x
 

Οικονομία

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ επιταχύνθηκε τον Αύγουστο καθώς οι τιμές της βενζίνης ανέβηκαν

13 Σεπτεμβρίου 2023

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε τον Αύγουστο στις ΗΠΑ λόγω της αύξησης του κόστους της βενζίνης, αλλά οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές ήταν πιθανότατα αρκετά ήπιες ώστε να διατηρήσουν την Ομοσπονδιακή Τράπεζα σε τροχιά διατήρησης των επιτοκίων σταθερά την επόμενη εβδομάδα.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή, ένα μέτρο των τιμών των αγαθών και των υπηρεσιών σε ολόκληρη την Οικονομία των ΗΠΑ, αυξήθηκε 0,6% τον Αύγουστο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, με ταχύτερο ρυθμό από τον Ιούλιο, καθώς οι τιμές της βενζίνης εκτινάχθηκαν, ανέφερε το υπουργείο Εργασίας την Τετάρτη.

Οι τιμές αυξήθηκαν κατά 0,3% όταν αφαιρέθηκαν οι ασταθείς κατηγορίες τροφίμων και ενέργειας, ένας υψηλότερος ρυθμός για τον λεγόμενο πυρήνα του πληθωρισμού σε σχέση με τους δύο προηγούμενους μήνες. Η άνοδος στις βασικές τιμές αντανακλά το υψηλότερο κόστος για είδη όπως το ενοίκιο, η ασφάλιση οχημάτων και η ιατρική περίθαλψη, ανέφερε το υπουργείο Εργασίας.

Αξιωματούχοι της Fed δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι ετοιμάζονται να διατηρήσουν σταθερά τα επιτόκια στη συνεδρίασή τους την επόμενη εβδομάδα και η έκθεση για τον πληθωρισμό της Τετάρτης δεν είναι πιθανό να αλλάξει αυτό το αποτέλεσμα. Το αν αρκεί να οδηγήσει τους αξιωματούχους να αυξήσουν ξανά τα επιτόκια τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το εάν ο πληθωρισμός θα αυξηθεί τους επόμενους μήνες.

Ενώ η επιβράδυνση των αυξήσεων των τιμών σε διάφορες κατηγορίες νωρίτερα το καλοκαίρι ήταν ένα σημάδι ότι η Fed έχει σημειώσει πρόοδο στη μείωση του πληθωρισμού, η Κεντρική Τράπεζα είναι σαν μια ομάδα ποδοσφαίρου που προσπαθεί να χτυπήσει ένα σκορ μετά από μια μακρά διαδρομή, δήλωσε ο Στέφεν Ζανεού (Stephen Juneau), ανώτερος οικονομολόγος των ΗΠΑ στην Bank of America.

«Πρέπει ακόμα να περάσετε στο τελικό στάδιο, και αυτό μπορεί μερικές φορές να είναι το πιο δύσκολο πράγμα», είπε.

Ενα μεγάλο ερώτημα είναι εάν θα διατηρηθεί μια υποχώρηση των πιέσεων στις τιμές που ξεκίνησαν τον Ιούνιο. Οι αξιωματούχοι είναι επιφυλακτικοί σχετικά με την πρόωρη δήλωση ότι ο πληθωρισμός έχει επιβραδυνθεί. Κατά καιρούς το 2021 και το 2022 φάνηκε ότι οι πιέσεις στις τιμές μειώνονταν μόνο για να επιταχυνθεί εκ νέου ο πληθωρισμός.

Η επανεξέταση ενός συντομότερου χρονικού πλαισίου για την εμφάνιση των πιο πρόσφατων τάσεων έδειξε ακόμη πιο έντονη επιβράδυνση του πυρήνα του πληθωρισμού. Ο βασικός δείκτης CPI κατά το τρίμηνο έως τον Αύγουστο αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 2,4%, χαμηλότερο από τον ετήσιο ρυθμό 5% για το προηγούμενο τρίμηνο. «Πρέπει να περιμένουμε για να δούμε αν αυτή η τάση πληθωρισμού συνεχίζεται», δήλωσε ο διοικητής της Fed, Κρίστοφερ Γουόλερ (Christopher Waller) την περασμένη εβδομάδα στο CNBC. Αξιωματούχοι έχουν καεί δύο φορές στο παρελθόν, στα μέσα του 2021 και ξανά πέρυσι, όταν φαινόταν ότι ο πληθωρισμός είχε κορυφωθεί μόνο για να τον δούμε να αυξάνεται ξανά. «Θέλω να είμαι πολύ προσεκτικός όταν λέμε ότι έχουμε κάνει τη δουλειά με τον πληθωρισμό μέχρι να δούμε μερικούς μήνες να συνεχίζουν σε αυτήν την τροχιά προτού πω ότι τελειώσαμε να κάνουμε οτιδήποτε», είπε ο Γουόλερ.

Πηγή: «WSJ»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Για τους εργαζόμενους του συνδικάτου της αυτοκινητοβιομηχανίας (United Auto Workers), είναι απολύτως λογικό να απαιτούν περισσότερες αμοιβές και καλύτερη ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής από τις τρεις αυτοκινητοβιομηχανίες του Ντιτρόιτ.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ