x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

Κύριο Άρθρο

Ο στόχος της λύσης απομακρύνεται

Αντιμέτωπη με την απροθυμία της τουρκικής πλευράς να συνεργαστεί για τη δρομολόγηση ουσιαστικών εξελίξεων, η απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό Μαρία Ανχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, επιστρέφει στην Κύπρο, αρχίζοντας από τη Δευτέρα τον δεύτερο κύκλο των επαφών της με νέες χωριστές συναντήσεις που θα έχει στο νησί με τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη και τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ.

Η τουρκική πλευρά όχι μόνο δεν συνεργάζεται, αλλά και υπονομεύει, υποβαθμίζοντας τον ρόλο και την αποστολή της απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα. Με τον εγκάθετο της Τουρκίας στα κατεχόμενα, να ροκανίζει στρατηγικά τον χρόνο και να μετρά τους μήνες που της απομένουν για να λήξει η αποστολή της.

Ο Ερσίν Τατάρ δεν χάνει ευκαιρία να υπενθυμίζει ότι η αποστολή της κυρίας Κουεγιάρ είναι για έξι μόνο μήνες και ότι ήδη έχουν παρέλθει οι δύο, διένυσε δηλαδή το ένα τρίτο του χρονοδιαγράμματος που τέθηκε, χωρίς να προκύψει το κοινό έδαφος που αναζητά για επανέναρξη συνομιλιών στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Και πώς να προκύψει κοινό έδαφος, όταν ο κατοχικός ηγέτης επιμένει στη θέση πως για να καθίσει ξανά στο τραπέζι των συνομιλιών θα είναι μόνο για να συζητήσει λύση «δύο κρατών»; Κι αφού προηγουμένως, αναγνωριστεί κυριαρχική ισότητα και ισότιμο διεθνές καθεστώς στο παράνομο μόρφωμα των κατεχομένων;

Εχοντας την πλήρη στήριξη της κατοχικής Τουρκίας, ο αδιάλλακτος Τατάρ αποκλείει κάθε πιθανότητα για υποχώρηση και επιστροφή στη συμφωνημένη βάση. Οι πραγματικές προθέσεις της τουρκικής πλευράς διαφάνηκαν, άλλωστε, και με την αφιλόξενη υποδοχή που επιφύλαξε η Τουρκία προς την κυρία Κουεγιάρ όταν επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Αγκυρα στο πλαίσιο του πρώτου κύκλου των επαφών της. Τότε, κι αφού ανέμενε για αρκετό καιρό να της δώσουν μια ημερομηνία για επίσκεψη, συναντήθηκε μόνο με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών και μάλιστα μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Χωρίς δημοσιογράφους, εικονολήπτες, ανακοινώσεις ή δηλώσεις, με εμφανή την προσπάθεια από πλευράς Τουρκίας για υποτίμηση της αποστολής της.

Με αυτά τα δεδομένα και το διαρκές τουρκικό «μποϋκοτάζ», είναι σαφές ότι δεν αρκεί η θέληση και η αποφασιστικότητα της απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα για να υπάρξει η απαιτούμενη κινητικότητα, ώστε να ξεμπλοκάρει η διαδικασία. Αν διαπιστωθεί και στον δεύτερο κύκλο των επαφών της κυρίας Κουεγιάρ, ότι η κατάσταση παραμένει ως έχει, απλά θα επιβεβαιωθεί το αδιέξοδο που καθιστά φοβερά δύσκολο το εγχείρημα για επιστροφή στον διάλογο. Με τον στόχο της λύσης ενός προβλήματος που κρατά για μισό αιώνα να απομακρύνεται και τα τετελεσμένα που δημιουργεί η Τουρκία στα κατεχόμενα να εμπεδώνονται…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Είναι γνωστό ότι ο πρώην πρωθυπουργός και απελθών πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, διαθέτει περισσή ευφράδεια.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ