x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Γιώργος Τσούνης στον «Εθνικό Κήρυκα»

ΑΘΗΝΑ. Μια εκ βαθέων αποκλειστική συνέντευξη παραχώρησε στον «Εθνικό Κήρυκα» ο ομογενής νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Γιώργος Τσούνης, στην οποία έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην καταγωγή του, τους δεσμούς του με τη γενέτειρα, τις σχέσεις των δύο χωρών, τη δύσκολη πολιτική συγκυρία κατά την οποία ανέλαβε τα καθήκοντά του, αλλά και τον διαχρονικό ρόλο της ελληνικής Διασποράς. Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του κ. Τσουνή στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα.

Στην αρχή της συνομιλίας, ο κ. Τσούνης ερωτήθηκε από τον «Ε.Κ.» για τη σχέση του με τον πρόεδρο Μπάιντεν, η οποία οδήγησε στο διορισμό του ως Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα. «Είμαι πολύ περήφανος που γνωρίζω τον πρόεδρο Μπάιντεν εδώ και πολλά χρόνια» απάντησε και, όσον αφορά τον διορισμό του, πρόσθεσε: «Είναι ιδιαίτερη τιμή και είμαι ευγνώμων για την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν ο πρόεδρος Μπάιντεν, ο οποίος είναι τόσο καλός φίλος της Ελλάδας, και ο υπουργός Μπλίνκεν για να υπηρετήσω ως πρέσβης των ΗΠΑ. Παίρνω πολύ σοβαρά αυτή την υποχρέωση και την ευθύνη που μου έχουν αναθέσει. Δεν μπορώ να σκεφτώ καλύτερη στιγμή για να υπηρετήσω ως πρέσβης των ΗΠΑ. Η σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας δεν ήταν ποτέ ισχυρότερη και πιο ουσιαστική», ανέφερε εξηγώντας την ιδιαίτερα σημαντική γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας στα Βαλκάνια, την Ανατολική Μεσόγειο, ως μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, και ενόσω μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Σε σχετική ερώτηση, αν φαντάστηκε ποτέ, ως παιδί στη Νέα Υόρκη, ότι κάποια μέρα θα επέστρεφε στην πατρίδα των γονιών του ως πρεσβευτής, η απάντηση του κ. Τσούνη ήταν άμεση: «Ποτέ. Μεγαλώνοντας δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι μια μέρα θα ήμουν εδώ, υπηρετώντας τη χώρα μου με αυτή την ιδιότητα, κάτι το οποίο είναι ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα. Είναι ιδιαίτερη τιμή για μένα να επιστρέφω στις ρίζες μου εδώ στην Ελλάδα και να υπηρετώ τη χώρα μου ως πρέσβης των ΗΠΑ. Είμαι απίστευτα ευγνώμων στους γονείς μου που με δίδαξαν να μην ξεχνάω ποτέ τις ρίζες μου και τα ελληνικά ιδεώδη της καλοσύνης, της αγάπης και του φιλότιμου».

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Γιώργος Τσούνης, στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τον Πλάτανο Ναυπακτίας, 3 Ιουνίου 2022. ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ NAYPAKTIANEWS.GR

Στο σημείο αυτό, μάλιστα, ο Αμερικανός πρέσβης μνημόνευσε τον αγαπημένο του πατέρα, τον οποίο και έχει χάσει, που τον δίδαξε με τη σειρά του τις ελληνικές αξίες και τη σύνδεση του ανθρώπου με τις ρίζες του.

«Βρίσκεστε εδώ στην Αθήνα ως πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών εδώ και περίπου 3 μήνες, ποιες είναι οι πρώτες σας εντυπώσεις;» ρωτήσαμε τον κ. Τσούνη, με τον ίδιο να απαντά: «Πιστεύω ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι μία από τις πιο ελκυστικές χώρες για να ζει κανείς. Είναι οι άνθρωποι, η παγκοσμίου φήμης φιλοξενία. Είναι το απίστευτο φαγητό, ο πολιτισμός, τα υπέροχα καταγάλανα νερά και τα καταπληκτικά νησιά. Η Ελλάδα είναι πραγματικά ένα μέρος που δεν θέλεις να εγκαταλείψεις ποτέ. Αλλά περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, νομίζω, είναι ο ελληνικός τρόπος ζωής, η αξιοπρέπεια που βρίσκει κανείς στους ανθρώπους εδώ. Χθες ήμουν με την οικογένειά μου στο Πόρτο Ράφτη (υπενθυμίζεται ότι η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Παρασκευή, 29 Ιουλίου), αύριο θα βρίσκομαι στο Καρπενήσι, και εν συνεχεία έχω προγραμματίσει ταξίδια σε όλη την Ελλάδα, στην Κεφαλλονιά, την Κομοτηνή, τους Παξούς… σε κάθε γωνιά αυτής της πανέμορφης χώρας, ιδίως στα μικρά χωριά», είπε ο κ. Τσούνης. Και τόνισε ότι για τον ίδιο δεν υπάρχει τίποτε καλύτερο από τις μικρές ελληνικές ταβέρνες, με παραδοσιακό ελληνικό φαγητό και καλή παρέα.

Οσο για το πρώτο πράγμα που έκανε όταν έφτασε στην Αθήνα: «Το πρώτο κιόλας βράδυ μετά την άφιξή μου, πήγα στην Πλάκα με τη μαμά μου την Ελένη. Ανυπομονούσα να βγω έξω και να βρεθώ με τον κόσμο», είπε ο κ. Τσούνης. Ταυτοχρόνως βέβαια, ο Αμερικανός αξιωματούχος στάθηκε στο σημείο αυτό στην ιδιαίτερα δύσκολη χρονική στιγμή κατά την οποία ο ίδιος αφίχθη στη χώρα, κάνοντας ευθεία νύξη στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τον πόλεμο που ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη. Εχει να κάνει με το σε τι κόσμο θέλουμε να ζούμε, σημείωσε. Πρόκειται για ένα δίπολο Δημοκρατία έναντι Απολυταρχίας και η Δημοκρατία υπήρξε πάντοτε σημαντική και για τις δύο χώρες, Ελλάδα και ΗΠΑ, υπήρξε ένας σύνδεσμος μεταξύ των δύο χωρών. Ως θεματοφύλακες της Δημοκρατίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα μεταξύ των δημοκρατικών αξιών, που γεννήθηκαν εδώ στην Αθήνα, και των φωνών της τυραννίας και του αυταρχισμού, εξήγησε ο κ. Τσούνης.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Γιώργος Τσούνης, στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τον Πλάτανο Ναυπακτίας, 3 Ιουνίου 2022. ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ NAYPAKTIANEWS.GR

Πρόσφατα, ο κ. Τσούνης επισκέφθηκε και τον Πλάτανο, το χωριό από το οποίο κατάγεται η οικογένειά του. «Γιατί πήγατε εκεί και πώς αισθανθήκατε;» διερωτήθηκε ο «Ε.Κ.» στο πλαίσιο της συζήτησης με τον Ελληνα ομογενή. «Ηταν η πιο συναισθηματική μέρα», εξήγησε. «Αφού πήγα στην Ουάσιγκτον με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την ιστορική του επίσκεψη, ένα από τα πρώτα μέρη που επισκέφτηκα επιστρέφοντας στην Ελλάδα ήταν το χωριό μου, ο Πλάτανος. Επρεπε να επιστρέψω στις ρίζες μου. Η υποδοχή που είχα από τους κατοίκους του Πλατάνου -η φιλοξενία- ήταν πραγματικά αξιοσημείωτη και είναι κάτι που θα θυμάμαι και θα εκτιμώ πάντα. Φέρω τον Πλάτανο μαζί μου όπου κι αν πάω. Οι αξίες που έμαθα εκεί με ενέπνευσαν σε όλη μου τη ζωή και συνεχίζουν να με εμπνέουν και σήμερα. Εκεί νιώθω πιο πολύ σπίτι μου απ’ ό,τι σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του Κόσμου», είπε.

Αξίζει να αναφερθεί στο σημείο αυτό το πλήθος φωτογραφιών με αγαπημένα πρόσωπα του ευρύτερου οικογενειακού περιβάλλοντος του κ. Τσούνη που κοσμούσε έναν από τους τοίχους του γραφείου του. Ο ίδιος εμφανώς συγκινημένος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στον «Ε.Κ.» έδειχνε τις εικόνες, μεταξύ άλλων, με τους παππούδες, τα ξαδέρφια αλλά και την πολυαγαπημένη -όπως εξήγησε ο ίδιος- θεία του.

Πέραν τούτων βέβαια, δεν θα μπορούσε να μην ερωτηθεί και για τη δύσκολη χρονική συγκυρία κατά την οποία ορίστηκε πρέσβης.

«Ποιες είναι οι κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζετε αλλά και οι μεγαλύτερες ευκαιρίες που βλέπετε;».

Ο κ. Τσούνης αποκρίθηκε ότι είναι ζήτημα τρόπου σκέψης το να εστιάζει κανείς στις ευκαιρίες που ανακύπτουν ακόμη και σε μία περίοδο έντονων προκλήσεων όπως αυτή. Πράγματι, έχει σημειωθεί άνοδος στις τιμές Ενέργειας, στις τιμές πετρελαίου, έχει ανακύψει ζήτημα επισιτισμού, υπάρχουν οικονομικές και ανθρωπιστικές προκλήσεις, εξήγησε ο Αμερικανός αξιωματούχος, όχι μόνο στην Ελλάδα ή στις ΗΠΑ αλλά σε ολόκληρο τον Κόσμο, με άλλες χώρες να αντιμετωπίζουν ενδεχομένως συγκριτικά επιπρόσθετες προκλήσεις. Δεδομένης της εν λόγω κρίσης, «η Ελλάδα είναι ο πιο αξιόπιστος εταίρος», υπογράμμισε. «Αν και έχουμε επιτύχει πολλά, υπάρχει περιθώριο για να εμβαθύνουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας. Η συνεργασία μας ενισχύει το ΝΑΤΟ. Κάνει την Ευρωπαϊκή Ενωση πιο ευημερούσα και πιο ασφαλή».

Πιο συγκεκριμένα, για τα ελληνοτουρκικά, σε σχετική ερώτηση αν ανησυχεί ότι η κατάσταση με τις προκλητικές ενέργειες της Αγκυρας μπορεί να ξεφύγει από τον έλεγχο, ο Αμερικανός πρέσβης απάντησε: «Δεν το νομίζω. Δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο. Ελπίζω, και θα κάνω ό,τι μπορώ προκειμένου οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ, η Ελλάδα και η Τουρκία, να συνεργαστούν για να διατηρήσουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή και να επιλύσουν τις διαφορές τους με διπλωματικό τρόπο. Οπως έχουμε πει επανειλημμένα, ενθαρρύνουμε τους Συμμάχους μας να αποφεύγουν ρητορική που θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω τις εντάσεις και αυτό είναι κάτι που όλοι ελπίζουμε να αποφύγουμε», δήλωσε ο κ. Τσούνης και πρόσθεσε: «Οι άνθρωποι στην Ελλάδα και την Τουρκία νομίζω σκέφτονται το ίδιο με μένα. Ο καθένας καταλαβαίνει τι θα πει πόλεμος».

«Κύριε Τσούνη, έχετε τη συντριπτική υποστήριξη και τις καλύτερες ευχές της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας. Πόσο σημαντικό είναι αυτό για εσάς;» τον ρώτησε ο «Ε.Κ.» και εκείνος αποκρίθηκε: «Οπως γνωρίζετε, είμαι ένας περήφανος Ελληνοαμερικανός με βαθύτατους δεσμούς με την Ελλάδα. Πάντα και εγώ και η γυναίκα μου απολαμβάναμε να ερχόμαστε στην Ελλάδα. Η Διασπορά είναι ένα μυστικό όπλο. Η Ελληνοαμερικανική Κοινότητα έπαιξε και συνεχίζει να παίζει έναν απολύτως ζωτικό ρόλο στην προώθηση της διμερούς σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας. Δεν θα μπορούσα να είμαι πιο ευγνώμων για την αταλάντευτη υποστήριξη αυτής της Κοινότητας, και τη δέσμευση στην αξιοσημείωτη εταιρική σχέση των χωρών μας».

Πλησιάζοντας στο τέλος της συζήτησης, ο κ. Τσούνης θέλησε να χαιρετίσει τον «Εθνικό Κήρυκα». Οπως ανέφερε ο ίδιος, είναι χρόνια αναγνώστης. Πρόκειται για 107 πλέον χρόνια εξαιρετικής δημοσιογραφίας, είπε. Ο «Εθνικός Κήρυκας» με κράτησε δεμένο με την Ελλάδα παραδέχθηκε, και σημείωσε πως η μητέρα του διαβάζει την ελληνική έκδοση, ενώ ο ίδιος –αν και τα ελληνικά του βελτιώνονται σταθερά- προτιμά την αγγλική.

«Οι καλύτερες μέρες για την Ελλάδα έρχονται». Με αυτή τη φράση και μία νότα αισιοδοξίας έκλεισε ο κ. Τσούνης την κουβέντα του με τον «Εθνικό Κήρυκα». Τον ευχαριστούμε θερμά!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η μοναδική επιζήσασα από το φονικό χτύπημα κεραυνού που σκότωσε τρεις ανθρώπους στις 4 Αυγούστου αναρρώνει σιγά-σιγά στο νοσοκομείο, αφού έζησε έναν ζωντανό εφιάλτη στα 28α γενέθλιά της.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Κυριάκος: Δεν γνώριζα και δεν θα το επέτρεπα – «Νόμιμη αλλά πολιτικά λάθος η παρακολούθηση»

ΑΘΗΝΑ. «Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών υποτίμησε την πολιτική διάσταση της συγκεκριμένης υπόθεσης» τόνισε, μεταξύ άλλων, χθες σε τηλεοπτική του δήλωση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην υπόθεση της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη, επισημαίνοντας ότι «αυτό που έγινε ήταν λάθος, δεν το γνώριζα και δεν θα το επέτρεπα».

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας