ΜΠΕΛΟ. ΓΑΛΛΙΑ. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έκλεισε το ταξίδι του στη Γαλλία, αποτίοντας φόρο τιμής σε ένα αμερικανικό στρατιωτικό νεκροταφείο που ο Ντόναλντ Τραμπ δεν επισκέφθηκε όταν ήταν πρόεδρος, ελπίζοντας ότι η τελευταία του στάση την Κυριακή θα αναδείξει το διακύβευμα των εκλογών του Νοεμβρίου.
Πριν επιστρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο πρόεδρος Μπάιντεν τίμησε τους πεσόντες στο αμερικανικό κοιμητήριο Aisne-Marne, περίπου μία ώρα έξω από το Παρίσι. Κατέθεσε στεφάνι στο παρεκκλήσι του νεκροταφείου μπροστά από μια έκταση λευκών επιτύμβιων λίθων που σηματοδοτούν τον τελευταίο τόπο αναπαύσεως περισσότερων από 2.200 Αμερικανών στρατιωτών που πολέμησαν στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Κάθε ωδή στη διατλαντική εταιρική σχέση ήταν μια υπενθύμιση ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να ανατρέψει αυτές τις σχέσεις. Κάθε αναφορά στη δημοκρατία αποτελούσε αντίστιξη στις προσπάθειες του αντιπάλου του να ανατρέψει μια προεδρική εκλογή. Οι μυριάδες παραινέσεις να βοηθηθεί η Ουκρανία να αμυνθεί έναντι της Ρωσίας δημιούργησαν μια αντίθεση με τον σκεπτικισμό του Τραμπ για την παροχή αμερικανικής βοήθειας.
Οι ύμνοι του Μπάιντεν για τον αγώνα μεταξύ δημοκρατίας και απολυταρχίας απέσπασαν εγκωμιαστικά σχόλια στην Ευρώπη, όπου η προοπτική επιστροφής στην ταραχώδη βασιλεία του Τραμπ έχει προκαλέσει ανησυχία. Μένει να δούμε τι απήχηση θα έχει το μήνυμα στους Αμερικανούς ψηφοφόρους.
«Είναι η ίδια ιστορία», δήλωσε ο κ. Μπάιντεν. «Η Αμερική εμφανίστηκε. Η Αμερική εμφανίστηκε για να σταματήσει τους Γερμανούς. Η Αμερική εμφανίστηκε για να διασφαλίσει ότι δεν θα επικρατήσουν. Και η Αμερική εμφανίζεται όταν μας χρειάζονται, όπως ακριβώς μας δείχνουν οι σύμμαχοί μας».
Κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στη Γαλλία το 2018, ο Τραμπ δεν είχε προγραμματίσει να πάει στο νεκροταφείο, μια απόφαση που ο Λευκός Οίκος απέδωσε στον καιρό που επικρατούσε τότε. Ωστόσο, επακόλουθες αναφορές έλεγαν ότι ο Τραμπ είπε στους βοηθούς του ότι δεν ήθελε να πάει επειδή θεωρούσε τους νεκρούς στρατιώτες ως «κορόιδα» και «χαμένους». O Τραμπ αρνήθηκε τα σχόλια, αν και αργότερα επιβεβαιώθηκαν από τον τότε προσωπάρχη του, Τζον Κέλι (John Kelly).
«Αυτοί οι στρατιώτες ήταν ήρωες, όπως και κάθε Αμερικανός που υπηρέτησε αυτό το έθνος», δήλωσε ο κ. Μπάιντεν. «Το να πιστεύει κανείς το αντίθετο, αυτό από μόνο του αποκλείει κάποιον να διεκδικήσει αυτό το αξίωμα».
Η Μόρα Σάλιβαν (Maura Sullivan), πρώην αξιωματικός των πεζοναυτών που υπηρέτησε στην Επιτροπή Αμερικανικών Μνημείων Μάχης υπό τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι η επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν «θα αποτελούσε παράδειγμα και θα έκανε αυτό που πρέπει να κάνει ένας πρόεδρος». Τώρα ως στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος του Νιου Χαμσάιρ η Σάλιβαν δήλωσε ότι «οι ψηφοφόροι μπορούν να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα» από αυτό.
«Αυτό ήταν το πιο αξιοσημείωτο ταξίδι που έχω κάνει ποτέ», δήλωσε ο κ. Μπάιντεν το βράδυ του Σαββάτου, το τελευταίο του στο Παρίσι πριν επιστρέψει στις ΗΠΑ.
Στο Aisne-Marne, ο Μπάιντεν είπε ότι το ταξίδι «με εξέπληξε με το πόσο μου ξύπνησε την αίσθηση του γιατί είναι τόσο πολύτιμο να έχουμε αυτές τις συμμαχίες. Γιατί είναι τόσο κρίσιμες. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο σταματάς τους πολέμους και δεν ξεκινάς πολέμους».
Πηγή: «Associated Press»