x
 

ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο σύντροφός μου δεν θέλει να με παντρευτεί

Αγαπητή Σταυρούλα,

Είμαι 28 χρονών και τρία χρόνια σε σχέση με τον σύντροφό μου που είναι αρκετά μεγαλύτερος και είμαι πολύ ερωτευμένη μαζί του. Από την αρχή της σχέσης μας ήξερα ότι δεν είναι υπέρ του γάμου, αλλά είχα την ελπίδα ότι με τον χρόνο θα αλλάξει, ότι αν δει ότι η σχέση μας είναι όπως την ονειρεύεται θα καταλάβει ότι είμαστε φτιαγμένοι ο ένας για τον άλλο και θα θελήσει να παντρευτούμε και να κάνουμε οικογένεια. Σε αυτό μου έδινε και ο ίδιος ελπίδες, γιατί από κάποιο σημείο και μετά σταμάτησε να είναι απόλυτα αρνητικός και μου έλεγε «ίσως αργότερα» ή «θα το δούμε στο μέλλον». Το πρόβλημά μου είναι ότι η δική μου οικογένεια είναι πολύ συντηρητική, μας μεγάλωσαν με αυστηρές αρχές και με πιέζουν με κάθε τρόπο να επισημοποιήσουμε τη σχέση μας. Παρ’ όλο που τους το ξεκόβω κάθε φορά που ανοίγουν συζήτηση, ξέρω ότι κατά βάθος έχουν δίκιο και ότι και εγώ θα ήθελα πολύ να αρραβωνιαστούμε και να παντρευτούμε. Και αυτό που έκανε τα πράγματα χειρότερα ήταν ότι πριν λίγες μέρες νομίσαμε ότι μπορεί να είμαι έγκυος και στη συζήτηση που κάναμε ούτε λίγο ούτε πολύ μου δήλωσε ότι θα αναγνωρίσει το παιδί αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να παντρευτούμε. Αυτό δεν το περίμενα. Μήπως τελικά είναι καλύτερο να χωρίσω τώρα και να βρω έναν άνθρωπο που να θέλει τα ίδια με εμένα; Πώς όμως να αφήσω αυτόν τον άνθρωπο που τον θέλω τόσο πολύ; Υπάρχει τρόπος να του αλλάξω γνώμη; Δεν ξέρω πραγματικά τι να κάνω και θα ήθελα τη γνώμη σας.

Μαρία Π.

 

Αγαπητή Μαρία Π

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους κάποιος θέλει να προχωρήσει ή όχι σε γάμο. Πολλές φορές οι λόγοι αυτοί έχουν να κάνουν με προηγούμενες εμπειρίες ή με τον τρόπο που έχει μεγαλώσει κανείς. Για κάποιους ο γάμος είναι απλά μία σύμβαση, μία τυπική δέσμευση και για κάποιους άλλους είναι απαραίτητη συνθήκη για την προσωπική ευτυχία και ολοκλήρωση.

Βασική προϋπόθεση για να εξελιχθεί και να διατηρηθεί στο χρόνο μία σχέση είναι, εκτός από την αγάπη, να υπάρχει σεβασμός, ουσιαστική επικοινωνία αλλά και κοινή στάση ζωής, κοινές αξίες, κοινά όνειρα και στόχοι. Ακόμη κι όταν τα συναισθήματα είναι έντονα και από τις δύο πλευρές, μία σχέση δεν θα προχωρήσει αν η κοσμοθεωρία και οι επιδιώξεις του καθενός είναι διαφορετικές.

Κάτι τέτοιο ίσως συμβαίνει και στη δική σας περίπτωση. Αρχίσατε μία σχέση με έναν σύντροφο που από την αρχή σάς δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να παντρευτεί με την ελπίδα να τον πείσετε ότι κάνει λάθος. Για εκείνον όμως το γεγονός ότι συνεχίσατε τη σχέση μαζί του παρά το γεγονός ότι σας ξεκαθάρισε τις προθέσεις του μπορεί να σήμαινε συμφωνία και αποδοχή. Επομένως ίσως από την αρχή της σχέσης σας υπήρξε ένα πρόβλημα στην επικοινωνία, το οποίο ίσως καλύφθηκε σιωπηρά και από τις δύο πλευρές για διαφορετικούς λόγους.

Το πρώτο που ίσως είναι καλό να κάνετε είναι να έχετε μια ειλικρινή συζήτηση με τον εαυτό σας για τους λόγους που θέλετε να παντρευτείτε τον συγκεκριμένο άνθρωπο. Τι ακριβώς νιώθετε για τον σύντροφό σας, πώς είναι η καθημερινότητα μαζί του, με ποιους τρόπους σας δείχνει την αγάπη του και πόσο ασφαλής νιώθετε μέσα στη σχέση αυτή;

Αν πράγματι τα συναισθήματά σας για τον σύντροφό σας είναι δυνατά όπως και τα δικά του και πιστεύετε ότι αυτός είναι ο άνθρωπος της ζωής σας, σε ένα δεύτερο επίπεδο καλό θα ήταν να αναζητήσετε τους λόγους για τους οποίους δεν θα συνεχίζατε μια σχέση ζωής εκτός του πλαισίου του γάμου. Για ποιους λόγους, αν όλα στη σχέση σας είναι όπως τα έχετε ονειρευτεί, δεν θέλετε να ζήσετε αυτή τη σχέση ούτως ή άλλως αλλά θεωρείτε απαραίτητη συνθήκη για την ευτυχία σας το γάμο; Αυτό έχει να κάνει με τον τρόπο που εσείς βλέπετε τη ζωή ή έχει να κάνει με αυτό που θα ήθελε το στενό οικογενειακό σας περιβάλλον για εσάς; Ισως έτσι μπορέσετε να καταλάβετε καλύτερα αν πρέπει ή όχι να μείνετε στη σχέση αυτή.

Το θέμα δεν είναι να αλλάξετε γνώμη στον σύντροφό σας αλλά να επικοινωνήσετε ο ένας στον άλλον με ειλικρίνεια τις ανάγκες και τις επιθυμίες του. Τότε μόνο θα καταλάβετε τι είναι το καλύτερο για τους δυο σας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Αδωνις Γεωργιάδης, ένας από τους κορυφαίους και πιο δημοφιλείς υπουργούς της κυβέρνησης είχε την «τιμητική» του σε θέμα που δημοσιεύτηκε στην πρώτη σελίδα της χθεσινής έντυπης έκδοσης της «New York Times».

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ