x

Οικονομία

Βαριά η σκιά του πληθωρισμού στους καταναλωτές και κατά τη «Μαύρη Παρασκευή»

25 Νοεμβρίου 2022

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. («ΑΡ»). Η «Μαύρη Παρασκευή» («Black Friday») σηματοδοτεί την επιστροφή στα γνωστά πρότυπα αγορών των γιορτών, αλλά ο πληθωρισμός βαραίνει τους καταναλωτές.

Οι αυξημένες τιμές στα τρόφιμα, το ενοίκιο, τη βενζίνη και άλλα έξοδα του νοικοκυριού έχουν επηρεάσει τους αγοραστές. Ως αποτέλεσμα, πολλοί είναι απρόθυμοι να ξοδέψουν, εκτός εάν υπάρχει μεγάλη έκπτωση, και είναι πιο επιλεκτικοί με το τι θα αγοράσουν – σε πολλές περιπτώσεις διαπραγματεύονται φθηνότερα πράγματα και σε λιγότερο ακριβά καταστήματα.

Οι αγοραστές βυθίζονται επίσης περισσότερο στις αποταμιεύσεις τους, στρέφοντας όλο και περισσότερο στις υπηρεσίες «αγοράστε τώρα, πληρώστε αργότερα», όπως το «Afterpay», που επιτρέπουν στους χρήστες να πληρώνουν για προϊόντα σε δόσεις, καθώς και να χρησιμοποιούν τις πιστωτικές τους κάρτες σε μια εποχή που η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) αυξάνει τα ποσοστά για να ηρεμήσει την Οικονομία των ΗΠΑ.

Τέτοιες οικονομικές δυσκολίες μπορεί να ωθούν τους αγοραστές στην αναζήτηση ευκαιριών.

Η Ιζαμπέλα Νταλένσια (Isela Dalencia), που αγόραζε οικιακά είδη πρώτης ανάγκης, όπως απορρυπαντικό, σε Walmart στο Σίρακους της Νέας Ιερσέης νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, είπε ότι καθυστερεί την αγορά δώρων διακοπών μέχρι την «Cyber Monday» -τη Δευτέρα μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών- όταν ανεβαίνουν οι διαδικτυακές πωλήσεις. Στη συνέχεια, θα περιμένει ξανά μέχρι την εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα για να πάρει τις καλύτερες προσφορές, σε αντίθεση με πέρυσι που άρχισε να αγοράζει πριν από την «Black Friday». «Ψωνίζω λιγότερα», είπε η Νταλένσια, σημειώνοντας ότι θα ξοδέψει περίπου 700 δολάρια για δώρα διακοπών φέτος, ένα τρίτο λιγότερο από πέρυσι.

Η Κάτι Λι (Katie Leach), μια κοινωνική λειτουργός στο Μανχάταν, περιηγείτο επίσης στους διαδρόμους στο Walmart, αλλά είπε ότι θα ξεκινήσει τις γιορτινές αγορές κατά την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου ως συνήθως. Αυτή τη φορά, ωστόσο, θα βασίζεται περισσότερο στις ευκαιρίες, στην πιστωτική της κάρτα και στις υπηρεσίες «αγοράστε τώρα, πληρώστε αργότερα» για να περάσει την περίοδο των αγορών, λόγω των αυξανόμενων τιμών στα τρόφιμα και άλλα έξοδα του νοικοκυριού.

«Τα χρήματα δεν πάνε τόσο μακριά όσο πέρυσι», είπε η Λι.

Οι φετινές τάσεις έρχονται σε αντίθεση με πριν από ένα χρόνο, όταν οι καταναλωτές αγόραζαν νωρίς φοβούμενοι να μην πάρουν αυτό που χρειάζονταν εν μέσω κενών στο δίκτυο προμήθειας. Τα καταστήματα δεν χρειάστηκε να κάνουν πολλές εκπτώσεις επειδή δυσκολεύονταν να έχουν αποθέματα αντικειμένων.

Αλλά ορισμένες πανδημικές συνήθειες επιμένουν. Πολλοί έμποροι λιανικής που έκλεισαν τα καταστήματα την Ημέρα των Ευχαριστιών και αντ’ αυτού έκαναν εκπτώσεις στους ιστοτόπους τους για να μειώσουν τους αγοραστές στα καταστήματα εξακολουθούν να τηρούν αυτές τις στρατηγικές, παρά την επιστροφή στην κανονικότητα.

Μεγάλοι λιανοπωλητές, συμπεριλαμβανομένων των Walmart και Target, κλείνουν ξανά τα καταστήματά τους την Ημέρα των Ευχαριστιών. Και πολλοί απέσυραν αντικείμενα που προσφέρονταν για περιορισμένο χρονικό διάστημα και προσέλκυσαν πλήθη. Αντίθετα, τα προϊόντα με έκπτωση είναι διαθέσιμα καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα, τη Μαύρη Παρασκευή ή το Σαββατοκύριακο των διακοπών.

Στο σημερινό οικονομικό περιβάλλον, η Εθνική Ομοσπονδία Λιανικού Εμπορίου -ο μεγαλύτερος όμιλος λιανικού εμπορίου- αναμένει ότι η αύξηση των πωλήσεων στις διακοπές θα επιβραδυνθεί σε ένα εύρος από 6% έως 8%, από την καταιγιστική αύξηση 13,5% του προηγούμενου έτους. Ωστόσο, αυτά τα στοιχεία, τα οποία περιλαμβάνουν τις διαδικτυακές δαπάνες, δεν προσαρμόζονται για τον πληθωρισμό, επομένως οι πραγματικές δαπάνες θα μπορούσαν ακόμη και να είναι μειωμένες σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Η Adobe Analytics αναμένει ότι οι διαδικτυακές πωλήσεις θα αυξηθούν κατά 2,5% από την 1η Νοεμβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου, μια επιβράδυνση από τον περσινό ρυθμό 8,6% όταν οι αγοραστές ήταν αβέβαιοι για την επιστροφή στα φυσικά καταστήματα.

Οι αναλυτές θεωρούν το πενθήμερο Σαββατοκύριακο της «Black Friday», το οποίο περιλαμβάνει την «Cyber Monday», βασικό βαρόμετρο της προθυμίας των αγοραστών να ξοδέψουν, ιδιαίτερα φέτος. Η περίοδος δύο μηνών μεταξύ της Ημέρας των Ευχαριστιών και των Χριστουγέννων αντιπροσωπεύει περίπου το 20% των ετήσιων πωλήσεων του κλάδου λιανικής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΥΑΣΙΓΤΚΤΟΝ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες «ανησυχούν βαθιά για την κλιμάκωση της βίας στη Γάζα» ανέφερε σήμερα ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ