x

Ρωτήστε τη Σταυρούλα

Ο σύντροφος μου εξαφανίζεται και επιστρέφει

21 Αυγούστου 2021

Αγαπητή Σταυρούλα,

Είμαι χωρισμένη 40 χρονών και πριν από λίγο καιρό είχα γνωρίσει μέσω γνωστών έναν άντρα λίγο μεγαλύτερο, ο οποίος είχε επιδιώξει με επιμονή να βγούμε και να γνωριστούμε καλύτερα. Όταν το αποφάσισα, είχα πολλούς ενδοιασμούς, γιατί από εκείνη την πρώτη γνωριμία είχα την αίσθηση ότι δεν ταιριάζουμε. Όμως εκείνος έδειχνε να είναι ενθουσιασμένος μαζί μου και αυτό συνέχισε και τις επόμενες φορές που συναντηθήκαμε. Αν και εγώ συνέχισα να μην δεν είχα αντίστοιχα συναισθήματα τις 3-4 φορές που βγήκαμε, αποφάσισα να δώσω μια ευκαιρία στη σχέση αυτή, ίσως γιατί με γοήτευσε ο τρόπος που μου φερόταν. Με πρόσεχε πολύ, με έκανε να νιώθω ξεχωριστή, ήταν εξαιρετικά ευγενικός και δοτικός και μου έλεγε συνέχεια πόσο χαρούμενος είναι που βγαίνουμε και πόσο πολύ με ήθελε από την πρώτη στιγμή που με είδε.

Κάποια στιγμή άρχισε να μιλάει με μεγάλο ενθουσιασμό για το μέλλον της σχέσης μας, για αυτά που θα μπορούσαμε να κάνουμε μαζί και επειδή εγώ είμαι από τον χαρακτήρα μου πιο επιφυλακτική και δεν μου αρέσει να κάνω βιαστικά βήματα, του εξήγησα ότι είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για τέτοια ζητήματα. Μου έδειξε ξεκάθαρα ότι δυσαρεστήθηκε από τη στάση μου και τις επόμενες μέρες απέφυγε να με συναντήσει, λέγοντάς μου ότι έχει πληγωθεί και νιώθει ότι δεν τον θέλω όσο εκείνος. Στα γενέθλιά μου όμως τα ξαναβρήκαμε κι ενώ όλα ήταν καλά και ωραία, την επομένη μου έγραψε ότι θέλει να χωρίσουμε και να μην επικοινωνήσουμε ξανά, γιατί το ξανασκέφτηκε και  είμαστε διαφορετικοί άνθρωποι. Με απέκλεισε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και φυσικά δεν απαντούσε στο τηλέφωνο. Δεν μπορούσα να καταλάβω, γιατί έγινε αυτό, τι είχα κάνει λάθος και ένιωθα απογοητευμένη και πληγωμένη, γιατί πραγματικά νόμισα ότι είχα βρει κάποιον που νοιάζεται για εμένα. Μου τηλεφώνησε ξανά μερικές μέρες αργότερα ζητώντας μου συγγνώμη για τη συμπεριφορά του και λέγοντάς μου ότι χωρίς να το καταλαβαίνω του λέω πράγματα που τον πειράζουν. Όμως εγώ τώρα δεν ξέρω τι να κάνω. Αν ξαναρχίσω μαζί του μήπως συμβεί πάλι το ίδιο και ξαφνικά εξαφανιστεί πάλι;

Φιλικά,

Δέσποινα

Αγαπητή Δέσποινα

Πολλές φορές άνθρωποι με μεγάλη ανασφάλεια έχουν τέτοιου είδους συμπεριφορά. Στην αρχή μιας σχέσης παρουσιάζονται ενθουσιασμένοι, αποθεώνουν τον σύντροφό τους με τα σχόλιά τους και κάνουν πολύ γρήγορα σχέδια για το μέλλον.

Στην πραγματικότητα όμως δεν είναι ο άλλος άνθρωπος που τους προκαλεί τέτοιου είδους συναισθήματα. Πρόκειται για μία προσπάθεια να βελτιώσουν την εικόνα που έχουν οι ίδιοι για τον εαυτό τους. Επιλέγοντας έναν «εξαιρετικό» σύντροφο, άνθρωποι που νιώθουν ανεπαρκείς, αναγνωρίζουν προσωρινά αξία στον εαυτό τους. Αυτό όμως δεν διαρκεί πολύ, γιατί κατά έναν παράδοξο τρόπο θα πρέπει να αποδείξουν ξανά στον εαυτό τους ότι δεν αξίζουν, και επομένως δεν αξίζουν ούτε οι επιλογές τους. Και τότε αρχίζουν σταδιακά να μειώνουν τον σύντροφο που αρχικά παρουσίαζαν ως ιδανικό. Στη φάση αυτή μπορεί να εξαφανιστούν, να προσπαθήσουν να κάνουν τον σύντροφό τους να νιώσει άσχημα ή ακόμη και να του επιρρίψουν ευθύνες για την δικιά τους απρεπή συμπεριφορά.

Αν συμβαίνει κάτι ανάλογο και στην περίπτωσή σας, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αυτές οι συμπεριφορές να επαναληφθούν. Ωστόσο, ανεξάρτητα από τη στάση που θα κρατήσει ο άνθρωπος που σας ενδιαφέρει, θα ήθελα να μου επιτρέψετε δύο παρατηρήσεις.

Πρώτον, κάνατε μία σχέση με κάποιον που σας έκανε να νιώθετε ξεχωριστή και όχι με κάποιον που ήταν ξεχωριστός για εσάς. Ποια ανάγκη σας μπορεί να υπάρχει πίσω από αυτό;

Δεύτερον, απογοητευτήκατε και στεναχωρηθήκατε, όταν ο άνθρωπος αυτός έφυγε από τη ζωή σας, γιατί «χάσατε» έναν άνθρωπο που νοιαζόταν για εσάς και όχι γιατί χάσατε έναν άνθρωπο σημαντικό για τη ζωή σας, για τον οποίο είχατε βαθιά αισθήματα. Ίσως θα ήταν καλό να επανεξετάσετε το ρόλο σας μέσα στη σχέση αυτή, καθώς και το τι πραγματικά μπορεί ή σχέση αυτή να σας προσφέρει.

Ίσως θα βοηθούσε πολύ να ανακαλύψετε ξανά τη σχέση σας με τον εαυτό σας, γιατί αυτό θα σας βοηθούσε να καταλάβετε και τι πραγματικά ζητάτε από έναν σύντροφο.

Στην πραγματικότητα όμως δεν είναι ο άλλος άνθρωπος που τους προκαλεί τέτοιου είδους συναισθήματα. Πρόκειται για μία προσπάθεια να βελτιώσουν την εικόνα που έχουν οι ίδιοι για τον εαυτό τους. Επιλέγοντας έναν «εξαιρετικό» σύντροφο, άνθρωποι που νιώθουν ανεπαρκείς, αναγνωρίζουν προσωρινά αξία στον εαυτό τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αγαπητή Σταυρούλα, Είμαι πολύ κλειστός άνθρωπος και με μεγάλη δυσκολία στις φιλίες.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Τα Γεγονότα της Εβδομάδας από τον «Ε.Κ» με την Αννα Σαρηγιάννη (Βίντεο)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η δημοσιογράφος Αννα Σαρηγιάννη στο ειδικό εβδομαδιαίο βιντεομαγκαζίνο, στο οποίο παρουσιάζονται οι σημαντικότερες ειδήσεις της Εβδομάδας όπως τις κατέγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» μέσα από την έντυπη αλλά και την ηλεκτρονική έκδοσή του και τις επεξεργάστηκε η συντακτική του ομάδα.

Μητσοτάκης: Ανοίγει ξανά τη Δευτέρα η Διώρυγα της Κορίνθου για τρεις μήνες (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ.Η Διώρυγα της Κορίνθου θα ανοίξει ξανά την Δευτέρα για τρεις μήνες για εξυπηρετηθεί η καλοκαιρινή κίνηση, μετά από ενάμιση χρόνο που διήρκεσαν οι εργασίες αποκατάστασης όπως δεσμεύθηκε η κυβέρνηση, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του το απόγευμα στη Διώρυγα της Κορίνθου, όπου εκτελούνται έργα αποκατάστασης.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας