x

Υπόλοιπος Ελληνισμός

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έθεσε τέλος στην παραφιλολογία της διαδοχολογίας

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έθεσε τέρμα στην υποβολιμαία παραφιλολογία, για παραίτησή του από τον Οικουμενικό Θρόνο, μιλώντας στη συνεδρίαση της ενδημούσας εν Τουρκία Ιεραρχίας την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου, όπως ήδη έγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» το απόγευμα της ίδιας ημέρας στην ηλεκτρονική του έκδοση www.ekirikas.com.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Κ.», ο Πατριάρχης, ανάμεσα στα άλλα, φέρεται να είπε πως «σας κάλεσα σήμερα για να σας δω όλους μαζί και να σας ευχαριστήσω για το ενδιαφέρον που μου στείλατε ευχές διά του Επιτρόπου μου όταν ήμουν στην Αμερική, αλλά και περισσότερο για να σας πω μερικά πράγματα. Από την ημέρα που έφθασα στην Αμερική γίνεται μία παραφιλολογία πως πρόκειται να παραιτηθώ, ότι στήριξα τον Ελπιδοφόρο». Διευκρίνισε πως «τον Ελπιδοφόρο τον στήριξα και θα συνεχίσω να τον στηρίζω διότι είναι ο οφθαλμός και τα ώτα μας στην Αμερική. Είναι ο άνθρωπος τον οποίον εμείς επιλέξαμε και στείλαμε, οπότε πρέπει να τον στηρίξουμε και είχα υποχρέωση στο ποίμνιό του να τον στηρίξω όπως στήριξα και τον Δημήτριο όταν είχα πάει και τον μακαρίτη τον Ιάκωβο».

Ο Παναγιώτατος είπε ακόμα, πως «θα επιθυμούσα να διευκρινίσω πως όσο οι δυνάμεις μου το επιτρέπουν και όσο θέλει ο Θεός θα παραμείνω στη θέση μου και τη διακονία μου στη Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία. Δεν έχω υποδείξει κανέναν. Γράφτηκε για τον Ελπιδοφόρο, τίποτε δεν ισχύει. Αυτό που ισχύει είναι ότι όταν θα έλθει εκείνη η ώρα εσείς θα εκλέξετε τον διάδοχό μου». Έκλεισε το θέμα λέγοντας την έκφραση «τελεία και παύλα για να παύσει αυτή η παραφιλολογία».

Επισημαίνεται ότι η παραφιλολογία αυτή στην οποία αναφέρθηκε ο Πατριάρχης μεθοδεύεται και ανακινείται κατά συχνά διαστήματα μέσω κυκλωμάτων προσκείμενων σε συγκεκριμένους ιεράρχες, οι οποίοι εποφθαλμιούν τον Οικουμενικό Θρόνο, διοχετεύοντας διάφορα σενάρια και εικοτολογίες μειωτικά του μεγάλου θεσμού της Πατριαρχίας, αλλά και των προσώπων.

Ο Πατριάρχης είπε επίσης, ότι θα πραγματοποιήσει την προγραμματισθείσα επίσκεψή του στην Αθήνα στην 20ή Νοεμβρίου, ενώ έγινε λόγος για το θέμα που ανέκυψε για μία ακόμα φορά με αφορμή την απόφαση του Δημάρχου και Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας να δοθεί ο ναός προς χρήση στο Κτήμα Προμπονά στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, προτού τελεσιδικήσει το θέμα στη Δικαιοσύνη.

Δεν θα πραγματοποιήσει, ωστόσο, τη συνέχιση της επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη και στο Αγιο Ορος λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων του κορωνοϊού, όπως άλλωστε εκδόθηκε και σχετικό ανακοινωθέν το Σάββατο 13 Νοεμβρίου.

Οι εν Τουρκία ιεράρχες καλωσόρισαν τον Πατριάρχη από το δεκαπενθήμερο ταξίδι του στις Ηνωμένες μετά τη λήξη του οποίου υποβλήθηκε σε επέμβαση τοποθέτησης στεντ στην καρδιά του στο νοσοκομείο «Mount Sinai» της Νέας Υόρκης, από ομάδα ομογενών ιατρών με επικεφαλής τον Γεώργιο Ντάγγα.

Ο «Ε.Κ.» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι ο Πατριάρχης είναι καλά στην υγεία του και ήδη από τη δεύτερη ημέρα της επιστροφής στην Έδρα του, την Κωνσταντινούπολη, ανέλαβε πλήρως τα καθήκοντά του.

Στο ανακοινωθέν του Πατριαρχείου, ανάμεσα στα άλλα αναγράφεται πως ο Πατριάρχης «διέψευσε τις κυκλοφορούσες φήμες για δήθεν πρόθεσή Του να παραιτηθεί του Θρόνου για λόγους υγείας».

Διευκρινίζεται ότι κατά τα κρατούντα εκκλησιαστικά θέσμια σε περίπτωση χηρείας του Οικουμενικού Θρόνου, όλοι οι ιεράρχες οι οποίοι πληρούν τα ουσιαστικά και τυπικά προσόντα είναι υποψήφιοι κι όχι μόνο δύο ή τρεις όπως τεχνηέντως και υποβολιμαίως διαρρέει στα Μέσα Ενημέρωσης στοχεύοντας κατά το μάλλον στην εντυπωσιθηρία.

Το ανακοινωθέν του Πατριαρχείου έχει ως εξής: «Μέσα σε συγκινητική και εγκάρδια ατμόσφαιρα η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος συναντήθηκε, σήμερα, Παρασκευή, 12 Νοεμβρίου 2021, με την εν Τουρκία σεβασμία Ιεραρχία του Θρόνου, η οποία Του προσέφερε άνθη και γλυκά, τον καλωσόρισε με την ευκαιρία της επιστροφής Του από την Αμερική και Του ευχήθηκε ‘περαστικά’, υγεία και μακροημέρευση στο πηδάλιο της Εκκλησίας.

Ο Πατριάρχης εξέφρασε στους αδελφούς και συγκυρηναίους Του Ιεράρχες την βαθειά ευγνώμονα ευχαριστία Του για τις εκδηλώσεις του σεβασμού, της αγάπης και της συμπαραστάσεώς τους και, επί τη ευκαιρία, διέψευσε τις κυκλοφορούσες φήμες για δήθεν πρόθεσή Του να παραιτηθεί του Θρόνου για λόγους υγείας.

Αντιφωνώντας εκ μέρους της Ιεραρχίας ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος, ο οποίος κατά την περίοδο της απουσίας του Παναγιωτάτου εκτελούσε χρέη Πατριαρχικού Επιτρόπου, ευχαρίστησε τον Θεό για την πλήρη αποκατάσταση της υγείας του Παναγιωτάτου και Του ευχήθηκε μακροημέρευση και δύναμη στα καθήκοντά Του.

Νωρίτερα, ο Παναγιώτατος δέχθηκε τον Εξοχ. Πρέσβη της Αυστρίας στην Αγκυρα κ. Johannes Wimmer, με τον οποίο είχε, σε εγκάρδια ατμόσφαιρα, συζήτηση πάνω σε ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Αλέξανδρος Καρλούτσος, ο οποίος έχει προσφέρει πολλές και μεγάλες υπηρεσίες στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Αρχιεπισκοπή Αμερικής επί μισό αιώνα, μίλησε στον «Εθνικό Κήρυκα» για την εκατονταετηρίδα της Αρχιεπισκοπής.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Τα Γεγονότα της Εβδομάδας από τον «Ε.Κ» με την Αννα Σαρηγιάννη (Βίντεο)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η δημοσιογράφος Αννα Σαρηγιάννη στο ειδικό εβδομαδιαίο βιντεομαγκαζίνο, στο οποίο παρουσιάζονται οι σημαντικότερες ειδήσεις της Εβδομάδας όπως τις κατέγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» μέσα από την έντυπη αλλά και την ηλεκτρονική έκδοσή του και τις επεξεργάστηκε η συντακτική του ομάδα.

Μητσοτάκης: Ανοίγει ξανά τη Δευτέρα η Διώρυγα της Κορίνθου για τρεις μήνες (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ.Η Διώρυγα της Κορίνθου θα ανοίξει ξανά την Δευτέρα για τρεις μήνες για εξυπηρετηθεί η καλοκαιρινή κίνηση, μετά από ενάμιση χρόνο που διήρκεσαν οι εργασίες αποκατάστασης όπως δεσμεύθηκε η κυβέρνηση, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του το απόγευμα στη Διώρυγα της Κορίνθου, όπου εκτελούνται έργα αποκατάστασης.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας