x

Υπόλοιπος Ελληνισμός

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έθεσε τέλος στην παραφιλολογία της διαδοχολογίας

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έθεσε τέρμα στην υποβολιμαία παραφιλολογία, για παραίτησή του από τον Οικουμενικό Θρόνο, μιλώντας στη συνεδρίαση της ενδημούσας εν Τουρκία Ιεραρχίας την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου, όπως ήδη έγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» το απόγευμα της ίδιας ημέρας στην ηλεκτρονική του έκδοση www.ekirikas.com.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Κ.», ο Πατριάρχης, ανάμεσα στα άλλα, φέρεται να είπε πως «σας κάλεσα σήμερα για να σας δω όλους μαζί και να σας ευχαριστήσω για το ενδιαφέρον που μου στείλατε ευχές διά του Επιτρόπου μου όταν ήμουν στην Αμερική, αλλά και περισσότερο για να σας πω μερικά πράγματα. Από την ημέρα που έφθασα στην Αμερική γίνεται μία παραφιλολογία πως πρόκειται να παραιτηθώ, ότι στήριξα τον Ελπιδοφόρο». Διευκρίνισε πως «τον Ελπιδοφόρο τον στήριξα και θα συνεχίσω να τον στηρίζω διότι είναι ο οφθαλμός και τα ώτα μας στην Αμερική. Είναι ο άνθρωπος τον οποίον εμείς επιλέξαμε και στείλαμε, οπότε πρέπει να τον στηρίξουμε και είχα υποχρέωση στο ποίμνιό του να τον στηρίξω όπως στήριξα και τον Δημήτριο όταν είχα πάει και τον μακαρίτη τον Ιάκωβο».

Ο Παναγιώτατος είπε ακόμα, πως «θα επιθυμούσα να διευκρινίσω πως όσο οι δυνάμεις μου το επιτρέπουν και όσο θέλει ο Θεός θα παραμείνω στη θέση μου και τη διακονία μου στη Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία. Δεν έχω υποδείξει κανέναν. Γράφτηκε για τον Ελπιδοφόρο, τίποτε δεν ισχύει. Αυτό που ισχύει είναι ότι όταν θα έλθει εκείνη η ώρα εσείς θα εκλέξετε τον διάδοχό μου». Έκλεισε το θέμα λέγοντας την έκφραση «τελεία και παύλα για να παύσει αυτή η παραφιλολογία».

Επισημαίνεται ότι η παραφιλολογία αυτή στην οποία αναφέρθηκε ο Πατριάρχης μεθοδεύεται και ανακινείται κατά συχνά διαστήματα μέσω κυκλωμάτων προσκείμενων σε συγκεκριμένους ιεράρχες, οι οποίοι εποφθαλμιούν τον Οικουμενικό Θρόνο, διοχετεύοντας διάφορα σενάρια και εικοτολογίες μειωτικά του μεγάλου θεσμού της Πατριαρχίας, αλλά και των προσώπων.

Ο Πατριάρχης είπε επίσης, ότι θα πραγματοποιήσει την προγραμματισθείσα επίσκεψή του στην Αθήνα στην 20ή Νοεμβρίου, ενώ έγινε λόγος για το θέμα που ανέκυψε για μία ακόμα φορά με αφορμή την απόφαση του Δημάρχου και Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας να δοθεί ο ναός προς χρήση στο Κτήμα Προμπονά στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, προτού τελεσιδικήσει το θέμα στη Δικαιοσύνη.

Δεν θα πραγματοποιήσει, ωστόσο, τη συνέχιση της επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη και στο Αγιο Ορος λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων του κορωνοϊού, όπως άλλωστε εκδόθηκε και σχετικό ανακοινωθέν το Σάββατο 13 Νοεμβρίου.

Οι εν Τουρκία ιεράρχες καλωσόρισαν τον Πατριάρχη από το δεκαπενθήμερο ταξίδι του στις Ηνωμένες μετά τη λήξη του οποίου υποβλήθηκε σε επέμβαση τοποθέτησης στεντ στην καρδιά του στο νοσοκομείο «Mount Sinai» της Νέας Υόρκης, από ομάδα ομογενών ιατρών με επικεφαλής τον Γεώργιο Ντάγγα.

Ο «Ε.Κ.» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι ο Πατριάρχης είναι καλά στην υγεία του και ήδη από τη δεύτερη ημέρα της επιστροφής στην Έδρα του, την Κωνσταντινούπολη, ανέλαβε πλήρως τα καθήκοντά του.

Στο ανακοινωθέν του Πατριαρχείου, ανάμεσα στα άλλα αναγράφεται πως ο Πατριάρχης «διέψευσε τις κυκλοφορούσες φήμες για δήθεν πρόθεσή Του να παραιτηθεί του Θρόνου για λόγους υγείας».

Διευκρινίζεται ότι κατά τα κρατούντα εκκλησιαστικά θέσμια σε περίπτωση χηρείας του Οικουμενικού Θρόνου, όλοι οι ιεράρχες οι οποίοι πληρούν τα ουσιαστικά και τυπικά προσόντα είναι υποψήφιοι κι όχι μόνο δύο ή τρεις όπως τεχνηέντως και υποβολιμαίως διαρρέει στα Μέσα Ενημέρωσης στοχεύοντας κατά το μάλλον στην εντυπωσιθηρία.

Το ανακοινωθέν του Πατριαρχείου έχει ως εξής: «Μέσα σε συγκινητική και εγκάρδια ατμόσφαιρα η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος συναντήθηκε, σήμερα, Παρασκευή, 12 Νοεμβρίου 2021, με την εν Τουρκία σεβασμία Ιεραρχία του Θρόνου, η οποία Του προσέφερε άνθη και γλυκά, τον καλωσόρισε με την ευκαιρία της επιστροφής Του από την Αμερική και Του ευχήθηκε ‘περαστικά’, υγεία και μακροημέρευση στο πηδάλιο της Εκκλησίας.

Ο Πατριάρχης εξέφρασε στους αδελφούς και συγκυρηναίους Του Ιεράρχες την βαθειά ευγνώμονα ευχαριστία Του για τις εκδηλώσεις του σεβασμού, της αγάπης και της συμπαραστάσεώς τους και, επί τη ευκαιρία, διέψευσε τις κυκλοφορούσες φήμες για δήθεν πρόθεσή Του να παραιτηθεί του Θρόνου για λόγους υγείας.

Αντιφωνώντας εκ μέρους της Ιεραρχίας ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος, ο οποίος κατά την περίοδο της απουσίας του Παναγιωτάτου εκτελούσε χρέη Πατριαρχικού Επιτρόπου, ευχαρίστησε τον Θεό για την πλήρη αποκατάσταση της υγείας του Παναγιωτάτου και Του ευχήθηκε μακροημέρευση και δύναμη στα καθήκοντά Του.

Νωρίτερα, ο Παναγιώτατος δέχθηκε τον Εξοχ. Πρέσβη της Αυστρίας στην Αγκυρα κ. Johannes Wimmer, με τον οποίο είχε, σε εγκάρδια ατμόσφαιρα, συζήτηση πάνω σε ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Κοινωνία

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο αστυνομικός της Νέας Υόρκης που τραυματίστηκε βαριά την περασμένη εβδομάδα σε πυροβολισμούς στο Χάρλεμ, όπου είχε σκοτωθεί επί τόπου ο συνάδελφός του Ριβέρα, υπέκυψε και αυτός στα βαριά τραύματά του στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν.

Πολιτική

NΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η κρίση στην Ουκρανία δύσκολα θα φύγει, καθώς πρόκειται για μία αναμέτρηση δύο κοσμοθεωριών που θα μπορούσε να αναστατώσει την Ευρώπη.

Αμερική

ΤΑΜΠΑ, ΦΛΟΡΙΔΑ - Μια μέρα πριν, είχε παραπονεθεί ότι δεν αισθανόταν καλά, γιατί δεν μπορούσε να αναπνεύσει.

ΒΙΝΤΕΟ

Διαρροή αερίου στο Παγκράτι – Απομακρύνονται όσοι βρίσκονται σε ακτίνα 50μ. (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι έπειτα από ειδοποίηση για διαρροή αερίου από το οδόστρωμα στο Παγκράτι και συγκεκριμένα στη συμβολή των οδών Πύρρου και Αινείου.

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Τζέιμι Ντάιμον της JPMorgan Chase (Βίντεο)

Συνάντηση με τον ομογενή πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της JPMorgan Chase, Τζέιμι Ντάιμον (Jamie Dimon), είχε σήμερα, Πέμπτη, το μεσημέρι, στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.