x
 

Πολιτισμός

Ο πόνος της προσφυγιάς είναι ο ίδιος! Εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή

03 Οκτωβρίου 2022

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για τη θλιβερή επέτειο των 100 χρόνων και το δράμα της Μικρασιατικής Καταστροφής, με τη Συναυλία-Αφιέρωμα «Μικρά Ασία-Προσφυγιά», η οποία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 2 Οκτωβρίου, στη Σχολή Τυφλών.

Σε χαιρετισμό του στη μουσική βραδιά, ο Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομος Προδρόμου, αφού μετέφερε το θερμό χαιρετισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, που έθεσε υπό την αιγίδα του τη μουσική εκδήλωση, είπε ότι πριν εκατό χρόνια τέτοιες περίπου μέρες, μέρες Σεπτέμβρη, ο στρατός του Κεμάλ Ατατούρκ με καταστροφική μανία κατέκαψε την όμορφη μητρόπολη της Σμύρνης.

«Ο κ. Προδρόμου είπε ότι οι εκδηλώσεις μνήμης στην Κύπρο διοργανώθηκαν από την ειδική επιτροπή εκδηλώσεων της οποίας τον ορισμό επισφράγισε το Υπουργικό Συμβούλιο και ευχαρίστησε, παράλληλα, τον πρόεδρο, Καθηγητή Γιώργο Γεωργή, και όλα τα μέλη της για τις προσπάθειες και τα όσα πρόσφεραν εθελοντικά.

«Χαίρομαι μάλιστα ιδιαίτερα γιατί μέσα από την επιτροπή είχαμε την παρουσία και συνεργασία του Συνδέσμου Μικρασιατών Κύπρου -γνωστού για τη δημιουργική συνεισφορά του, όπως και ποντιακών σωματείων. Εκτός από σεβασμό και τιμή  για τα θύματα -πολίτες και στρατιώτες- και τους Μικρασιάτες όλους και την καλλιέργεια της μνήμης και της ιστορικής συνείδησης, θελήσαμε να δείξουμε και να αναδείξουμε τη συνεισφορά του μικρασιατικού ελληνισμού», σημείωσε.

Οπως είπε, οι Μικρασιάτες πρόσφυγες όπου βρέθηκαν, σε δεύτερη πατρίδα, έδωσαν περισσότερα από όσα πήραν.

Σημείωσε ότι η 62η επέτειος της Κυπριακής Δημοκρατίας «μας θύμισε ότι με θυσία της ζωής χιλιάδων ανθρώπων, μέσα από δοκιμασίες και προδοσίες, απέναντι στη συνεχιζόμενη επιβουλή και επίθεση της Τουρκίας, η Κυπριακή Δημοκρατία στάθηκε, κράτησε και με εγκαρτέρηση και επιμονή συνεχίζει να προοδεύει και να δημιουργεί».

«Ωστόσο, για να θυμηθούμε τον πόνο, τον ξεριζωμό και την προσφυγιά δεν υπήρχε, νομίζω, καλύτερη επιλογή από τη φωνή και την ερμηνεία του Γιώργου Νταλάρα. Από τότε, το 1972 στα 50χρονα της Μικρασιατικής Καταστροφής, που κυκλοφόρησε το εμβληματικό έργο του Απόστολου Καλδάρα και του Πυθαγόρα, η ‘Μικρά Ασία’, με τη φωνή του Γιώργου Νταλάρα και της Χάρης Αλεξίου, ταυτίζουμε το τραγούδι για τη Σμύρνη, για του Βοσπόρου τα στενά, για το Αϊβαλί και τις καμπάνες της Αγιά-Σοφιάς, με τη φωνή του Γιώργου Νταλάρα», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Δεν υπήρξαν σημαντικές αλλαγές σε ό,τι αφορά στην κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κυπριακή Δημοκρατία το 2023, αναφέρει η ετήσια έκθεση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ