x
 

Σχόλιο Α. Η. Διαματάρη

Ο ρόλος της απονομής των παρασήμων

Ενας ασυνήθιστα σκληρός και ανοιχτός «πόλεμος» ξέσπασε μεταξύ της Προέδρου της Δημοκρατίας και του Υπουργού Εξωτερικών, για το ποιος φέρει την ευθύνη για την πρόταση να απονεμηθεί παράσημο στον Ιάσονα Αποστολόπουλο, ο οποίος, όπως λέγεται, έχει διακριθεί στην διάσωση προσφύγων.

Το όνομά του περιλαμβάνεται μεταξύ των 29 προσώπων που είχαν δοθεί στην δημοσιότητα ότι θα παρασημοφορηθούν από την Πρόεδρο στην 47η επέτειο από την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας, αλλά θεωρήθηκε ως ακατάλληλος και αποσύρθηκε η αναγνώριση.

Ο «πόλεμος» έχει ως επίκεντρο την διαδικασία της απονομής των παρασήμων.

Από προσωπική εμπειρία γνωρίζω ότι το υπουργείο Εξωτερικών υποβάλει τα ονόματα αυτών που θεωρεί σκόπιμο να παρασημοφορηθούν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που τα απονέμει σε μια ποιοτική τελετή.

Με βάση αυτό, το δίκαιο φαίνεται να είναι με την κ. Σακελλαροπούλου, η οποία ειρήσθω εν παρόδω, είναι σαφές ότι έχει στοχοποιηθεί και στην οποία φαίνεται να ασκείται, τουλάχιστον σε ένα βαθμό, γενικά άδικη κριτική.

Ασχετα από αυτά, που σίγουρα δεν τιμούν κανέναν, ούτε και το πνεύμα της Αποκατάστασης της Δημοκρατίας, μεταξύ των ονομάτων που δόθηκαν στην δημοσιότητα για παρασημοφόρηση συμπεριλαμβάνονται και δύο ομογενείς. Ο Δρ Αλμπερ Μπουρλάς και ο Δρ Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, οι οποίοι αναμφιβόλως αξίζουν κάθε τιμή που μπορεί να τους απονείμει το ελληνικό κράτος.

Τις μέρες ωστόσο αυτές διεξάγεται στην Αθήνα το Συνέδριο της AHEPA.

Το πρώτο Συνέδριό τους στην Αθήνα μετά από πολλά χρόνια, αλλά και το πρώτο γενικά συνέδριο που διεξάγεται στην Αθήνα από ομογενείς από κάθε σημείο της Γης.

Ενα Συνέδριο που αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και που τονίζει την απόφαση της μεγαλύτερης οργάνωσης, με βάση τον αριθμό των μελών, για την διατήρηση της ταυτότητάς του.

Φυσικά δεν πέρασε από το νου κανενός από αυτούς που υπέβαλαν τον κατάλογο στην Προεδρία της Δημοκρατίας να συμπεριλάβει και τον πρόεδρο, έστω, της οργάνωσης αυτής για παρασημοφόρηση, αλλά και ομογενείς που αγωνίστηκαν για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, ανθρώπους όπως ο Θεόδωρος Στάθης, ο Θεόδωρος Κουλουμπής και άλλοι.

Δεν θέλω με τα λόγια αυτά να αφαιρέσω τίποτα από όσους παρασημοφορήθηκαν,  με πρώτο τον Μίκη Θεοδωράκη. Εξάλλου, δεν φέρουν καμία ευθύνη.

Εκφράζω μόνο την λύπη μου που, όπως συχνά γίνεται, το ελληνικό κράτος δεν μας σκέφτεται – προς αποφυγή παρεξήγησης δεν αναφέρομαι στον εαυτό μου. Εγώ έχω παρασημοφορηθεί.

Μας παίρνει ως δεδομένους. Κι αυτό είναι λάθος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Στέφανος Κασσελάκης, ο ομογενής, ο «ξένος», το αμερικανάκι, επιβλήθηκε πλέον οριστικά στον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς καν να χρειαστεί να κάνουν εκλογές.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ