x
 

Πολιτισμός

Ο ποιητής Πέτρος Βασιλάκος μιλάει στο «Περιοδικό» με αφορμή τη «Νυκταλγία» του

«Η ‘Νυκταλγία’ είναι ένα συναπάντημα γήινης ποίησης με την υψηλή αισθητική των λέξεων και των νοημάτων, δηλαδή ο ορισμός της λαϊκής τέχνης. Τίποτα εξεζητημένο δε θα βρει κανείς εδώ: Ο Πέτρος Βασιλάκος δε γράφει για να ξεχωρίσει, μα για να σμίξει το στεναγμό του ανεκπλήρωτου με το πείσμα της προσδοκίας. Δε στήνει αλαζονικά το βάθρο του, μα για να γίνει ένα και να δώσει φωνή σε όσους δεν ξόρκισαν τα πάθη τους, σ’ αυτούς που μάτωσαν ψυχικά μα στέκουν όρθιοι, στους αμετανόητους κολασμένους της ζωής, του έρωτα, του μόχθου.

Φιλοτεχνεί το έργο του λες κι άρπαξε την πένα από το χέρι μας και βούτηξε στα βάθη της ψυχής όλων και καθενός. Και μας παίρνει απ’ το χέρι για να μας σεργιανίσει στα πιο δύσβατα μονοπάτια του στοχασμού, σε όλα όσα διστάσαμε να μοιραστούμε ανοιχτά, μα και σε όσα μας πληγώνουν στο σύγχρονο μα και τόσο παλιό κόσμο».

Δανείζομαι τα λόγια που χρησιμοποίησε για τον ποιητή Πέτρο Βασιλάκο και την πρώτη ολοκληρωμένη συλλογή του «Νυκταλγία», κατά την επίσημη παρουσίασή της, ο επιμελητής βιβλίων και νομικός, Μάκης Πέτσας, όχι από κάποιον υφέρποντα υποκειμενισμό (αφού ο Πέτσας για μένα προσωπικά είναι κάτι παραπάνω από πραγματικός φίλος και τον θεωρώ φύσει λογοτέχνη άνευ, βέβαια, επισήμων λογοτεχνημάτων) αλλά επειδή δεν θα μπορούσα να ακούσω πιο ταιριαστή και γλαφυρή περιγραφή για το έργο αυτό, που σημαίνει πως οτιδήποτε άλλο και αν επιχειρούσα να γράψω ο ίδιος θα το αδικούσα.

Οσοι βρεθήκαμε το απόγευμα της Παρασκευής, 31ης Μαϊου στην κατάμεστη (και αυτό έχει τη σημασία του, κάτι δείχνει) αίθουσα της Ελληνικής Εταιρείας Λογοτεχνών στο κέντρο της Αθήνας ίσως γίναμε, χωρίς να το συνειδητοποιούμε, μάρτυρες της δημιουργίας ενός μικρού κόκκου της σύγχρονης ιστορίας της ελληνικής λογοτεχνίας που στο μέλλον θα καταγράψει ότι εκείνη την ημέρα έκανε την πρώτη του επίσημη εμφάνιση στα ελληνικά γράμματα ένας αξιομνημόνευτος ποιητής. Υπερβολές; Μπορεί. Αλλά και η ποίηση δεν είναι υπερβολή; Είναι, υπό την ευρύτερη, βέβαια έννοια, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί αμιγές στοιχείο της ποίησης του Πέτρου Βασιλάκου. Καμιά υπερβολή, κανένα ύφος πομπώδες σε αυτόν. Ο Βασιλάκος δεν γράφει ποίηση για την ποίηση, δεν έχει διάθεση να υπηρετήσει την κλειστή (και κακώς εννοούμενη) συντεχνία των ποιητών. Είναι πρόδηλη η διάθεσή του να μιλήσει για τον καθένα αλλά και στον καθένα που δεν γνωρίζει από ποίηση, που βιώνει τα ίδια αδιέξοδα, προσωπικά και κοινωνικά, αλλά που απλά δεν μπορεί να αποτυπώσει με στίχους στο χαρτί.

Για τη συλλογή μίλησαν επίσης η πολύ καλή φίλη και αγαπημένη ραδιοφωνική παραγωγός, Κωνσταντίνα Βαρσάμη, ο Αντώνης Κομίνης, μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, ο Κώστας Καρούσος, πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών ενώ ποιήματα απήγγειλε ο γνωστός ηθοποιός Νίκος Βερλέκης. Παρών στην εκδήλωση ήταν φυσικά και ο εκδότης του Θέμης Φασούλας, ο εκδοτικός Οίκος του οποίου («Εντός») έκανε την ιδιαίτερα προσεγμένη έκδοση της «Νυκταλγίας».

Ο ίδιος ο ποιητής πέρα από την εκδήλωση μάς έκανε την τιμή και μίλησε και στο «Περιοδικό».

Τι σημαίνει για σένα ποίηση;

H ποίηση είναι επικοινωνία. Ερωτική ή υπαρξιακή, εξωστρεφής ή μελαγχολική, αποτυπώνει τη βαθιά ανάγκη του ανθρώπου να επικοινωνήσει σκέψεις και συναισθήματα με έναν τρόπο που υπερβαίνει τα στεγανά και τους κανόνες της καθημερινότητας.

Πρόκειται για ένα παιχνίδι λέξεων και ρυθμού, εντάσεων και παύσεων που στόχο έχει να μιλήσει στην καρδιά των ανθρώπων. Ενα παιχνίδι τόσο παλιό που οι απαρχές του χάνονται στην αυγή της ανθρωπότητας και μας συντροφεύει από τα πρώτα κιόλας βήματα του ανθρώπινου λόγου.

Κάθε άνθρωπος σε αυτόν τον κόσμο κρατά μερικούς στίχους σε μια γαλήνια γωνιά της ψυχής του. Αλλος για να γλυκαίνει τη μοναξιά και να ξορκίζει τους δαίμονες, άλλος για να αποθεώνει τον έρωτα και άλλος για να κρατά το ανάστημα στις δυσκολίες της ζωής. Η ποίηση είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας, με το μοναδικό και ιδιαίτερο τρόπο που την αντιλαμβάνεται ο καθένας.

Πότε κατάλαβες το ενδιαφέρον και την κλίση σου στην ποίηση;

Η ποίηση πάντα μου ασκούσε μία ιδιαίτερη γοητεία, όμως η σχέση μου μαζί της από τη σκοπιά του δημιουργού ξεκίνησε πριν λίγα χρόνια κατά τη διάρκεια της καραντίνας.

Αρχικά ήταν μια προσπάθεια να γεμίσω τον χρόνο εκείνης της περιόδου απραγίας. Στην πορεία πήρε πιο συνειδητά και συγκροτημένα χαρακτηριστικά, σαν ένας εσωτερικός διάλογος με σκοπό να πειθαρχήσω τις σκέψεις μου, να αποτυπώσω αντικρουόμενα συναισθήματα και να τα εξηγήσω. Μπορεί να μην κατάφερα τίποτα από τα δύο στο βαθμό που θα ήθελα, ωστόσο αυτή η διαδικασία έγινε η κινητήρια δύναμη που με ώθησε στην ποιητική γραφή.

Πώς γράφεται ένα ποίημα; Η πηγή της έμπνευσής σου ποια είναι;

Συνήθως όλα ξεκινούν από κάποιο ερέθισμα. Μπορεί να είναι εξωτερικό, όπως κάποιο κοινωνικό συμβάν ή ιστορικό γεγονός ή ακόμα και κάποιο πρόσωπο στο περιβάλλον μου που οι συμπεριφορές και ο χαρακτήρας του κεντρίζουν το ενδιαφέρον μου. Μπορεί πάλι να είναι και εσωτερικό ερέθισμα, όπως κάποιος «ορφανός» στίχος που αναζητά συντροφιά, ή ακόμα και απλά μια λέξη. Πολλές φορές αρκεί κάποιο τυχαίο γεγονός της καθημερινότητας που με βγάζει από τη λεγόμενη ζώνη άνεσης και με φέρνει αντιμέτωπο με ερωτήματα που πίστευα πως είχα απαντήσει ή φόβους που πίστευα πως είχα ξεπεράσει.

Ολα αυτά όμως μπορεί να είναι απλά εικασίες, μιας και δεν μπορώ να περιγράψω με σαφήνεια τον ακριβή μηχανισμό που γεννά και πλάθει ένα ποίημα. Αυτός είναι και ο λόγος που η τελική μορφή του ποιήματος σπάνια έχει σαφή σχέση με το αρχικό ερέθισμα. Ισως εκεί να κρύβεται και ένα κομμάτι από τη μαγεία της ποίησης.

Η ηλεκτρονική εποχή μας δίνει ερεθίσματα σε έναν ποιητή;

Ασφαλώς. Είναι σαφές πως τα σύγχρονα μέσα και η δυνατότητα για άμεση πρόσβαση σε όλη τη διαθέσιμη πληροφορία είναι κάτι που όλοι θεωρούμε δεδομένο στις μέρες μας αλλά μέχρι λίγες δεκαετίες πριν ήταν πραγματικά αδιανόητο. Η ζωή μας άλλαξε ριζικά και μοιραία, η καλλιτεχνική δημιουργία δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστη.

Ο τίτλος της συλλογής «Νυκταλγία», όπως και το ομώνυμο ποίημα αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα. Ετυχε να διαβάσω σε ανύποπτο χρόνο ένα άρθρο στο διαδίκτυο σχετικά με τις συνέπειες της φωτορρύπανσης στους ζωντανούς οργανισμούς και η λέξη νυκταλγία με την οποία τιτλοφορούνταν το συγκεκριμένο άρθρο, μου κέντρισε κατευθείαν το ενδιαφέρον. Χωρίς την ευκολία και την αμεσότητα του κινητού τηλεφώνου ίσως και να μην ερχόμουν ποτέ σε επαφή με το συγκεκριμένο ερέθισμα.

Πες μας λίγα λόγια για τη «Νυκταλγία»

Η «Νυκταλγία» είναι μια ποιητική συλλογή που απαρτίζεται από τέσσερις ενότητες. Η πρώτη με τίτλο «Ησύχως Παραιτηθέντα» καλωσορίζει τον αναγνώστη στον ποιητικό μου κόσμο φιλοδοξώντας να τον κερδίσει μέσα από μία γήινη και χαμηλόφωνη προσέγγιση που ακουμπά διάφορες θεματικές. Στη δεύτερη, με τίτλο «Στις καλένδες του έρωτα», κυριαρχεί το στοιχείο της ερωτικής ποίησης και στην τρίτη με τίτλο «Σκαλίσματα στο μαόνι» γίνεται μια προσπάθεια να αναμετρηθώ με τους μεγαλύτερους φόβους του ανθρώπου: τη λήθη, τη μοναξιά, το θάνατο. Η τέταρτη και τελευταία, με τίτλο «Στη λάθος πλευρά της Ιστορίας», χαρακτηρίζεται από κοινωνικές και ιστορικές αναφορές σε πρόσωπα, συμβάντα και περιόδους που συνταράσσουν τον εσωτερικό μου κόσμο.

Πρόκειται για την πρώτη μου προσπάθεια στο χώρο των γραμμάτων και παρά την όποια ανωριμότητα, πιστεύω πως διακρίνεται από μία ειλικρινή πρόθεση να απευθυνθώ σε ένα ευρύ φάσμα αναγνωστών ανεξαρτήτως της μέχρι τώρα σχέσης τους με την ποίηση. Στόχος μου είναι να συγκινήσω τον αναγνώστη, να τον ταυτίσω με πρόσωπα και καταστάσεις, να τον θορυβήσω και να τον ευαισθητοποιήσω σε θέματα κοινωνικής αδικίας. Για να το επιτύχω χρησιμοποιώ λόγια και φράσεις της καθημερινής γλώσσας των ανθρώπων προσπαθώντας να αποφύγω τόσο την αργκό όσο και τα περίπλοκα εκφραστικά σχήματα ή τις εξεζητημένες λέξεις, που ναι μεν τραβάνε την προσοχή αλλά αφήνουν ένα αόριστο και θαμπό αποτύπωμα.

Ως αναγνώστης ήμουν πάντα της άποψης ότι η ποίηση δεν πρέπει να αφορά αποκλειστικά μία κλειστή πνευματική ελίτ και το λεγόμενο υποψιασμένο κοινό. Πλέον και από τη σκοπιά του δημιουργού προσπαθώ να υπηρετήσω την ίδια λογική.

Ποιος είναι ο Πέτρος Βασιλάκος

Ο Πέτρος Βασιλάκος γεννήθηκε το Νοέμβριο του 1984 στην Αθήνα. Πέρασε τα παιδικά και νεανικά του χρόνια στο Πολυδένδρι Αττικής.

Με την ολοκλήρωση των εγκύκλιων σπουδών του, πέτυχε την εισαγωγή του στο Τμήμα των Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, απ’ όπου και αποφοίτησε. Εργάστηκε πάνω στο αντικείμενο σπουδών του για περισσότερα από δέκα χρόνια και πλέον είναι ιδιωτικός υπάλληλος σε μεγάλη εταιρεία στο χώρο του εμπορίου.

Από το 2021 ως το 2023 συμμετείχε και διακρίθηκε σε σειρά πανελλήνιων ποιητικών διαγωνισμών με το ψευδώνυμο Βάσος Πετράκος. Ανάμεσα στις διακρίσεις αυτές ξεχωρίζουν το 1ο Βραβείο Ποίησης στον 41ο Διαγωνισμό της Πανελλήνιας Ενωσης Λογοτεχνών το 2022, καθώς και το 2ο Βραβείο Ποίησης στον ΛΘ΄ Διαγωνισμό του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός την ίδια χρονιά. Η ποιητική συλλογή με τίτλο «Νυκταλγία» είναι το πρώτο του ολοκληρωμένο έργο.

Είναι γιος του ποιητή Κώστα Βασιλάκου. Ζει στην Αθήνα, είναι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Σύσκεψη για την επιτάχυνση των διαδικασιών προσλήψεων στον δημόσιο τομέα πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης, στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αμερική

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ