x
 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ο Πατριάρχης και η Σύνοδος ανέτρεψαν τα σχέδια του Ελπιδοφόρου – Δεν καταργείται η Μητρόπολη Νέας Ιερσέης

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και η Σύνοδος του Φαναρίου ανέτρεψαν τα σχέδια του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου κατά τη συνεδρίαση της Συνόδου, την Τετάρτη 28 Ιουνίου 2023, καθότι τον συνέλαβαν να επιδίδεται σε λεξιλαγνείες και παραπληροφορήσεις. Αποκαλύπτουμε ότι δεν θα καταργηθεί η Μητρόπολη Νέας Ιερσέης και δεν θα προσαρτιστεί στην Αμεση Αρχιεπισκοπική Περιφέρεια όπως σχεδίαζε ο Ελπιδοφόρος, αλλά στην επόμενη Σύνοδο του Φαναρίου στο τέλος Ιουλίου θα εκλεγεί Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης ο Επίσκοπος Μηδείας Απόστολος. Αυτό σημαίνει επίσης ότι το υπάρχον Καταστατικό ισχύει στην ολότητά του, παρά τις προσπάθειες του Ελπιδοφόρου να το καταστρατηγήσει και να το αλλάξει καταργώντας τις Μητροπόλεις και υποβαθμίζοντας τους Μητροπολίτες. Ηδη την Τετάρτη 5 Ιουλίου θα συνεδριάσει εκτάκτως η Επαρχιακή Σύνοδος για να καταρτίσει το τριπρόσωπο το οποίο θα υποβάλλει στο Πατριαρχείο όπως προβλέπεται από το Καταστατικό.

Λεπτομερώς ελέγχθηκαν και διαμείφθηκαν στη Σύνοδο τα εξής: Οταν αναγνώσθηκε η έκθεση της Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής για την προαγωγή του Επισκόπου Μηδείας Αποστόλου σε εν ενεργεία Μητροπολίτη πάλαι ποτέ διαλάμψασας Μητρόπολης της Μικράς Ασίας του Οικουμενικού Θρόνου, όπως είχε αποκαλύψει ο «Εθνικός Κήρυκας», ο Ελπιδοφόρος είχε παραποιήσει την συζήτηση και τις προτάσεις της Επαρχιακής Συνόδου ότι συμφώνησαν ομόφωνα οι ιεράρχες να προαχθεί ο Απόστολος σε Μητροπολίτη και να διορισθεί ως Αρχιεπισκοπικός Επόπτης της Μητροπόλεως Νέας Ιερσέης.

Ο Επίσκοπος Μηδείας κ. Απόστολος χοροστατεί τη Μ. Πέμπτη στη Θεία Λειτουργία του Αγίου Βασιλείου, στον Ιερό Ναό του Αγ. Δημητρίου. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ/Μιχάλης Κακιάς
Ο Επίσκοπος Μηδείας κ. Απόστολος χοροστατεί τη Μ. Πέμπτη στη Θεία Λειτουργία του Αγίου Βασιλείου, στον Ιερό Ναό του Αγ. Δημητρίου. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ/Μιχάλης Κακιάς

Οπως έγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» στην ηλεκτρονική του έκδοση το εσπέρας της Τρίτης 27 Ιουνίου 2023 «η κοινή συνισταμένη των γνωμών των Μητροπολιτών για μία ακόμα φορά ήταν πως ‘για την προαγωγή του Αποστόλου δεν έχουμε αντίρρηση, αλλά για την εκλογή του σε Μητροπολίτη του Θρόνου δεν είναι δικό μας θέμα αλλά του Πατριαρχείου’.

Οταν ρωτήθηκε πώς θα διακονήσει εδώ ο Απόστολος, με ποιο σχήμα ή ιδιότητα, ο Ελπιδοφόρος απάντησε πως δεν υπάρχει πρόβλημα, θα βρεθεί λύση. Του ελέχθη ότι προβαίνετε σε καταστρατήγηση του Καταστατικού της Αρχιεπισκοπής, το οποίο δεν προβλέπει την έστω κατ’ ανάθεση ‘διαποίμανση’ μιας Μητρόπολης της Αρχιεπισκοπής Αμερικής από ιεράρχη Μητρόπολης της Μικράς Ασίας. Ο Ελπιδοφόρος στη Συνεδρίαση της Δευτέρας απέσυρε την αρχική του πρόταση στη συνεδρίαση της Πέμπτης 15 Ιουνίου να καταστεί ο Απόστολος μέλος της Επαρχιακής Συνόδου, έπειτα από τη σφοδρή αντίδραση των Μητροπολιτών».

Παρενέβη ο Μητροπολίτης Σάρδεων Ευάγγελος και απευθυνθείς στον Πατριάρχη είπε: «Παναγιότατε αντίγραφο αυτής της έκθεσης την οποία ακούσαμε με την υπογραφή του Ελπιδοφόρου να σταλεί αντίγραφο σ’ όλα τα μέλη της Επαρχιακής Συνόδου για να επαληθεύσουν τα όσα γράφονται». Στο σημείο αυτό εξεμάνη ο Ελπιδοφόρος και άρχισε φωνασκών εν Συνόδω λέγοντας «αμφισβητείς την έκθεση μου», για να του απαντήσει ο Ευάγγελος «βεβαίως και αμφισβητώ διότι αυτά που γράφεις δεν ανταποκρίνονται σε καμία αλήθεια, ούτε στο ένα χιλιοστό. Αυτό που έγινε στην Επαρχιακή Σύνοδο είναι ακριβώς το αντίθετο από ό,τι έχεις γράψει εδώ».

Ο Ελπιδοφόρος με οργίλο ύφος επιτέθηκε στον Ευάγγελο, λέγοντας πως «δεν είσαι εσύ σε θέση να κρίνεις την Επαρχιακή μου Σύνοδο» για να του απαντήσει ο Ευάγγελος «δεν είναι δική σου η Σύνοδος, αλλά απαρτίζεται από σένα και άλλους επτά Μητροπολίτες και οφείλεις να σεβαστείς τις αποφάσεις της Επαρχιακής Συνόδου και αυτές να μεταφέρεις εδώ στον Πατριάρχη και τη Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου κι όχι αυτά που θέλεις εσύ και όπως τα θέλεις».

Ο Ελπιδοφόρος είπε στον Ευάγγελο πως «δεν είσαι εσύ μέλος της Επαρχιακής Συνόδου», για να του απαντήσει ο Ευάγγελος «ευτυχώς για σένα που δεν είμαι μέλος της Επαρχιακής Συνόδου». Ο Ελπιδοφόρος συνέχισε την επίθεσή του στον Ευάγγελο λέγοντας πως «έχεις κακία μέσα σου για την εκθρόνισή σου από τη Μητρόπολη», ο δε Ευάγγελος απευθυνθείς στον Πατριάρχη, είπε, «δεν έχω καμία κακία μέσα μου και το έχω αποδείξει αυτό Παναγιότατε», και ο Βαρθολομαίος κουνούσε το κεφάλι του.

Ο Μητροπολίτης Σάρδεων Ευάγγελος κατά την Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Μητρόπολης Νέας Ιερσέης στις 16 Μαΐου του 2016. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ: «Ε.Κ.»/ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΕΗ
Ο Μητροπολίτης Σάρδεων Ευάγγελος κατά την Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Μητρόπολης Νέας Ιερσέης στις 16 Μαΐου του 2016, ως ποιμενάρχης της Μητρόπολης Νέας Ιερσέης.
(ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ: «Ε.Κ.»/ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΕΗ(

Στο σημείο αυτό έλαβε το λόγο ο Πατριάρχης λέγοντας ότι «αυτό δεν πρόκειται να γίνει», δηλαδή η προαγωγή του Αποστόλου σε Μητροπολίτη του Θρόνου και ο διορισμός του ως «περιφερειάρχη» ή «επόπτη» στη Μητρόπολη Νέας Ιερσέης. Τόνισε ο Βαρθολομαίος πως «αυτό είναι αντικανονικό και εκκλησιολογικώς δεν στέκει». Ο Ελπιδοφόρος επέμενε ταχθείς εναντίον του Πατριάρχη ότι «πρέπει να γίνει έτσι», αλλά ο Πατριάρχης το ξέκοψε λέγοντας, πως, «όχι δεν θα γίνει αυτό που θέλεις τη στιγμή που υπάρχει και η Επαρχιακή Σύνοδος η οποία όπως μαθαίνουμε έχει αποφασίσει το αντίθετο από αυτά που θέλεις». Παρενέβη ο Ελπιδοφόρος, λέγοντας «να παραμείνει ο Απόστολος βοηθός Επίσκοπος».

Παρενέβη και πάλι ο Ευάγγελος, λέγοντας πως «όχι Παναγιότατε να μην παραμείνει ο Απόστολος βοηθός Επίσκοπος αλλά να φύγει από εδώ Μητροπολίτης εν ενεργεία του Οικουμενικού Θρόνου. Τον ξεσήκωσε ο Ελπιδοφόρος, το ανακοίνωσε στην Αμερική, τον έφερε εδώ λέγοντάς του ότι θα γίνεις Μητροπολίτης και θα είσαι ως Επόπτης. Γεύτηκε ο Απόστολος τη χαρά της προαγωγής και δεν είναι σωστό και ανθρώπινο να φύγει ο Απόστολος από εδώ πικραμένος, ταπεινωμένος και θλιμμένος, αλλά να φύγει από εδώ Μητροπολίτης». Ο Πατριάρχης συμφώνησε με τα λεχθέντα του Ευαγγέλου.

Επειτα από το γεύμα ο Μητροπολίτης Προύσης Ιωακείμ έκανε πρόταση όπως «ο Απόστολος να γίνει Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης». Αρχισε να φωνάζει ο Ελπιδοφόρος λέγοντας ότι «δεν θα γίνει, θα καταργηθεί η Μητρόπολη Νέας Ιερσέης, είναι αντικανονική». Οταν ο Ελπιδοφόρος κατάλαβε ότι αυτή ήταν και η απόφαση του Πατριάρχη να μη καταργηθεί η Μητρόπολη Νέας Ιερσέης, τότε ο Ελπιδοφόρος αντιληφθείς ότι είχε χάσει το παιχνίδι, είπε «ε, τότε να τον κάνουμε Νέας Ιερσέης». Στο σημείο αυτό ο Πατριάρχης είπε «στην επόμενη συνεδρίαση της Επαρχιακής Συνόδου να καταρτιστεί το τριπρόσωπο και στην επόμενη Σύνοδό μας εδώ θα προβούμε στην εκλογή».

Ιεράρχες του Οικουμενικού Πατριαρχείου οι οποίοι αγαπούν και αγωνιούν για το κύρος του θεσμού του Πατριαρχείου και του Πατριάρχη, παρατηρούσαν στον «Εθνικό Κήρυκα» πως «αν είχε ίχνος ευαισθησίας και αξιοπρέπειας ο Ελπιδοφόρος έπειτα από τα συμβάντα στη Σύνοδο της Τετάρτης έπρεπε ήδη να είχε υποβάλλει την παραίτησή του».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΜΕΡΙΛΑΝΤ. Με τέλεση Αγιασμού και λόγους παραινετικούς από τον Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης Απόστολο ξεκίνησε η κατασκηνωτική περίοδος στις κατασκηνώσεις της Μητρόπολης οι οποίες φέρουν την ονομασία «Ο καλός ποιμήν» και βρίσκονται στο Chesapeake (Τσέσαπικ) της πολιτείας Μέριλαντ.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ