x

Υπόλοιπος Ελληνισμός

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο Ναό του Αγίου Στεφάνου Βουλγαροφώνου Κοινότητας της Πόλεως

06 Δεκεμβρίου 2021

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, χοροστάτησε στη Θεία Λειτουργία στον Ναό του Αγίου Στεφάνου Μπαλατά, της Ορθοδόξου Βουλγαροφώνου Κοινότητος της Πόλεως, με αφορμή την ανακαίνιση της Αγίας Τραπέζης και του Ιερού Βήματός του, και τον εμπλουτισμό του Ναού με νέα προσκυνητάρια και ιερά σκεύη.

Εκκλησιάστηκε ο Γενικός Πρόξενος της Βουλγαρίας στην Πόλη, κ. Vassil P. Valchev, ο Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Βασίλειος Λιάζε, προσκυνητές από την Βουλγαρία και πλήθος πιστών εκ της Βουλγαρόφωνης Κοινότητας.

Στην ομιλία του, ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στο διαρκές ενδιαφέρον της Μητρός Εκκλησίας για όλα τα πνευματικά της τέκνα στην Πόλη. Τόνισε πως «άπαντες οι εν τη Πόλει Ορθόδοξοι Χριστιανοί, ανεξαρτήτως εθνικής και γλωσσικής προελεύσεως και ταυτότητος, είναι πνευματικά τέκνα της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως ή των παρακειμένων Ιερών Μητροπόλεων, του ανυστάκτου φύλακος της πατρώας παρακαταθήκης, της αμωμήτου πίστεως εις Χριστόν, της κανονικής και της λειτουργικής παραδόσεως, της κατά Χριστόν ζωής και μαρτυρίας εν τω κόσμω. Η βάσις διά την ενότητα της Εκκλησίας, όπως γράφει ο Ιερώτατος Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης, ακαδημαϊκός και καθηγητής, «είναι η γεωγραφική περιοχή: όλοι εκείνοι που ζουν σε ένα συγκεκριμένο τόπο, ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους, ανήκουν εκκλησιαστικά στον ένα Επίσκοπο εκείνης της περιοχής» (Κόσμου Λύτρον, εκδ. Ευεργέτις, Μέγαρα 2014, σ. 184)».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Παναγιώτατος, αναφέρθηκε στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας, η οποία συνήλθε στην Κρήτη τον Ιούνιο του 2016 ειπών πως: «Η Σύνοδος της Κρήτης έδωκε μεγάλην έμφασιν και εις τον αγώνα διά την δικαιοσύνην και την ειρήνην, την προστασίαν της ιερότητος του ανθρωπίνου προσώπου, της χριστιανικής οικογενείας και διά την εν Χριστώ παιδείαν της νέας γενεάς. Εστράφη επίσης κατά του θρησκευτικού φονταμενταλισμού και της «βίας εν ονόματι του Θεού», τονίζοντας ότι «το λάδι του θρησκευτικού βιώματος πρέπει να χρησιμοποιείται για να επουλώνει πληγές και όχι για να αναζωπυρώνει τη φωτιά των πολεμικών συρράξεων» (Μήνυμα, § 4»).

Ο Πατριάρχης αναφέρθηκε επίσης και στην χορήγηση Αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, τονίσας πως “¨εκκλησιαστική ειρήνη επί τη βάσει των κανονικών παραδόσεων της Εκκλησίας ήτο και ο στόχος της χορηγήσεως Αυτοκεφαλίας εις την πολύπαθον Ουκρανίαν».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εισήγηση-καταγγελία για τη χρόνια ανοχή και αδιαφορία για προβλήματα του Αγίου Ορους σε συνέδριο και πιο ειδικά της συνεχιζόμενης κατάληψης επί πολλά έτη της Μονής Εσφιγμένου από ομάδα Μοναχών παρά την πολλαπλότητα των καταδικαστικών αποφάσεων της Ελληνικής Δικαιοσύνης.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αμερική

ΒΟΣΤΩΝΗ. Απεβίωσε σε ηλικία 66 ετών στην πόλη McKeesport της Πενσυλβάνιας, ο δικηγόρος Πήτερ Παπαδάκος, ο οποίος ήταν από τα πλέον δραστήρια μέλη της Μητρόπολης Πίτσμπουργκ και εκ των καλύτερων ιεροψαλτών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αμερική

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την προσωρινή διακοπή των πτήσεων σε μια σειρά από αμερικανικά αεροδρόμια, που επηρεάζει και τη γραμμή Αθήνα – Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά η αεροπορική εταιρεία Emirates, το απόγευμα της Τρίτης, 18 Ιανουαρίου, προκαλώντας αναταραχή στο επιβατικό κοινό.

Αμερική

Διεκδικώντας πατρίδες Το 2021 ο Ελληνισμός γιόρτασε την συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση που ελευθέρωσε το Εθνος και ίδρυσε το κράτος των Ελλήνων.

ΒΙΝΤΕΟ

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. Ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που διοργάνωσαν φοιτητικοί σύλλογοι και εκπαιδευτικοί φορείς στην Αθήνα.

Mία νεκρή, 8 τραυματίες από πυρκαγιά σε κτίριο στο Μπρονξ (Vid)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ενας άνθρωπος σκοτώθηκε και οκτώ τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων πέντε αστυνομικοί, σε μια έκρηξη και φωτιά που προκάλεσε την κατάρρευση τριώροφου κτιρίου στην πόλη της Νέας Υόρκης, ανακοίνωσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία, την Τρίτη.