x
 

ΥΠΟΛΟΙΠΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στη Σμύρνη και τον Τσεσμέ

10 Οκτωβρίου 2022

ΣΜΥΡΝΗ. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος πραγματοποίησε ιστορική επίσκεψη στον Τσεσμέ και τη Σμύρνη κατά το Σαββατοκύριακο 8 και 9 Οκτωβρίου. Την Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022, χοροστάτησε κατά τη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίας Φωτεινής Σμύρνης, συμπροσευχομένων του οικείου Ποιμενάρχη Μητροπολίτη Σμύρνης Βαρθολομαίου (Σαμαρά) και του Μητροπολίτη Κρήνης Κυρίλλου, καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Πατριάρχης τέλεσε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του προσφάτως κοιμηθέντος Μητροπολίτη Φιλομηλίου Ηλία, καθώς επίσης υπέρ αναπαύσεως και πάντων των εν Σμύρνη αναπαυομένων Ορθοδόξων Χριστιανών.

Τον Πατριάρχη προσφώνησε καταλλήλως ο οικείος ποιμενάρχης, Μητροπολίτης Σμύρνης Βαρθολομαίος. Ο Πατριάρχης αντιφώνησε καταλλήλως, εκφράζοντας την ευαρέσκειά του για την πρόοδο και αύξηση της Μητροπόλεως Σμύρνης.

Από την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στη Σμύρνη. Τον πλαισιώνουν ο οικείος ποιμενάρχης Μητροπολίτης Βαρθολομαίος, ο Μητροπολίτης Κρήνης Κύριλλος και επισκέπτες. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙΟΥ

Κατά τη Θεία Λειτουργία έψαλε κλιμάκιο του Χορού Ψαλτών Χίου, υπό τον μουσικολογιότατο Ηρακλή Μαλανδρίνο.

Ακολούθησε δεξίωση προς τιμήν του Πατριάρχη στο Επισκοπείο.

Επίσης, ο Πατριάρχης πραγματοποίησε επίσκεψη στον Τσεσμέ. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Δήμου Τσεσμέ, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος μετέβη στην περιοχή μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Ekrem Oran, επισκέφθηκε τον Ναό της Παναγίας στα Αλάτσατα και τον Ναό του Αγίου Χαράλαμπους.

Ο Πατριάρχης επισκέφθηκε τον Δήμαρχο στο γραφείο του και ενημερώθηκε για θέματα της περιοχής, ενώ ευχήθηκε να συμπεριληφθεί στον μόνιμο κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το Κάστρο του Τσεσμέ, το οποίο βρίσκεται σήμερα στον «δοκιμαστικό» κατάλογο.

Ο Δήμαρχος Τσεσμέ παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του Πατριάρχη, τον οποίο συνόδευαν οι Μητροπολίτες Σμύρνης Βαρθολομαίος και Κρήνης Κύριλλος καθώς και οι ομογενείς Γιώργος Θεοδωρίδης και Γιώργος Παπαλιάρης.

Επίσης παρών ήταν και ο πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Β’ Θεσσαλονίκης Σάββας Αναστασιάδης.

Αδιαχώρητο είχε δημιουργηθεί στον ιστορικό ιερό ναό της Αγίας Φωτεινής Σμύρνης το πρωί της Κυριακής 9 Οκτωβρίου.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙΟΥ

Ο κ. Αναστασιάδης εκπροσώπησε τη Βουλή στη Θεία Λειτουργία, που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίας Φωτεινής της Σμύρνης, χοροστατούντος του Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Ο κ. Αναστασιάδης στην ιστοσελίδα του ανέφερε τα εξής: «Ηταν μία ιστορική στιγμή που τη βιώσαμε με μεγάλη συγκίνηση λόγω της επετείου των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Βαθιά συγκινημένος ήταν και ο ίδιος ο Πατριάρχης που λειτούργησε για πρώτη φορά στην Αγία Φωτεινή και δάκρυσε μάλιστα κάποια στιγμή. Περπατώντας στην προκυμαία της Σμύρνης, όπου παίχτηκε το μεγαλύτερο δράμα της Καταστροφής, κάθε Ελληνας προσπαθεί να συγκρατήσει τα συναισθήματά του. Με θαυμασμό για το μεγαλείο των ανθρώπων που έζησαν και δημιούργησαν εκεί αλλά και τη λύπη της απώλειας. Βρεθήκαμε με πολύ κόσμο, εκδρομείς από την Ελλάδα. Η πόλη είναι γεμάτη με αφίσες για τα 100 χρόνια Σμύρνη. Σε αντιδιαστολή με τα δικά μας συναισθήματα, αυτοί πανηγυρίζουν ενώ εμείς κλαίμε».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΪΡΟ. Η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κατά τη συνεδρίαση της την Τρίτη 22 Νοεμβρίου αποφάσισε την καθαίρεση του Ρώσου Μητροπολίτη Κλιν Λεωνίδα Γκορμπατσώφ, του φερομένου ως «Πατριαρχικού Εξάρχου Αφρικής» του Πατριαρχείου Μόσχας.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ