x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο πραγματισμός του Moody’s

Ο Μοody’s πριν πέντε ημέρες κράτησε αμετάβλητη στο Ba1, την αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου, δηλαδή μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα που τόσο περιμένει η ελληνική κυβέρνηση.

Ηταν ο πέμπτος μεγάλος χρηματοπιστωτικός οίκος που αναμενόταν και ο μόνος που κράτησε αμετάβλητη την αξιολόγηση.

Ο οίκος Scope Ratings στις 4 Αυγούστου του 2023 έδωσε την επενδυτική βαθμίδα. Τον Σεπτέμβριο ακολούθησε ο DBRS. Τη σκυτάλη πήρε ο S&P, που αναβάθμισε τα ελληνικά ομόλογα τον Οκτώβριο και τέλος, ο Fitch, που έδωσε επενδυτική βαθμίδα στις 2 Δεκεμβρίου.

Ολοι αυτοί οι οίκοι  αναγνωρίζονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Γιατί τώρα ο Moody’s που στην προηγούμενη αξιολόγηση αναβάθμισε δύο θέσεις την Ελλάδα τώρα την κράτησε μία μονάδα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα;

Οι ειδικοί λένε ότι δεν είναι κάτι κακό για την οικονομία αλλά ο Moody’s είναι γνωστός για την πραγματιστική του ανάλυση.

Ο οίκος έχει ήδη βραβεύσει τη χώρα με την προηγούμενη αξιολόγηση αναβαθμίζοντάς την δύο βαθμίδες. Στην τωρινή του ανάλυση την κρατά σταθερή, αλλά επαινεί το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης, τη λειτουργία θεσμών και διακυβέρνησης, τον εξυγιανθέντα τραπεζικό κλάδο και τις ισχυρότερες επενδύσεις.

Επαινεί ακόμη την κυβέρνηση που κρατάει μεγάλο κεφαλαιακό μαξιλάρι που μετριάζει μελλοντικούς κινδύνους μίας παγκόσμιας οικονομίας και ενώ έχει μεγάλο χρέος ως προς το ΑΕΠ εν τούτοις έχει ευνοϊκή δομή.

Επαινεί γενικότερα την ελληνική οικονομία ότι άντεξε την ενεργειακή κρίση και ότι συνεχίζονται οι μεταρρυθμίσεις.

Σε μία όμως αυστηρή αξιολόγηση υπεισέρχονται  τα «αλλά», με το μεγαλύτερο να είναι το δημογραφικό, που παρασύρει και το ασφαλιστικό. Σε άμεσο χρόνο οι επενδύσεις και ο τουρισμός σώζουν την ανάπτυξη, αλλά σε μεταγενέστερο χρόνο θα απαιτηθούν μεγαλύτερες πιο επίπονες μεταρρυθμίσεις που θέλουν χρόνο και τις κληρονομούν οι επόμενες κυβερνήσεις.

Αυτά δημιουργούν κάποια «αλλά» που συγκρατούν τον Moody’s στην περιοδική του αξιολόγηση.

Ωστόσο, αυτή η ανάλυση μόνο ως θετική μπορεί να χαρακτηριστεί και ως μία χρήσιμη προειδοποίηση προς την κυβέρνηση ότι οι προσπάθειες πρέπει να συνεχίζονται χωρίς διάλειμμα.

Και αυτό να το έχει υπόψη της και η αντιπολίτευση που περί άλλων τυρβάζει και θεωρεί ότι η παρούσα αξιολόγηση «αποδόμησε την εικονική πραγματικότητα της προόδου που παρουσιάζει η κυβέρνηση».

Δεν φτάνει μόνο να είσαι αρχηγός κόμματος αλλά να ξέρεις και στοιχειώδεις αρχές της οικονομίας. Απλά τις στοιχειώδεις…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εδώ και χρόνια, δεκαετίες ολόκληρες Ισραήλ και Ιράν βρίσκονταν σε έναν ακήρυχτο ή σκιώδη αν προτιμάτε πόλεμο μεταξύ τους.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ