x
 

Πολιτική

Ο Μπάιντεν κάλεσε τους Ρεπουμπλικανούς στο Κογκρέσο να τον βοηθήσουν να «τελειώσει τη δουλειά» (Βίντεο)

08 Φεβρουαρίου 2023

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. («ΑΡ»). Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προέτρεψε το Κογκρέσο την Τρίτη το βράδυ να συνεργαστεί μαζί του για να «τελειώσουν τη δουλειά» της ανοικοδόμησης της οικονομίας και του έθνους, καθώς εκφώνησε μια ομιλία για την Κατάσταση της Ένωσης με στόχο να καθησυχάσει μια χώρα που πλήττεται από απαισιοδοξία και σφοδρούς πολιτικούς διχασμούς.

(Διαβάστε ακόμα: Αποδοκιμασίες κατά Μπάιντεν στην ομιλία του στο Κογκρέσο (Vid)

Η κυβερνήτης του Αρκάνσας επικρίνει τον Μπάιντεν για «φαντασιώσεις κοινωνικής υπερευαισθησίας»)

Στην ομιλία του, διάρκειας 73 λεπτών, ο κ. Μπάιντεν προσπάθησε να απεικονίσει ένα έθνος αρκετά βελτιωμένο από αυτό του οποίου ανέλαβε πριν από δύο χρόνια: από μια καταστροφική οικονομία σε μια ευημερούσα με νέες θέσεις εργασίας. Από ένα ανάπηρο, κουρασμένο από πανδημίες έθνος σε ένα έθνος που τώρα άνοιξε ξανά, και μια δημοκρατία που έχει επιβιώσει από τη μεγαλύτερη δοκιμασία της, τον Εμφύλιο Πόλεμο.

«Φίλοι, η Ιστορία της Αμερικής είναι μια ιστορία προόδου και ανθεκτικότητας. Να προχωράς πάντα μπροστά. Για να μην τα παρατήσω ποτέ», είπε ο πρόεδρος Μπάιντεν. «Είναι μια ιστορία μοναδική σε όλα τα έθνη. Είμαστε η μόνη χώρα που βγήκαμε από κάθε κρίση στην οποία έχουμε μπει πιο δυνατά από όταν μπήκαμε σε αυτήν». Πρόσθεσε όμως ότι «δεν έχουμε τελειώσει ακόμα με καμιά υπερβολή της φαντασίας».

Το σκηνικό της ετήσιας ομιλίας ήταν αισθητά διαφορετικό από τα δύο προηγούμενα χρόνια, με έναν Ρεπουμπλικανό ομιλητή να κάθεται ανέκφραστος πίσω από τον κ. Μπάιντεν και τους πρόσφατα εξουσιοδοτημένους νομοθέτες του GOP στην αίθουσα να φωνάζουν μερικές φορές κριτική εναντίον του και της κυβέρνησής του.

Καθώς ο Αμερικανός Πρόεδρος, 80 ετών, προετοιμάζεται για μια πιθανή υποψηφιότητα επανεκλογής, προσπάθησε να αποδείξει σε ένα σκεπτικιστικό έθνος ότι η διαχείρισή του έχει αποφέρει αποτελέσματα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Τόνισε τη δημιουργία ρεκόρ θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια της θητείας του καθώς η χώρα έχει βγει από την πανδημία του Covid-19 και επεσήμανε τομείς δικομματικής προόδου τα δύο πρώτα χρόνια της θητείας του, συμπεριλαμβανομένων των ζωτικών έργων υποδομής των κρατών και της κατασκευής υψηλής τεχνολογίας. Και είπε, ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην μπορούμε να συνεργαστούμε και να υπάρξει συναίνεση σε σημαντικά πράγματα και σε αυτό το Κογκρέσο». «Ο κόσμος μας έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Ο αγώνας για χάρη της μάχης, η εξουσία για χάρη της εξουσίας, η σύγκρουση για χάρη της σύγκρουσης, δεν μας οδηγεί πουθενά», είπε ο κ. Μπάιντεν. «Αυτό ήταν πάντα το όραμά μου για τη χώρα: να αποκαταστήσω την ψυχή του έθνους, να ξαναχτίσω τη ραχοκοκαλιά της Αμερικής -τη μεσαία τάξη- και να ενώσω τη χώρα». «Μας έστειλαν εδώ για να τελειώσουμε τη δουλειά!».

Από την αρχή, οι αυξημένες κομματικές διαιρέσεις ήταν σαφείς. Οι Δημοκρατικοί -συμπεριλαμβανομένης της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις- χειροκροτήθηκαν όταν ο Μπάιντεν ξεκίνησε την ομιλία του. Ο νέος Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής Κέβιν Μακάρθι, αν και είχε χαιρετήσει θερμά τον Πρόεδρο όταν μπήκε στην αίθουσα, έμεινε στη θέση του.

Με χιούμορ, εμφανώς άνετος, ο κ. Μπάιντεν απάντησε στους αντιπάλους του που τον αποδοκίμασαν με κάποια ευφυολογήματα, χωρίς να παρεκκλίνει του μηνύματός του: «Πρέπει να είμαστε το έθνος που ήμασταν πάντα όταν βρισκόμασταν στην κορυφή. Αισιόδοξοι, γεμάτοι ελπίδα, στραμμένοι προς το μέλλον».

Στο μέρος ακριβώς όπου οπαδοί του προκατόχου του, του Ντόναλντ Τραμπ, προσπάθησαν στις 6 Ιανουαρίου 2021 να εμποδίσουν το Κογκρέσο να επικυρώσει την εκλογή του, ο Αμερικανός Πρόεδρος εκτίμησε ότι η αμερικανική δημοκρατία, αν και «πληγωμένη», παραμένει «άθικτη».

Σε όλη τη διάρκεια του λόγου του ο κ. Μπάιντεν παρουσίαζε τον εαυτό του ως τον πρόεδρο που «κατανοεί» τους τελευταίους δύσκολους μήνες που πέρασαν οι Αμερικανοί, αφιερώνοντας περισσότερη από μία ώρα στα προβλήματα της καθημερινότητας και καταγγέλλοντας ότι «στη διάρκεια των δεκαετιών, η μεσαία τάξη συνεθλίβη».

Υποσχέθηκε μάλιστα να εργαστεί υπέρ των «ξεχασμένων» της ανάπτυξης, αυτών τους οποίους προσπαθεί να προσελκύσει ο Τραμπ.

«Με το πέρασμα του χρόνου χάσαμε και κάτι ακόμη: Την περηφάνια μας, την εμπιστοσύνη στον εαυτό μας», εκτίμησε ο κ. Μπάιντεν υποσχόμενος να τις επαναφέρει.

Επίσης, ζήτησε από τους Ρεπουμπλικανούς να συμφωνήσουν ώστε να υιοθετηθούν μεγάλες μεταρρυθμίσεις, αν και γνωρίζει ότι οι πιο δεξιοί βουλευτές στους οποίους βασίζεται το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα για να ελέγχει τη Βουλή των Αντιπροσώπων δεν θα το κάνουν ποτέ.

Ο κ. Μπάιντεν ζήτησε την απαγόρευση των τουφεκιών εφόδου «μια για πάντα», την επιβολή υψηλής φορολογίας στους δισεκατομμυριούχους και τις πολυεθνικές εταιρείες, την επιβολή πλαφόν στην τιμή της ινσουλίνης, την επιβολή αυστηρού ρυθμιστικού πλαισίου στους γίγαντες του διαδικτύου.

Χειροκρότησε τους γονείς του Τάιρ Νίκολς, του νεαρού Αφροαμερικανού που ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από αστυνομικούς στο Μέμφις τον Ιανουάριο, και εκτίμησε ότι η Αμερική δεν μπορεί να «αποστρέφει το βλέμμα» από την αστυνομική βία. Πάντως, απέσπασε δικομματικά χειροκροτήματα όταν επαίνεσε τους περισσότερους αξιωματικούς επιβολής του νόμου ως «καλούς, αξιοπρεπείς, έντιμους ανθρώπους», αλλά πρόσθεσε ότι «όταν οι αστυνομικοί ή τα αστυνομικά τμήματα παραβιάζουν την εμπιστοσύνη του κοινού, πρέπει να λογοδοτούν».

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διεμήνυσε πως η χώρα του θα αναλαμβάνει «δράση» σε περίπτωση που θεωρεί ότι η Κίνα «απειλεί» την «εθνική κυριαρχία της», με φόντο την περαιτέρω επιδείνωση τις τελευταίες ημέρες των σχέσεων ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και στο Πεκίνο, εξαιτίας της υπέρπτησης κινεζικού μπαλονιού στην επικράτεια των ΗΠΑ, το οποίο εντέλει καταρρίφθηκε.

Ο κ. Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την Κατάσταση της Ένωσης στο Κογκρέσο την Τρίτη το βράδυ, θύμισε την υπόσχεσή του να συνεργαστεί με την κυβέρνηση της Κίνας σε πεδία όπου κρίνει πως αυτό εξυπηρετεί «τα συμφέροντα των ΗΠΑ» και «είναι ωφέλιμο για τον υπόλοιπο κόσμο».

«Αλλά μην απατάστε: όπως δείξαμε πολύ καθαρά την περασμένη εβδομάδα, αν η Κίνα απειλεί την εθνική μας κυριαρχία, θα αναλαμβάνουμε δράση για να προστατεύσουμε τη χώρα μας. Και το πράξαμε», συμπλήρωσε.

Οι Δημοκρατικοί ήταν εμφανώς ικανοποιημένοι: «Ο Τζο Μπάιντεν ήταν καταπληκτικός, ένας μετρ», σχολίασε ο Ντέιβιντ Αξελροντ, πρώην σύμβουλος του Μπαράκ Ομπάμα.

Ο κ. Μπάιντεν γνωρίζει ότι, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι Αμερικανοί δεν επιθυμούν μια δεύτερη μάχη μεταξύ του ίδιου και του Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του 2024. Αλλά ακόμη και στα θέματα που ο Ρεπουμπλικανός εμφανίζει τον εαυτό του ως θεόσταλτο δώρο, ικανό να σώσει την Αμερική από την «παρακμή», ο Δημοκρατικός στοιχηματίζει ότι το αισιόδοξο μήνυμά του τελικά θα υπερισχύσει. Προσπάθησε να αντιμετωπίσει αυτά τα συναισθήματα κατά μέτωπο. «Αναρωτιέστε αν υπάρχει πια ο δρόμος για τα παιδιά σας να προχωρήσουν χωρίς να χρειάζεται να απομακρυνθούν», είπε ο κ. Μπάιντεν. «Το καταλαβαίνω. Γι’ αυτό χτίζουμε μια οικονομία όπου κανείς δεν μένει πίσω. Οι δουλειές επιστρέφουν, το pride επιστρέφει λόγω των επιλογών που κάναμε τα τελευταία χρόνια».

Πάντως στην ομιλία 73 λεπτών του κ. Μπάιντεν τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής —συγκριτικά— βρίσκονταν σε δεύτερο πλάνο: ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν αναφέρθηκε για παράδειγμα στο Ιράν, ούτε στη Βόρεια Κορέα, ούτε καν στον καταστροφικό σεισμό της Δευτέρας στην Τουρκία και στη Συρία.

Η περσινή ομιλία έγινε λίγες μέρες αφότου η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία και καθώς πολλοί στη Δύση αμφέβαλλαν για την ικανότητα του Κιέβου να αντέξει την επίθεση. Τον περασμένο χρόνο, οι ΗΠΑ και άλλοι σύμμαχοι έστειλαν δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική και οικονομική βοήθεια για να ενισχύσουν την άμυνα της Ουκρανίας. Τώρα, ο κ. Μπάιντεν πρέπει να υποστηρίξει -τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό- για τη διατήρηση αυτού του συνασπισμού καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται.

Με πληροφορίες από «ΑΠΕ-ΜΠΕ»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Οι ΗΠΑ άσκησαν το βέτο που διαθέτουν κατά την ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ένταξη της Παλαιστίνης ως κράτους-πλήρους μέλους στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, ενδεχόμενο που απορρίπτει με σφοδρότητα η κυβέρνηση του Ισραήλ.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ