίπεδο ακαδημαϊκής και επαγγελματικής ανέλιξης, στόχος μας πρέπει να είναι η πρόοδος μέσω ίσων ευκαιριών, ώστε όποια γυναίκα φιλοδοξεί να καταλάβει θέσεις ευθύνης, να αντιμετωπίζεται ισότιμα και χωρίς προκαταλήψεις που συνδέονται με το φύλο και τη μητρότητα».

Την εκδήλωση της 13ης Μαρτίου 2024 θα καλωσορίσει η Δρ Νατάσα Αποστολίδου, πρόεδρος Επιτροπής Γυναικών Ιατρών του Π.Ι.Σ. και στη συνέχεια θα μιλήσουν ο πρόεδρος Δρ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, με θέμα ομιλίας τον «Γιατρό στο Ευρωπαϊκό Γίγνεσθαι» και η καθηγήτρια Ιστορίας της Ιατρικής και Διευθύντρια του Μουσείου Ιστορίας της Ιατρικής του ΑΠΘ Νίκη Παπαβραμίδου, η οποία θα κάνει μια ιστορική αναδρομή στην ιατρική εκπαίδευση των γυναικών στην Ελλάδα. Μαζί με την Δρα Ανδρεοπούλου οι τιμώμενες είναι η Δρ Αθανασιάδου – Πιπεροπούλου Φανή, Ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής – Παιδιατρικής Αιματολογίας του ΑΠΘ, Διευθύντρια Παιδιατρικής Κλινικής & Επιστημονική Διευθύντρια Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, η Δρ Γρέκα Αθηνά, παθολόγος, Γιατροί του Κόσμου, η Δρ Κοτανίδου Αναστασία καθηγήτρια Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας Ιατρ. Σχολής ΕΚΠΑ, η Δρ κ. Κουτσούκου Αντωνία, καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Πνευμονολόγος – Εντατικολόγος, η Δρ Πασακιώτου Μαρίλυ, MD, PhD, Χειρουργός, Εντατικολόγος, τ. μέλος Δ.Σ. Π.Ι.Σ., τ. Αντιπρόεδρος της Standing Committee of European Doctors (CPME), Chairperson of the Working Group for Refugees in CPME, η Δρ Χατζητάκη-Γραμουστιάνου Μαρία, Βιοπαθολόγος, τ. Συντονίστρια Διευθύντρια της Νοσοκομειακής Υπηρεσίας Αιμοδοσίας Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας και η ειδικευόμενη Εσωτερικής Παθολογίας Δρ Ζάρακα Μαρίσσα Αγαθονία, MD, DDS, Πανεπιστήμιο Πίτσμπουργκ, ΗΠΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η δυνατή βροχή δεν πτόησε το Αγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς και τους παρευρισκόμενους στις εκδηλώσεις για την έπαρση της ελληνικής σημαίας στο Μπόουλινγκ Γκριν, οι οποίοι παρήλασαν από τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν έως και το εμβληματικό Πάρκο, σε ένα σκηνικό ιδιαίτερα συγκινητικό, το πρωί της Παρασκευής.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ