x

Αμερική

Ανταπόκριση του «Ε.Κ.» από το Δείπνο της Ομογένειας στον Κυριάκο Μητσοτάκη (Φωτογραφίες)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Με την διαβεβαίωση ότι “το μέλλον της Ελλάδας είναι πολλά υποσχόμενο”, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ολοκλήρωσε την ομιλία του προς τους υψηλόβαθμα στελέχη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, κατά την διάρκεια του δείπνου που διοργάνωσε προς τιμήν του το “Ίδρυμα της Ημέρας του Όχι” (“OXI Day Foundation”) στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου Willard, στην Ουάσιγκτον.

Πρόκειται για την εκδήλωση η οποία έκλεισε το πρόγραμμα της σύντομης αλλά ιδιαίτερα σημαντικής επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, η οποία περιελάμβανε την συνάντηση με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο αλλά και την ιστορική ομιλία ενώπιον της κοινής συνεδρίασης του Αμερικανικού Κογκρέσου, το πρωί της Τρίτης.

Το δείπνο αυτό αποτέλεσε – εκτός από την συνηθισμένη ανοικτή επαφή του Έλληνα Πρωθυπουργού με τους επιφανείς Ελληνοαμερικανούς – και μια ευκαιρία να τιμηθούν για την προσφορά τους 12 σημαντικοί ομογενείς και οργανώσεις, που έχουν προσφέρει τα μέγιστα στην προώθηση των ελληνικών συμφερόντων αλλά και την εν γένει ανάδειξη της Ελλάδας.

Μάλιστα, στην δεξίωση που προηγήθηκε, παραβρέθηκε και η εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Βουλής, Νάνσι Πελόσι, στον απόηχο της ομιλίας του κ. Μητσοτάκη στο Κογκρέσο, η οποία είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με στελέχη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, με την οποία διατηρεί πολύ στενή επαφή.

Βράβευση του Αγγελου Τσακόπουλου κατά την διάρκεια του δείπνου που διοργάνωσε προς τιμήν του Κυριάκου Μητσοτάκη η Ομογένεια, Ουάσιγκτον, 17 Μαίου 2022. (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Μεταξύ των παρόντων ήταν, μεταξύ άλλων,σύσσωμη η κυβερνητική αποστολή που συνοδεύει τον Πρωθυπουργό, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ (Robert Menendez), η Ομοσπονδιακή Βουλευτής, Κάρολιν Μαλόνι (Carolyn Maloney), ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Γιώργος Τσούνης (George Tsunis), η Πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, ο Γενικός Πρόξενος στο Σικάγο, Εμμανουήλ Κουμπαράκης, ο Γενικός Πρόξενος στην Βοστώνη, Στράτος Ευθυμίου, ο Γενικός Πρόξενος στο Σαν Φρανσίσκο, Σωκράτης Σουρβίνος, η αντικυβερνήτης της Καλιφόρνια, Ελένη Τσακοπούλου – Κουναλάκη, ο επιχειρηματίας Μιχάλης Ψαρός, η πρόεδρος της Atlantic Bank, Νάνσυ Παπαϊωάννου, ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, ο Σύμβουλος Έκδοσης του “Εθνικού Κήρυκα” (“Ε.Κ.”), Αντώνης Η. Διαματάρης, ο εκδότης του “Ε.Κ.”, Ηρακλής Διαματάρης και ο Τούρκος καλαθοσφαιριστής και ακτιβιστής, Ένες Καντέρ Φρίντομ, που επίσης παραβρέθηκε στην δεξίωση.

Το πρόγραμμα συντόνισε ο πρόεδρος του “Ιδρύματος της Ημέρας του Όχι”, Μάικ Μανάτος.

“Η Ελλάδα έχει μακροπρόθεσμη προοπτική”

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τους Εθνικούς Ύμνους Ελλάδας και ΗΠΑ, τους οποίους και απέδωσε η Σιένα Μανάτου, αποσπώντας το χειροκρότημα των παρευρισκόμενων.  Στην συνέχεια, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος προχώρησε στην προσευχή και, κατόπιν, ο Μάικ Μανάτος παρουσίασε τον Πρωθυπουργό, μιλώντας με θερμά λόγια, τόσο για την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, όσο και για τους εν γένει χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στην ανόρθωση της οικονομίας.

Βράβευση του Δημήτρη Κόκοτα κατά την διάρκεια του δείπνου που διοργάνωσε προς τιμήν του Κυριάκου Μητσοτάκη η Ομογένεια, Ουάσιγκτον, 17 Μαίου 2022. (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Κατόπιν, τον λόγο έλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος, ανεβαίνοντας στο βήμα, γνωστοποίησε πως δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει την ομιλία που είχε αρχικά ετοιμάσει, αλλά πως θα μιλούσε από καρδιάς, εκφράζοντας, αρχικά, ικανοποίηση για την εξέλιξη της παρουσίας του στην χώρα.

“Ήταν μια πολύ σημαντική επίσκεψη.  Πολύ σημαντική για εμένα προσωπικά, Ήταν η πρώτη φορά που ένας Έλληνας Πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να μιλήσει στην κοινή συνεδρίαση του Αμερικανικού Κονγκρέσσου.  Ήταν μια μοναδική ευκαιρία για εμένα να μιλήσω για τους κοινούς δεσμούς των δυο δημοκρατιών”, τόνισε αρχικά ο κ. Μητσοτάκης.

Στην συνέχεια, ο Πρωθυπουργός προχώρησε σε μια ιστορική αναδρομή των 201 ετών της Ελλάδας, τονίζοντας ότι υπήρχαν επιτυχίες, αλλά και πολλά δύσκολα χρόνια, στα οποία όμως η Ελλάδα κατάφερε να ανταπεξέλθει, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την οικονομική κρίση του 2010.

Εκ μέρους του π. Αλέξανδρου Καρλούτσου, ο γιός του Μάικ λαμβάνει το βραβείο κατά την διάρκεια του δείπνου που διοργάνωσε προς τιμήν του Κυριάκου Μητσοτάκη η Ομογένεια, Ουάσιγκτον, 17 Μαίου 2022. (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

“Αυτά τα 201 χρόνια από την αρχή του πολέμου για την ανεξαρτησία δεν ήταν πάντα εύκολα.  Ήταν δύσκολα, αλλά η Ελλάδα προόδευσε γιατί ήταν πάντα, όπως οι ΗΠΑ, στην σωστή πλευρά της Ιστορίας”, ήταν τα λόγια του Πρωθυπουργού, για να προσθέσει στην συνέχεια πως “σε γενικές γραμμές, η πρόοδος είναι αξιοσημείωτη.  Σήμερα η Ελλάδα είναι μια ζωντανή δημοκρατία με μια ακμάζουσα οικονομία.  Μια χώρα που έχει κατορθωσει να ξεπεράσει μια επίπονη οικονομική κρίση και μια χώρα που προσφέρει ξανά την ελπίδα στους νέους πολίτες της”.

Αναφορικά με τις προοπτικές της Ελλάδας, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε αισιόδοξος, εκφράζοντας την πεποίθηση πως οι νέοι που επιστρέφουν στην χώρα, δεν το πράττουν για ευκαιριακούς λόγους, αλλά ενώπιον μιας μακροπρόθεσμης προοπτικής.

“Αυτοί που επιστρέφουν δεν το κάνουν μόνο επειδή προσφέρουμε περισσότερες ευκαιρίες εργασίας.  Η ανεργία έχει μειωθεί στα τελευταία χρόνια, η επένδυση έχει επιταχυνθεί στην χώρα, έχουμε καλές θέσεις εργασίας.  Όμως κανένας δεν παίρνει την οικογένειά του να επιστρέψει εάν δεν έχει εμπιστοσύνη στις μακροπρόθεσμες προοπτικές της χώρας.  Αυτό είναι ακριβώς το πώς αισθάνονται οι Έλληνες για την Ελλάδα σήμερα”, είπε ο Πρωθυπουργός.

Διακρίνονται οι Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, π. Βασίλειος Τσουρλής, Αντώνης Η. Διαματάρης, Ηρακλής Διαματάρης, π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, Όλγα Μπορνόζη, Νικόλας Μπορνόζης και Νικόλαος Γκατζογιάννης. (Φωτογραφία: Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)

Σχετικά με την δική του διακυβέρνηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε τις πολλαπλές κρίσεις που εμφανίστηκαν στην πορεία (προσφυγικές ροές από την Τουρκία, πανδημία, συνέπειες πολέμου στην Ουκρανία), εκφράζοντας όμως την πεποίθηση ότι εν τέλει το πρόσημο θα είναι θετικό.

“Είχαμε να αντιμετωπίσουμε σημαντικές προκλήσεις τα τελευταία χρόνια, όταν αναλάβαμε την εξουσία.  Έπρεπε να παλέψουμε με μια οργανωμένη προσπάθεια παραβίασης των συνόρων μας, όταν προσπάθησε να στείλει δεκάδες χιλιάδες μετανάστες από τα σύνορα του Έβρου.  Μετά είχαμε να αντιμετωπίσουμε μια παγκόσμια πανδημία και τώρα αντιμετωπίζουμε τις συνέπειες ενός φρικτού πολέμου που λαμβάνει χώρα στην Ουκρανία.  Ποτέ όμως δεν χάσαμε τον στόχο και δεν ξεχάσαμε τον λόγο που μας εμπιστεύτηκαν οι Έλληνες.  Ο λόγος ήταν να προσφέρουμε ανάπτυξη και θέσεις εργασίας, να μεταρρυθμίσουμε την Πολιτεία και την εκπαίδευση, να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε έναν πρωταγωνιστή στην ΕΕ”, συνέχισε ο Πρωθυπουργός.

Καταλήγοντας, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε τις συζητήσεις που είχε με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για την επόμενη ημέρα της ενεργειακής κρίσης και έκλεισε, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, υποσχόμενος ακόμη καλύτερες προοπτικές.

“Αυτό που σας λέω σήμερα είναι ότι το μέλλον της χώρας είναι υποσχόμενο.  Καταφέραμε να μετατρέψουμε τις κρίσεις σε ευκαιρίες και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μέχρι να γίνει η δουλειά”, είπε ο Πρωθυπουργός.

Η βράβευση των 12 ομογενών

Ασφαλώς, η σημαντικότερη στιγμή της βραδιάς ήταν η βράβευση των 12 στελεχών, που έχουν επιδείξει την δική τους προσφορά στην Ελλάδα, επιτελώντας, σε ορισμένες περιπτώσεις, κομβικό ρόλο σε κρίσιμα ζητήματα.

Ο βραβευθείς Έντυ Ζεμενίδης με τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στο Σικάγο, Εμμανουήλ Κουμπαράκη (Φωτογραφία: Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)

Ειδικότερα, οι βραβευθέντες ήταν οι εξής:

 • Η οργάνωση της ΑΧΕΠΑ με τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος, το οποίο παρέλαβε ο Ύπατος Πρόεδρος Δημήτριος Κόκοτας.
 • Ο επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος Γιώργος Μπεχράκης (George D. Behrakis), με τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος.
 • Ο Ομοσπονδιακός Βουλευτής, Κωνσταντίνος Μπιλιράκης (Gus Bilirakis)  με τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος, το οποίο και έλαβε εκ μέρους του συνεργάτης του καθώς εικάζεται ότι ήρθε σε επαφή με κρούσμα COVID-19.
 • Η Πρύτανης του NYU, Κάθριν Φλέμινγκ (Katherine Elizabeth Fleming), με τον Ταξιάρχη του Τάγματος της Ευποιίας, το οποίο παρέλαβε εκ μέρους της ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας.
 • Η Πρόεδρος του Δικτύου Ελληνικής Καινοτομίας, Μαρίνα Χατσοπούλου (Marina Hatsopoulos) με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Ευποιίας.
 • Ο επί 30 χρόνια Γενικός Διευθυντής της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, π. Αλέξανδρος Καρλούτσος.  Το βραβείο παρέλαβε ο γιος του, καθώς ο ίδιος ασθένησε με COVID-19.
 • Ο φωτογράφος Κωνσταντίνος Μάνος (Constantine Manos), με τον Αργυρό Σταυρότου Τάγματος του Φοίνικος.
 • Ο πρόεδρος της εταιρείας Marcus & Millichap, Τζορτζ Μάρκους (George Marcus) με τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος.  Το βραβείο παρέλαβε εκ μέρους του ο Γενικός Πρόξενος στο Σαν Φρανσίσκο, Σωκράτης Σουρβίνος.
 • Ο Διευθυντής του Τμήματος Ανθρώπινων Ρετροιών, Τομέας Εμβολίων του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος.
 • Η πρώην Γερουσιαστής Ολύμπια Σνόου (Olympia Snowe), με τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος της Ευποιίας.  Το βραβείο παρέλαβε εκ μέρους της ο Γενικός Πρόξενος στην Βοστώνη, Στράτος Ευθυμίου.
 • Ο πρόεδρος της εταιρείας ΑΚΤ Ιnvestements, Άγγελος Τσακόπουλος (Angelo Tsakopoulos) με τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος
 • Ο Εκτελεστικός Διευθυντής της HALC, Έντυ Ζεμενίδης, με τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος.
Ο Μάικ Μανάτος σε στιγμιότυπο της εκδήλωσης (Φωτογραφία: Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)

Κατά την βράβευση, ο Μάικ Μανάτος έδωσε ένα σύντομο βιογραφικό για τον κάθε βραβευθέντα, εκφράζοντας την εκτίμηση και την ευγνωμοσύνη του, ενώ ο κ. Μητσοτάκης παρέδιδε τα βραβεία.

Μετά το πέρας των βραβεύσεων, η εκδήλωση έκλεισε και ο Πρωθυπουργός αναχώρησε άμεσα για το αεροδρόμιο, καθώς η επίσκεψή του στις ΗΠΑ ολοκληρώθηκε.

Ολόκληρη η ομιλία του πρωθυπουργού στη διάρκεια του δείπνου με τους εκπροσώπους ελληνοαμερικανικών οργανώσεων:

«Ευχαριστώ όλους τους διοργανωτές για αυτή την εξαιρετική εκδήλωση. Είχα προετοιμάσει κάποιες σημειώσεις, αλλά επιτρέψτε μου να μιλήσω, εν συντομία, μέσα από την καρδιά μου. Γιατί αυτή, πράγματι, ήταν μια πολύ σημαντική επίσκεψη. Ήταν μια σημαντική επίσκεψη για μένα προσωπικά, αλλά και μια σημαντική επίσκεψη για την Ελλάδα, για τον Ελληνισμό. Ήταν η πρώτη φορά που Έλληνας Πρωθυπουργός είχε την τιμή να μιλήσει σε Κοινή Σύνοδο των δύο σωμάτων του Κογκρέσου.

Και ήταν μια μοναδική ευκαιρία για μένα να μιλήσω για τους ιδιαίτερους δεσμούς που συνδέουν τις δύο δημοκρατίες μας. Η Αμερικανική Δημοκρατία, η οποία έχει τις ρίζες της στην Αθηναϊκή Δημοκρατία, εμπνευσμένη από αυτό το μοναδικό πείραμα στην ιστορία του πολιτισμού. Όταν τον 5ο αιώνα π.Χ., μια μικρή ομάδα Ελλήνων αποφάσισε ότι η αυτοκυβέρνηση και η ισότητα απέναντι στον νόμο ήταν ο κατάλληλος τρόπος διακυβέρνησης. Και φυσικά, η Ελληνική Επανάσταση, η οποία ξεκίνησε το 1821, εμπνεύστηκε από τους “Ιδρυτές Πατέρες” και από όσα συνέβησαν εδώ στην Αμερική μερικές δεκαετίες πριν. Και πράγματι, κόντρα σε όλες τις πιθανότητες, η Ελλάδα κατάφερε να αγωνιστεί και να κερδίσει την ανεξαρτησία της. Το πρώτο έθνος-κράτος που ιδρύθηκε στη Βαλκανική Χερσόνησο. Και αυτά τα 201 χρόνια από την έναρξη του Αγώνα της Ανεξαρτησίας δεν ήταν πάντα εύκολα.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Nancy Pelosi κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Κογκρέσο. Τρίτη 17 Μαΐου 2022 (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Ήταν δύσκολα χρόνια. Αλλά η Ελλάδα σημείωσε πρόοδο, γιατί ήταν πάντα – όπως και οι Ηνωμένες Πολιτείες – στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Και σε αυτή την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης που γιορτάζουμε σήμερα με έξι μήνες καθυστέρηση, από μια άποψη ήταν καλό γιατί είχαμε στη διάθεσή μας 18 μήνες να το γιορτάσουμε. Αυτό ήταν πράγματι ένα μνημειώδες γεγονός στην ελληνική ιστορία που μας θύμισε αυτή την πορεία και μας υπενθύμισε ότι η ιστορία της Ελλάδας ήταν μια διαδοχή μεγάλων αλμάτων προόδου, αλλά και καταστροφών από τις οποίες υπέφερε ο Ελληνισμός. Συνολικά, όμως, η πρόοδος ήταν αξιοσημείωτη.

Και σήμερα, η Ελλάδα είναι μια ζωντανή δημοκρατία με μια ακμάζουσα οικονομία. Μια χώρα που κατάφερε να ξεπεράσει μια πολύ οδυνηρή οικονομική κρίση. Μια χώρα που προσφέρει ξανά ελπίδα στους νέους της. Ίσως το πιο ενθαρρυντικό που συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα είναι το γεγονός ότι πολλοί νέοι που έφυγαν από τη χώρα κατά τη διάρκεια της κρίσης έχουν αποφασίσει να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Και η απόφασή τους αυτή δεν οφείλεται μόνο στο γεγονός ότι προσφέρουμε περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης. Η ανεργία έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Οι επενδύσεις στη χώρα έχουν επιταχυνθεί. Υπάρχουν αξιόλογες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα. Κανείς όμως δεν αποφασίζει να επιστρέψει με την οικογένειά του πίσω στην πατρίδα, αν δεν αισθάνεται σίγουρος ότι η χώρα κινείται, μακρoπρόθεσμα, προς τη σωστή κατεύθυνση. Και πιστεύω πως ακριβώς έτσι νιώθουν οι Έλληνες για την Ελλάδα σήμερα.

Βράβευση του Γεωργίου Μπεχράκη κατά την διάρκεια του δείπνου που διοργάνωσε προς τιμήν του Κυριάκου Μητσοτάκη η Ομογένεια, Ουάσιγκτον, 17 Μαίου 2022. (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Χρειάστηκε να αντιμετωπίσουμε πολυάριθμες προκλήσεις τα τελευταία τρία χρόνια, από τότε που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας. Έπρεπε να αντιμετωπίσουμε μια οργανωμένη απόπειρα παραβίασης των συνόρων μας από την Τουρκία όταν επιχείρησε να στείλει δεκάδες χιλιάδες μετανάστες στη χώρα μας, από τα σύνορά μας στον Έβρο. Έπειτα, χρειάστηκε να αντιμετωπίσουμε την παγκόσμια πανδημία. Και φυσικά, τώρα, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες ενός φρικτού πολέμου που διεξάγεται στην Ουκρανία. Αλλά κατά τη διάρκεια αυτών των τριών ετών, δεν χάσαμε ποτέ τον στόχο μας.

Θυμόμαστε πάντα τον λόγο για τον οποίο οι Έλληνες μας εμπιστεύτηκαν από την αρχή. Μας εμπιστεύτηκαν για να πετύχουμε ανάπτυξη, να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, να αλλάξουμε το κράτος, να μεταρρυθμίσουμε την εκπαίδευση, να μεταμορφώσουμε την Ελλάδα, καθιστώντας την από «ουραγό» σε πρωταγωνιστή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και πιστεύω ότι είμαστε σε πολύ καλό δρόμο για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα έχει αναβαθμιστεί και σε ό,τι αφορά την περιφερειακή της παρουσία. Είχα την ευκαιρία να συζητήσω επίσης με τον Πρόεδρο Biden τη σημασία αυτής της διμερούς σχέσης όχι μόνο στο πλαίσιο της στρατηγικής μας συνεργασίας, αλλά και στο πλαίσιο της νέας ενεργειακής αρχιτεκτονικής στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα γίνεται πύλη εισόδου για το φυσικό αέριο από την περιοχή, αλλά και από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Επενδύουμε στις ενεργειακές μας υποδομές.

Εκ μέρους του Κωνσταντίνου Μπιλιράκη στενός του συνεργάτης λαμβάνει το βραβείο κατά την διάρκεια του δείπνου που διοργάνωσε προς τιμήν του Κυριάκου Μητσοτάκη η Ομογένεια, Ουάσιγκτον, 17 Μαίου 2022. (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Βοηθάμε τις βαλκανικές χώρες να απεξαρτηθούν από το ρωσικό φυσικό αέριο. Και αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα του εύρους της συνεργασίας που μπορούμε να δημιουργήσουμε μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτό που μπορώ να σας πω, λοιπόν, σήμερα είναι ότι το μέλλον της χώρας είναι πράγματι πολλά υποσχόμενο. Καταφέραμε να μετατρέψουμε τις κρίσεις σε ευκαιρίες και θα παραμείνουμε προσηλωμένοι σε αυτήν την πορεία. Θα παραμείνουμε σε αυτή την πορεία μέχρι η αποστολή μας να ολοκληρωθεί. Και η αποστολή μας θα έχει ολοκληρωθεί μόνο όταν θα έχουμε φτάσει στο σημείο να πούμε ότι μεταμορφώσαμε τη χώρα, αλλάξαμε τον ιστό της ελληνικής κοινωνίας και ότι η Ελλάδα έγινε το σύγχρονο κράτος, η σύγχρονη χώρα που αξίζουν οι Έλληνες και που αξίζει και σε σας.

Αλλά η σημερινή εκδήλωση δεν είναι για μένα. Δεν είναι για την Ελλάδα. Είναι για εσάς. Στη σημερινή εκδήλωση τιμούμε την Ελληνοαμερικανική κοινότητα. Συγκινήθηκα τόσο πολύ όταν κατά τη διάρκεια της ομιλίας μου στο Κογκρέσο, κοίταξα ψηλά στον εξώστη και είδα τόσους πολλούς από εσάς να νιώθετε περήφανοι για την παρουσία μου, να νιώθετε περήφανοι για την Ελλάδα.

Σκοπός αυτής της εκδήλωσης είναι να τιμήσω δώδεκα πολύ σημαντικούς Ελληνοαμερικανούς που έχουν σημαντική συνεισφορά, όχι μόνο στην πατρίδα τους, τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και στην Ελλάδα. Είναι μεγάλη μου χαρά που σας τιμούμε σήμερα. Ανησυχούσα πολύ ότι θα έμεναν εκτός πρόσωπα που θα έπρεπε να τιμήσουμε σήμερα. Αλλά μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως αυτή θα είναι μια συνεχής διαδικασία. Επομένως, μην αισθανθείτε προσβεβλημένοι, αν δεν σας τιμήσουμε σήμερα. Ωστόσο, θεωρώ ότι μόλις ακούσετε ποια πρόσωπα θα τιμηθούν σήμερα, θα αναγνωρίσετε ότι αυτό είναι κάτι που μάλλον θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολύ καιρό.

Εκ μέρους της Κάθριν Φλέμινγκ, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας λαμβάνει το βραβείο κατά την διάρκεια του δείπνου που διοργάνωσε προς τιμήν του Κυριάκου Μητσοτάκη η Ομογένεια, Ουάσιγκτον, 17 Μαίου 2022. (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Χωρίς άλλες καθυστερήσεις λοιπόν, επιτρέψτε μου να σας ευχαριστήσω και πάλι για την παρουσία σας. Επιτρέψτε μου να σας ευχαριστήσω για την υποστήριξή σας στην Ελλάδα. Χαίρομαι που αισθάνεστε χαρούμενοι σήμερα. Ήταν πράγματι μια ξεχωριστή μέρα για τον Ελληνισμό, μια ξεχωριστή μέρα για την Ελλάδα, μια ξεχωριστή μέρα για την Κύπρο, μια ξεχωριστή μέρα για όλους. Πιστεύω ότι έχετε κάθε λόγο σήμερα να νιώθετε περήφανοι όσο κι εγώ. Σας ευχαριστούμε πολύ για την παρουσία σας. Ευχαριστώ πολύ για την υποστήριξή σας.

Ευχαριστώ πολύ για το θερμό σας χειροκρότημα. Σημαίνει πολλά για μένα. Πρωτοήρθα στις Ηνωμένες Πολιτείες σε ηλικία 18 ετών και το γεγονός ότι επιστρέφω εδώ ως Πρωθυπουργός, από αυτή τη θέση, είναι πολύ σημαντικό για μένα. Σας ευχαριστώ πολύ».

Δεν έπεφτε καρφίτσα στην αίθουσα του Willard (Φωτογραφία: Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)
Η εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Βουλής, Νάνσι Πελόζι με την ομογενή αντικυβερνήτη της Καλιφόρνια, Ελένη Τσακοπούλου Κουναλάκη και τον επιχειρηματία Άγγελο Τσακόπουλο (Φωτογραφία: Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)
Βράβευση της Μαρίνας Χατσοπούλου κατά την διάρκεια του δείπνου που διοργάνωσε προς τιμήν του Κυριάκου Μητσοτάκη η Ομογένεια, Ουάσιγκτον, 17 Μαίου 2022. (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)
Βράβευση του Κωνσταντίνου Μάνου κατά την διάρκεια του δείπνου που διοργάνωσε προς τιμήν του Κυριάκου Μητσοτάκη η Ομογένεια, Ουάσιγκτον, 17 Μαίου 2022. (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)
Εκ μέρους του Τζορτζ Μάρκους, ο Γενικός Πρόξενος στο Σαν Φρανσίσκο Σωκράτης Σουρβίνος λαμβάνει το βραβείο κατά την διάρκεια του δείπνου που διοργάνωσε προς τιμήν του Κυριάκου Μητσοτάκη η Ομογένεια, Ουάσιγκτον, 17 Μαίου 2022. (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)
Βράβευση του Γιώργου Παυλάκη κατά την διάρκεια του δείπνου που διοργάνωσε προς τιμήν του Κυριάκου Μητσοτάκη η Ομογένεια, Ουάσιγκτον, 17 Μαίου 2022. (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)
Εκ μέρους της Ολύμπιας Σνόου , ο Γενικός Πρόξενος στην Βοστώνη Στράτος Ευθυμίου λαμβάνει το βραβείο κατά την διάρκεια του δείπνου που διοργάνωσε προς τιμήν του Κυριάκου Μητσοτάκη η Ομογένεια, Ουάσιγκτον, 17 Μαίου 2022. (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)
Βράβευση του Εντυ Ζεμενίδη κατά την διάρκεια του δείπνου που διοργάνωσε προς τιμήν του Κυριάκου Μητσοτάκη η Ομογένεια, Ουάσιγκτον, 17 Μαίου 2022. (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Nancy Pelosi κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Κογκρέσο. Τρίτη 17 Μαΐου 2022 (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Εγκρίθηκε τελικά, έστω και μετά από μήνες, η άδεια λειτουργίας ενός μεγάλου ελληνικού εστιατοτίου και αρτοποιείου στην Λεωφόρο Γκρίνουιτς (Lewis Street off Greenwich Avenue) κατόπιν έγκρισης της Επιτροπής Πολεοδομίας και Χωροταξίας.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Κυριάκος: Δεν γνώριζα και δεν θα το επέτρεπα – «Νόμιμη αλλά πολιτικά λάθος η παρακολούθηση»

ΑΘΗΝΑ. «Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών υποτίμησε την πολιτική διάσταση της συγκεκριμένης υπόθεσης» τόνισε, μεταξύ άλλων, χθες σε τηλεοπτική του δήλωση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην υπόθεση της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη, επισημαίνοντας ότι «αυτό που έγινε ήταν λάθος, δεν το γνώριζα και δεν θα το επέτρεπα».

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας