x
 

Συνεργάτες

Ο πόλεμος είναι έργο καταστροφής και βίας, Ο εμφύλιος μεγάλη συμφορά

Οι Ελληνες με τη σθεναρή αντίσταση ενάντια στην Ιταλία και την Γερμανία το 1940 και με τη θρυλική τους εξόρμηση δίδαξαν την ανθρωπότητα ότι δεν αξίζουν τίποτε τα σύνεργα της καταστροφής μπρος στο μεγάλο όπλο που λέγεται ψυχή. Είναι σε όλους γνωστό ότι ο επίλογος αυτής της ανάτασης δεν υπήρξε τόσο ευτυχής όσο η αρχή του πολέμου. Ετσι ο ελληνικός στρατός παρ’ όλες τις προσπάθειες αναδιπλώθηκε και υπέκυψε στη γερμανική λαίλαπα.

Μετά την κατάληψη ο ελληνικός λαός βυθίστηκε στο σκοτάδι της Κατοχής. Επείνασε, αιμάτωσε, σταυρώθηκε αλλά δεν γονάτισε, δεν αισθάνθηκε νικημένος, γιατί όπως αναφέρει ο Ανδρέας Κάλβος «Του Ελληνα ο τράχηλος ζυγό δεν υπομένει». Ετσι γράφτηκε το έπος της Εθνικής Αντίστασης στις πολιτείες, στα βουνά και αλλαχού.

Αρχικά ο Εθνικός στρατός άρχισε να οργανώνεται σε πόλεις και χωριά, ενώ ταυτόχρονα ο Δημοκρατικός στρατός χωρίς πολιτικές διακρίσεις εργάζονταν για τον ίδιο σκοπό για την απελευθέρωση της χώρας. Με το πέρασμα του χρόνου και πριν ακόμη η Γερμανία αποδεχθεί την ήττα της και αρχίσει η αποχώρηση από τη χώρα, το 1944, τα δύο Σώματα Στρατού βρέθηκαν πολιτικά και ιδεολογικά αντίθετα με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί η Κυβέρνηση του βουνού από το Δημοκρατικό στρατό με έδρα το χωριό Βίνιανη, Ευρυτανίας και λίγο αργότερα στο χωριό Κορυσχάδες όπου εκλέχτηκε η πρώτη Κυβέρνηση με αντιπροσώπους απ’ όλη την Ελλάδα. Ετσι άρχισε ο εμφύλιος πόλεμος, που αποτελεί την τραγικότερη αντιπαράθεση στην Ελλάδα από την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους. Αλλά ας αφήσουμε τα πράγματα κι ας δούμε πώς διηγήθηκε ο γνωστός ομογενής Γρηγόρης Ζαχαρόπουλος στον αιδεσιμολογιώτατο και καθηγητή Θεολογίας Ευάγγελο Φεγγούλη στο βιβλίο «Ενας αλλιώτικος  αντάρτης στα βουνά της Ευρυτανίας», τον Εμφύλιο.

Ο κύριος Ζαχαρόπουλος διηγείται στον πατέρα και καθηγητή Φεγγούλη με σαφήνεια, εντιμότητα και πάνω απ’ όλα με χρονική σειρά όσα έζησε ως αντάρτης στην Ευρυτανία. Επιστρατεύτηκε χωρίς τη θέλησή του σε έναν πόλεμο που δεν πίστευε και που ήταν χαμένος από πρώτο χέρι, παρά την ξένη βοήθεια για την επικράτηση του κομμουνισμού. Η ροή των γεγονότων εξελίσσεται στη σφαίρα του υπαρκτού και όχι σε εξωπραγματικά συμβάντα. Ο λόγος λιτός, απέριττος, γλαφυρός, ανεπιτήδευτος ενημερώνει και διδάσκει τον αναγνώστη κάνοντάς τον κοινωνό της τότε επικρατούσας κατάστασης.

Ο νεαρός τότε Γρηγόρης Ζαχαρόπουλος, στη εφηβεία ακόμη, έζησε το δράμα του Εμφυλίου Πολέμου, προβληματίστηκε, πήρε μέρος στα δρώμενα, και πήρε θέση σε όσα είδε και έζησε μέχρι που τα κατάφερε να δραπετεύσει και να βρεθεί ελεύθερος στους κόλπους της ελληνικής κοινωνίας και του δόθηκε η ευκαιρία να διαμορφώσει τη φιλοσοφία της ζωής.

Διάβασα το βιβλίο με προσοχή, το μελέτησα θα έλεγα, το ξαναδιάβασα προσεκτικά και θυμήθηκα πολλά, γιατί έζησα σε παιδική ηλικία το δράμα του Εμφυλίου έτσι ακριβώς όπως το διηγείται ο Γρηγόρης.

Στις 19 Ιουνίου έγινε στη Νέα Υόρκη η παρουσίαση του βιβλίου διαδικτυακά λόγω της πανδημίας. Ανθρωποι των γραμμάτων, επιστημών και από τον πολιτικό κόσμο εξήραν το έργο αυτό που έφερε στο φως χρόνια δύσκολα όχι μόνο για την Ευρυτανία, αλλά για την Ελλάδα ολόκληρη. Ενα κομμάτι της Ιστορίας μας που για τρία ολόκληρα χρόνια έφερε την συμφορά και την καταστροφή στον κοινωνικό ιστό. Γι’ αυτό και στους μακαρισμούς γράφεται «Σεισμού, λιμού… εμφυλίου πολέμου…»

Τελειώνοντας δεν έχω παρά να συγχαρώ τους δημιουργούς πατέρα Φεγγούλη και Γρηγόρη Ζαχαρόπουλο για το πόνημα αυτό. Είναι ένα βιβλίο που πρέπει να διαβαστεί ειδικά από τους νέους για να ενημερωθούν γι’ αυτές τις πτυχές της Ιστορίας μας. Πιστεύω πως πρέπει να στολίζει σχολικές και κοινοτικές βιβλιοθήκες και το γεγονός ότι είναι γραμμένο σε δυο γλώσσες δίνει την ευκαιρία σε όλους να ενημερωθούν γιατί κατά τον Γιώργο Σεφέρη «Σβήνοντας ένα κομμάτι από το παρελθόν είναι σα να σβήνεις και ένα αντίστοιχο κομμάτι από το μέλλον».

* Ο Δρ Γιώργος Μελικόκης είναι παιδαγωγός

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καλημέρα από την Αθήνα που.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ