x
 

Εκκλησία

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος επίτιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος αναγορεύτηκε Επίτιμος Καθηγητής των Τμημάτων Φιλολογίας και Φιλοσοφίας και της Φιλοσοφικής Σχολής, καθώς και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων εν τω συνόλω, κατόπιν ομοφώνου αποφάσεως της Συγκλήτου του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Συνεδριακού Κέντρου «Κάρολος Παπούλιας», στην Πανεπιστημιούπολη Ιωαννίνων.

Στην τελετή παρέστησαν ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, Ιεράρχες, εκπρόσωποι των πολιτικών, αυτοδιοικητικών, στρατιωτικών και όλων των Αρχών της πόλεως των Ιωαννίνων και γενικότερα της Ηπείρου, διπλωμάτες, Πανεπιστημιακοί Καθηγητές και φοιτητές και πλήθος άλλων επισήμων προσκεκλημένων.

Τον Πατριάρχης προσφώνησε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Καθηγητής Τριαντάφυλλος Α.Δ. Αλμπάνης, ο οποίος αναφέρθηκε στο έργο και τη διακονία του Πατριάρχη.

Το Ψήφισμα των Τμημάτων Φιλολογίας και Φιλοσοφίας ανέγνωσε ο Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής, Καθηγητής Ιωάννης Ε. Τζαμτζής, και το επέδωσε στον Παναγιώτατο ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου.

Στη συνέχεια ο Πατριάρχης εκφώνησε ομιλία με τίτλο «Παιδείας εγκώμιον», κατά την οποία ευχαρίστησε την Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για την τιμή και επεσήμανε, μεταξύ άλλων τα εξής: «Η παιδεία οφείλει να υπενθυμίζη την αλήθειαν ότι η ανθρωπιά δεν είναι factum, αλλά πάντοτε faciendum, καθήκον και χρέος, ότι χρειάζεται χρόνον διά να ριζώση, να αναπτυχθή και να καρποφορήση. Εάν ισχύη, ότι «η επιστήμη βλέπει την ανθισμένη αμυγδαλιά με τα μάτια του ξυλοκόπου», ότι δηλαδή προωθεί  την «χρησιμοθηρίαν» και την κυριαρχίαν των «μέσων» επί των «σκοπών» και προσανατολίζει τον άνθρωπον προς το «Έχειν», τότε η παιδεία καλείται να υπενθυμίζη εις τον άνθρωπον το «σχολήν άγειν» των Αρχαίων, το οποίον αποτελεί εν εκ των θεμελίων του πνευματικού πολιτισμού μας, ένα τρόπον του βίου, όπου προτεραιότητα κατέχει η ελευθερία και όχι η «ανάγκη». Οφείλει δε να παραπέμπη εις τον λόγον του Χριστού «ουκ επ’ άρτω μόνω ζήσεται άνθρωπος» (Ματθ. δ΄, 4). Δεν είναι ο άνθρωπος «σαρξ», βιολογική μονάς. Η ζωή του δεν είναι απλώς αγών διά την επιβίωσιν, την κάλυψιν των υλικών αναγκών και την ικανοποίησιν των αισθήσεων.

Προφανέστατα, η εικών την οποίαν έχομεν διά τον άνθρωπον, διά την ταυτότητα, την προέλευσιν και τον προορισμόν του, καθορίζουν και την τοποθέτησίν μας απέναντί του. Εάν τον βλέπωμεν ως homme machine, τότε ευκόλως τον υποβαθμίζομεν εις αντικείμενον. Εάν όμως τον θεωρώμεν «πρόσωπον», τον «ηγαπημένον του Θεού» και «Θεόν κατά χάριν», τότε η στάσις μας αλλάζει ριζικώς».

Ο Πατριάρχης πρόσθεσε, πως, «εν τη εννοία ταύτη, επαναλαμβάνομεν την θέσιν, ότι διά τον απόλυτον σεβασμόν της ανθρωπίνης αξιοπρεπείας δεν αρκεί ο προσανατολισμός απλώς προς τον άνθρωπον. Ο άνθρωπος πρέπει να προσεγγίζεται επί τη βάσει ενός υπερβατικού «αρχιμηδείου σημείου», εκτός και πέραν του ανθρώπου. Αυτό συμβαίνει, όταν βλέπωμεν τον άνθρωπον θείον δημιούργημα και τονίζωμεν τον αιώνιον προορισμόν του. Εις αυτήν την αλήθειαν παραπέμπει και το προοίμιον του Συντάγματος της Ελλάδος: «Εις το όνομα της αγίας και ομοουσίου και αδιαιρέτου Τριάδος». Από αυτήν την αρχήν, την οποίαν δεν έχει δημιουργήσει ο ίδιος, τρέφεται ο χριστιανικός «πολιτισμός του προσώπου», διακονών εν τω προσώπω του κάθε ανθρώπου, του πτωχού, του ασθενούς, του ξένου, του παιδίου, του γέροντος, τον Χριστόν. «Τίποτε δεν είναι ιερώτερον από το ανθρώπινον πρόσωπον», αυτή είναι η κεντρική αρχή της παιδείας. Εκφράζομεν και ενώπιον υμών την πεποίθησίν μας ότι είναι αδύνατον «να μείνωμεν πιστοί εις την γην» με κλειστόν τον ουρανόν.”

Ο Πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης προσφωνώντας τον Πατριάρχη ανέφερε πως «η Ακαδημαϊκή κοινότητα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έχει σήμερα το προνόμιο να αποδώσει την ύψιστη τιμή του Επίτιμου Καθηγητή στην Παναγιότητά Σας. Είναι αυτές οι στιγμές που διευρύνουν τις κατανοήσεις για τις απαρχές μας και τις ταυτότητές μας, αφήνοντας στην επόμενη γενιά ένα ακόμη πλαίσιο σκέψης για την κατανόηση του κόσμου και του εαυτού. Η σημερινή τιμή στο πρόσωπό Σας αφορά σε στοιχεία που καθορίζουν τη δική Σας διαδρομή ζωής, τη συμβολή Σας ως Οικουμενικού Πατριάρχη στον ελληνισμό και το αποτύπωμά Σας στον κόσμο. Επίσης, η σημερινή τιμή αφορά στο δρόμο του διαλόγου και της δημοκρατίας που δείξατε, Εσείς, μέσα από συγκεκριμένες δράσεις Σας και πρακτικές».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΒΟΣΤΩΝΗ. Η Επαρχιακή Σύνοδος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής όρισε ως τοποτηρητή στη χηρεύουσα Μητρόπολη Ντένβερ τον Μητροπολίτη Σικάγου Ναθαναήλ.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ