O Tραμπ στη «WSJ» για την «πολύ καλή» σχέση του με τον Κιμ – Τι είπε για τον Στιβ Μπάνον

(AP Photo/Pablo Martinez Monsivais, FILE)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σε συνέντευξή του στη «Wall Street Journal» πως «πιθανώς έχω μια πολύ καλή σχέση με τον Κιμ Γιονγκ Ουν». Σε ερώτηση αν έχει συνομιλήσει με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη, ο απάντησε: «Δεν θέλω να σχολιάσω επί αυτού. Δεν λέω ότι έχω, ούτε ότι δεν έχω. Απλά δεν θέλω να σχολιάσω».

Ακόμη, είπε ότι ο πρώην σύμβουλος του Λευκού Οίκου Στιβ Μπάνον είχε «ελάχιστα να κάνει» με την εκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ.

Ενα πλήρες αντίγραφο της συνέντευξης του Τραμπ που έχει το «CNN», φανερώνει πως αισθάνεται σήμερα ο ίδιος, για τον πρώην έμπιστο συνεργάτη του. «Ο Στιβ ήταν… -Πάντα μου άρεσε ο Στιβ. Ωστόσο, ο ίδιος έγινε αναποτελεσματικός, επειδή ήταν τόσο προκλητικός. Στο τέλος τον απέλυσα», δήλωσε.

Την περασμένη Τρίτη, ο Μπάνον παραιτήθηκε από την θέση που κατείχε στον ιστότοπο “Breitbart News Network.” Η παραίτησή του ακολούθησε την δημοσιοποίηση των δηλώσεών του στο βιβλίο “Φωτιά και Οργή” που εκδόθηκε πρόσφατα, στις οποίες και είχε χαρακτηρίσει “προδοσία” την συνάντηση στον Πύργο Τραμπ μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ και μίας δικηγόρου από την Ρωσία τον Ιούνιο του 2016.

Ο Τραμπ κι ο Μπάνον συγκρούστηκαν φραστικά μετά την έκδοση του βιβλίου. Ωστόσο, στην ερώτηση για το αν το “ρήγμα” στις σχέσεις μεταξύ των δύο ανδρών είναι μόνιμο, ο Τραμπ άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά: “Ποτέ δεν ξέρεις. Δεν γνωρίζω τι σημαίνει η λέξη μόνιμο. Εντάξει; Θα δούμε πως θα εξελιχθεί. Ωστόσο, ο Στιβ δεν έχει να κάνει σε τίποτα με τη νίκη μου. Λοιπόν, σίγουρα πολύ λίγο,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, έδωσε έμφαση στις αρχικές του επιτυχίες στην διάρκεια του προεκλογικού αγώνα του 2016, πριν από την ένταξη του Μπάνον στο δυναμικό των ανθρώπων της προεκλογικής του εκστρατείας. “Παρέμεινε εκεί για δύο μήνες. Πως ήταν η κατάσταση πριν από αυτό το δίμηνο; Νίκησα 17 υποψηφίους για το προεδρικό χρίσμα. Εντάξει;” πρόσθεσε ο Τραμπ.

Στην ίδια συνέντευξη, ο Τραμπ δήλωσε επίσης, ότι με την φράση που έγραψε στο Twitter: “Θα πρέπει τελικά να πάρουν τον έλεγχο,” δεν αναφέρονταν στον τερματισμό των ερευνών που διεξάγονται αναφορικά με πιθανή συνωμοσία μεταξύ της προεκλογικής του εκστρατείας και των Ρώσων, απευθυνόμενος στους Ρεπουμπλικάνους του Κογκρέσου.

Ο ίδιος, είπε ότι η ανάρτησή του προς τους Ρεπουμπλικάνους του Κογκρέσου, ενώ χαρακτηρίστηκε ως έκκληση για τερματισμό των ερευνών, δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μια έκκληση προς το κόμμα του για “μία πιο σκληρή στάση.”

“Το μοναδικά μεγαλύτερο κυνήγι μαγισσών στην αμερικανική ιστορία συνεχίζεται. Δεν υπάρχει συνωμοσία. Όλοι, συμπεριλαμβανομένων και των Δημοκρατικών, γνωρίζουν ότι δεν υπήρξε συνωμοσία. Κι όμως το κυνήγι συνεχίζεται… Η Ρωσία κι ο κόσμος μας περιγελούν για την ηλιθιότητα την οποία και διαπιστώνουν. Οι Ρεπουμπλικάνοι πρέπει τελικά να πάρουν τον έλεγχο!” Είχε γράψει χαρακτηριστικά ο Τραμπ στο Twitter.

“Θέλω απλά να είναι σκληροί και δυνατοί. Νομίζω επίσης ότι αρχικά η συνωμοσία -επειδή δεν υπήρξε συνωμοσία από την πλευρά μας- ήταν μεταξύ των Δημοκρατικών και των Ρώσων,” δήλωσε ο Τραμπ στην εφημερίδα.

Ο Τραμπ έχει χαρακτηρίσει τις έρευνες που διεξάγει το Κογκρέσο “κυνήγι μαγισσών” και έχει παραπονεθεί για την ανοχή των Ρεπουμπλικάνων που συμμετέχουν στις επιτροπές που διεξάγουν τις έρευνες (Επιτροπές για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών στην Βουλή των Αντιπροσώπων και την Γερουσία, Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας).

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει επίσης επικρίνει τον υπουργό Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς για την απόφασή του να αυτοεξαιρεθεί από την έρευνα του υπουργείου του για την ίδια υπόθεση, αφήνοντας το περιθώριο ανάληψης πρωτοβουλιών στο ειδικό ανακριτή με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μιούλερ.

Πηγή: CNN, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available