x

Ρωτήστε τη Σταυρούλα

Ο σύντροφος μου εξαφανίζεται και επιστρέφει

21 Αυγούστου 2021

Αγαπητή Σταυρούλα,

Είμαι χωρισμένη 40 χρονών και πριν από λίγο καιρό είχα γνωρίσει μέσω γνωστών έναν άντρα λίγο μεγαλύτερο, ο οποίος είχε επιδιώξει με επιμονή να βγούμε και να γνωριστούμε καλύτερα. Όταν το αποφάσισα, είχα πολλούς ενδοιασμούς, γιατί από εκείνη την πρώτη γνωριμία είχα την αίσθηση ότι δεν ταιριάζουμε. Όμως εκείνος έδειχνε να είναι ενθουσιασμένος μαζί μου και αυτό συνέχισε και τις επόμενες φορές που συναντηθήκαμε. Αν και εγώ συνέχισα να μην δεν είχα αντίστοιχα συναισθήματα τις 3-4 φορές που βγήκαμε, αποφάσισα να δώσω μια ευκαιρία στη σχέση αυτή, ίσως γιατί με γοήτευσε ο τρόπος που μου φερόταν. Με πρόσεχε πολύ, με έκανε να νιώθω ξεχωριστή, ήταν εξαιρετικά ευγενικός και δοτικός και μου έλεγε συνέχεια πόσο χαρούμενος είναι που βγαίνουμε και πόσο πολύ με ήθελε από την πρώτη στιγμή που με είδε.

Κάποια στιγμή άρχισε να μιλάει με μεγάλο ενθουσιασμό για το μέλλον της σχέσης μας, για αυτά που θα μπορούσαμε να κάνουμε μαζί και επειδή εγώ είμαι από τον χαρακτήρα μου πιο επιφυλακτική και δεν μου αρέσει να κάνω βιαστικά βήματα, του εξήγησα ότι είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για τέτοια ζητήματα. Μου έδειξε ξεκάθαρα ότι δυσαρεστήθηκε από τη στάση μου και τις επόμενες μέρες απέφυγε να με συναντήσει, λέγοντάς μου ότι έχει πληγωθεί και νιώθει ότι δεν τον θέλω όσο εκείνος. Στα γενέθλιά μου όμως τα ξαναβρήκαμε κι ενώ όλα ήταν καλά και ωραία, την επομένη μου έγραψε ότι θέλει να χωρίσουμε και να μην επικοινωνήσουμε ξανά, γιατί το ξανασκέφτηκε και  είμαστε διαφορετικοί άνθρωποι. Με απέκλεισε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και φυσικά δεν απαντούσε στο τηλέφωνο. Δεν μπορούσα να καταλάβω, γιατί έγινε αυτό, τι είχα κάνει λάθος και ένιωθα απογοητευμένη και πληγωμένη, γιατί πραγματικά νόμισα ότι είχα βρει κάποιον που νοιάζεται για εμένα. Μου τηλεφώνησε ξανά μερικές μέρες αργότερα ζητώντας μου συγγνώμη για τη συμπεριφορά του και λέγοντάς μου ότι χωρίς να το καταλαβαίνω του λέω πράγματα που τον πειράζουν. Όμως εγώ τώρα δεν ξέρω τι να κάνω. Αν ξαναρχίσω μαζί του μήπως συμβεί πάλι το ίδιο και ξαφνικά εξαφανιστεί πάλι;

Φιλικά,

Δέσποινα

Αγαπητή Δέσποινα

Πολλές φορές άνθρωποι με μεγάλη ανασφάλεια έχουν τέτοιου είδους συμπεριφορά. Στην αρχή μιας σχέσης παρουσιάζονται ενθουσιασμένοι, αποθεώνουν τον σύντροφό τους με τα σχόλιά τους και κάνουν πολύ γρήγορα σχέδια για το μέλλον.

Στην πραγματικότητα όμως δεν είναι ο άλλος άνθρωπος που τους προκαλεί τέτοιου είδους συναισθήματα. Πρόκειται για μία προσπάθεια να βελτιώσουν την εικόνα που έχουν οι ίδιοι για τον εαυτό τους. Επιλέγοντας έναν «εξαιρετικό» σύντροφο, άνθρωποι που νιώθουν ανεπαρκείς, αναγνωρίζουν προσωρινά αξία στον εαυτό τους. Αυτό όμως δεν διαρκεί πολύ, γιατί κατά έναν παράδοξο τρόπο θα πρέπει να αποδείξουν ξανά στον εαυτό τους ότι δεν αξίζουν, και επομένως δεν αξίζουν ούτε οι επιλογές τους. Και τότε αρχίζουν σταδιακά να μειώνουν τον σύντροφο που αρχικά παρουσίαζαν ως ιδανικό. Στη φάση αυτή μπορεί να εξαφανιστούν, να προσπαθήσουν να κάνουν τον σύντροφό τους να νιώσει άσχημα ή ακόμη και να του επιρρίψουν ευθύνες για την δικιά τους απρεπή συμπεριφορά.

Αν συμβαίνει κάτι ανάλογο και στην περίπτωσή σας, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αυτές οι συμπεριφορές να επαναληφθούν. Ωστόσο, ανεξάρτητα από τη στάση που θα κρατήσει ο άνθρωπος που σας ενδιαφέρει, θα ήθελα να μου επιτρέψετε δύο παρατηρήσεις.

Πρώτον, κάνατε μία σχέση με κάποιον που σας έκανε να νιώθετε ξεχωριστή και όχι με κάποιον που ήταν ξεχωριστός για εσάς. Ποια ανάγκη σας μπορεί να υπάρχει πίσω από αυτό;

Δεύτερον, απογοητευτήκατε και στεναχωρηθήκατε, όταν ο άνθρωπος αυτός έφυγε από τη ζωή σας, γιατί «χάσατε» έναν άνθρωπο που νοιαζόταν για εσάς και όχι γιατί χάσατε έναν άνθρωπο σημαντικό για τη ζωή σας, για τον οποίο είχατε βαθιά αισθήματα. Ίσως θα ήταν καλό να επανεξετάσετε το ρόλο σας μέσα στη σχέση αυτή, καθώς και το τι πραγματικά μπορεί ή σχέση αυτή να σας προσφέρει.

Ίσως θα βοηθούσε πολύ να ανακαλύψετε ξανά τη σχέση σας με τον εαυτό σας, γιατί αυτό θα σας βοηθούσε να καταλάβετε και τι πραγματικά ζητάτε από έναν σύντροφο.

Στην πραγματικότητα όμως δεν είναι ο άλλος άνθρωπος που τους προκαλεί τέτοιου είδους συναισθήματα. Πρόκειται για μία προσπάθεια να βελτιώσουν την εικόνα που έχουν οι ίδιοι για τον εαυτό τους. Επιλέγοντας έναν «εξαιρετικό» σύντροφο, άνθρωποι που νιώθουν ανεπαρκείς, αναγνωρίζουν προσωρινά αξία στον εαυτό τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ενα από τα πιο τραυματικά γεγονότα στη ζωή είναι η απώλεια του συντρόφου.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πολιτική

NΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η κρίση στην Ουκρανία δύσκολα θα φύγει, καθώς πρόκειται για μία αναμέτρηση δύο κοσμοθεωριών που θα μπορούσε να αναστατώσει την Ευρώπη.

Αμερική

ΤΑΜΠΑ, ΦΛΟΡΙΔΑ - Μια μέρα πριν, είχε παραπονεθεί ότι δεν αισθανόταν καλά, γιατί δεν μπορούσε να αναπνεύσει.

Αμερική

Ο χρόνος που πριν λίγο έφυγε, το 2021, πήρε μαζί του και πολλούς ομογενείς άνδρες και γυναίκες στο μεγάλο στερνό ταξίδι που είναι μονόδρομος και δεν έχει γυρισμό.

ΒΙΝΤΕΟ

Ο χιονιάς επισκέφθηκε το κέντρο της Αθήνας (Βίντεο του «Ε.Κ.»)

ΑΘΗΝΑ. Μπορεί η κακοκαιρία «Ελπίς» να προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στην πρωτεύουσα της Ελλάδας, η πρωτόγνωρη αυτή επίσκεψη, ωστόσο, του χιονιά χάρισε και όμορφες εικόνες.

«Τι χαζός σκύλας γιος»! Ο Μπάιντεν βρίζει με ανοικτό μικρόφωνo δημοσιογράφο του «Fox News» (Vid)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Γκάφα ή ηθελημένο ξέσπασμα; Ο Τζο Μπάιντεν έβρισε χθες Δευτέρα δημοσιογράφο καθώς αποχωρούσε πλήθος εκπροσώπων του Τύπου έπειτα από εκδήλωση στον Λευκό Οίκο.