x

Κοινωνία

Ο Πάπας Φραγκίσκος «ξήλωσε» τη διοίκηση της φιλανθρωπικής οργάνωσης Caritas

23 Νοεμβρίου 2022

ΒΑΤΙΚΑΝΟ. Στην καθαίρεση της διοίκησης του διεθνούς φιλανθρωπικού οργανισμού του Βατικανού, Caritas Internationalis, προχώρησε την Τρίτη ο Πάπας Φραγκίσκος, διορίζοντας, ταυτόχρονα, προσωρινή ηγεσία, καθώς μια επιθεώρηση από εξωτερική ομάδα ελέγχου διαπίστωσε προβλήματα διαχείρισης και ηθικής.

Στη σχετική ανακοίνωση του Βατικανού αναφέρεται ότι η επιθεώρηση που έγινε δεν διαπίστωσε στοιχεία οικονομικής κακοδιαχείρισης ή σεξουαλικής ανάρμοστης συμπεριφοράς. Ωστόσο, προέκυψαν άλλα ζητήματα, με «πραγματικές ελλείψεις» που διαπιστώθηκαν στη διαχείριση και «βλάπτουν σοβαρά το ομαδικό πνεύμα και το ηθικό του προσωπικού».

Με απόφαση του Πάπα Φραγκίσκου, απομακρύνθηκε ο γενικός γραμματέας της Caritas Internationalis, Αλούσιους Τζον, ο οποίος είχε εκλεγεί στη διάρκεια μιας αμφιλεγόμενης ψηφοφορίας το 2019, καθώς και τα μέλη της ομάδας ηγεσίας και διακυβέρνησης. Οι αλλαγές δεν επηρεάζουν την ηγεσία σε κανέναν από τους 162 εθνικούς οργανισμούς ανάπτυξης και αρωγής που απαρτίζουν την παγκόσμια συνομοσπονδία Caritas.

Η Caritas Internationalis είναι μία από τις κύριες φιλανθρωπικές οργανώσεις της Αγίας Εδρας και λειτουργεί ως παγκόσμια ομπρέλα για τις εθνικές και περιφερειακές ομοσπονδίες που δραστηριοποιούνται σε περισσότερες από 200 χώρες. Η γραμματεία με έδρα τη Ρώμη ανέφερε έσοδα περίπου 5,1 εκατ. ευρώ το 2020 και δαπάνες 4,4 εκατ. ευρώ.

Ο Τζον, που κατάγεται από την Ινδία, είχε εισαχθεί στη διοικητική δομή της Caritas Internationalis ως επικεφαλής ανάπτυξης το 2013 από την προηγούμενη γενική γραμματέα της, Μισέλ Ρόι, προερχόμενος από τη γαλλική ομοσπονδία Caritas, γνωστή ως Secours Catholique. Οταν έληξε η θητεία της Ρόι, ο Τζον έθεσε υποψηφιότητα για τη θέση του γενικού γραμματέα και κέρδισε, αφού άλλοι αρχικοί υποψήφιοι αποσύρθηκαν.

Ενας πρώην υπάλληλος της Caritas που συνεργάστηκε με τους εξωτερικούς επιθεωρητές φέρεται να αφηγήθηκε περιπτώσεις εκφοβισμού και αδυναμίας διοίκησης από τον Τζον, ιδίως όσον αφορά τον χειρισμό των επιπτώσεων ενός σκανδάλου σεξουαλικής κακοποίησης στις επιχειρήσεις της οργάνωσης στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Ο πρώην υπάλληλος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, επικαλούμενος φόβο αντιποίνων.

Ο Πάπας Φραγκίσκος όρισε ως προσωρινό διαχειριστή της Caritas Internationalis τον Πιερ Φραντσέσκο Πινέλι, έναν οργανωτικό σύμβουλο που είχε συμμετάσχει στην εξωτερική αξιολόγηση και θα ηγηθεί της οργάνωσης μέχρι να διεξαχθούν νέες εκλογές για την ανάδειξη γενικού γραμματέα το 2023

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Σε εκτενέστατο άρθρο της η εφημερίδα «New York Times», ασχολείται με την ανθηρή αγορά του εμπορικού κατασκοπευτικού λογισμικού (spyware) που επιτρέπει στις κυβερνήσεις να εισβάλουν σε κινητά τηλέφωνα και να συλλέγουν δεδομένα, ενώ αναφέρεται και στην ελληνική υπόθεση των παρακολουθήσεων.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ

Η συρρίκνωση των βιότοπων ωθεί την άγρια ζωή προς τις μεγαλουπόλεις

ΝΤΙΤΡΟΪΤ. Σε μια πολυσύχναστη μητροπολιτική περιοχή 4,3 εκατομμυρίων κατοίκων, η βιολόγος επί της άγριας ζωής του Πανεπιστημίου Yale, Νιίμα Χάρις (Nyeema Harris), επιχειρεί να στριμωχτεί σε απομονωμένους θαμνώνες για να μελετήσει τους πιο παράξενους κατοίκους του Ντιτρόιτ - κογιότ, αλεπούδες, ρακούν και κουνάβια ανάμεσά τους.

Πορείες στη μνήμη του Αλ. Γρηγορόπουλου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. Ολοκληρώθηκε η πορεία των μαθητών στην Αθήνα για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας