x

Πολιτική

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος στον «Ε.Κ.» για την επίσκεψή του στις ΗΠΑ

NEA YOΡΚΗ. Εκτενή συνέντευξη στον «Εθνικό Κήρυκα» παραχώρησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, με αφορμή την επίσημη επίσκεψή του σε Ουάσιγκτον και Νέα Υόρκη. Στο πλαίσιο αυτής, ο κ. Θεοδωρικάκος είχε συνάντηση στην αμερικανική πρωτεύουσα με τον Αμερικανό ομόλογό του, Αλεχάντρο Μαγιόρκας (Alejandro Mayorkas), καθώς και άλλους αξιωματούχους στους τομείς της Ασφάλειας και της Δικαιοσύνης.

Η επίσκεψη γίνεται σε μια χρονική συγκυρία που μόνο εύκολη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς έχουν προκύψει νέες προκλήσεις για Αθήνα και Ουάσιγκτον, με την Ελλάδα και την περιοχή της ΝΑ Μεσογείου να βρίσκονται στο επίκεντρο ανακατατάξεων και ανταγωνισμών οι οποίες προκαλούν εντάσεις και μεταναστευτικά ρεύματα.

«Εθνικός Κήρυκας»: Κύριε Υπουργέ, σε τι επίπεδο βρίσκεται η συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ στον κρίσιμο τομέα της Ασφάλειας; Ποιος ακριβώς είναι ο σκοπός της επίσκεψή σας;

Τάκης Θεοδωρικάκος: Η συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και στον τομέα της Ασφάλειας έχει στρατηγικό χαρακτήρα και είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο. Υπηρεσίες ασφαλείας των δύο χωρών υλοποιούν προγράμματα διαρκούς ανταλλαγής πληροφοριών, καθώς και κοινές εκπαιδεύσεις σε πολλούς τομείς. Στην πολύ δημιουργική συνάντηση που είχα με τον υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, τον κύριο Αλεχάντρο Μαγιόρκας συμφωνήσαμε να αναβαθμίσουμε ακόμη περισσότερο αυτήν την συνεργασία. Προχωράμε σε ένα νέο επίπεδο εκπαιδεύσεων στους τομείς της αντιμετώπισης του οργανωμένου διεθνούς εγκλήματος, της παράνομης μετανάστευσης, της τρομοκρατίας, του ηλεκτρονικού εγκλήματος και της ενδοοικογενειακής βίας.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος συναντήθηκε τον ομόλογο μου, τον υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Αλεχάντρο Μαγιόρκας στην Ουάσιγκτον. Φωτογραφία: Twitter/@theodorikakosp

Ασφαλώς αναβαθμίζουμε επίσης ακόμη περισσότερο την ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα στις υπηρεσίες Ασφαλείας των δύο χωρών. Η Ελλάδα, που αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στα Βαλκάνια και την Νοτιοανατολική Μεσόγειο επιδιώκει να έχει στρατηγικό ρόλο ανάμεσα στα κράτη της περιοχής στον τομέα της Ασφάλειας. Σε αυτό το στόχο συμβάλει θετικά και το ταξίδι μου στις Ηνωμένες Πολιτείες και πολύ ουσιαστικές συναντήσεις που έχω με αξιωματούχους στον τομέα της Ασφάλειας και της Δικαιοσύνης.

Ασφαλώς επίσης στόχος του ταξιδιού είναι και η άμεση επικοινωνία μου με στελέχη της ελληνικής Ομογένειας και η αμοιβαία ενημέρωση για τις εξελίξεις στην πατρίδα μας και την δράση των Ελλήνων στην Αμερική.

«Ε.Κ.»: Την Ανοιξη του 2020 η Ελλάδα αντιμετώπισε μια πρωτόγνωρη απειλή στον Εβρο, με την εργαλειοποίηση από την Τουρκία μεταναστών. Μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν υπάρχουν φόβοι για νέα μεταναστευτικά ρεύματα…

Τάκης Θεοδωρικάκος: Πράγματι, αντιμετωπίσαμε μια υβριδική απειλή, όπως έχουμε συνηθίσει να την χαρακτηρίζουμε, καθώς δυστυχισμένοι άνθρωποι, μεταξύ των οποίων όμως και ορισμένοι με τη δική τους ατζέντα και αλλότριους σκοπούς, βρέθηκαν να επιχειρούν να εισέλθουν παράνομα και βίαια στη χώρα μας. Η Ελληνική Αστυνομία ήταν εκεί και απέτρεψε την παραβίαση των συνόρων μας. Και συνεχίζει να δίνει αυτόν τον αγώνα, με σεβασμό σε κάθε πολίτη, ανεξάρτητα από καταγωγή και θρησκεία, που χρήζει ως πρόσφυγας διεθνούς προστασίας.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος συναντήθηκε τον ομόλογο μου, τον υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Αλεχάντρο Μαγιόρκας στην Ουάσιγκτον. (Φωτογραφία: Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη)

Πράγματι έχουν αυξηθεί και οι μεταναστευτικές ροές. Για εμάς δεν είναι φόβοι. Είναι πραγματικότητα. Στην Ελλάδα φιλοξενούμε ήδη περισσότερους από 700 Αφγανούς πολίτες που έπρεπε να προστατευθούν. Δρούμε σε συντονισμό με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Από εκεί και πέρα, όμως, όσοι το επιχειρούν παράνομα θα πρέπει να ξέρουν ότι δεν θα επιτρέψουμε σε κυκλώματα να τους εκμεταλλεύονται, να κερδοσκοπούν σε βάρος της κοινωνίας μας, σε βάρος των χωρών μας ή να περάσουν στη Δύση τρομοκράτες προσποιούμενοι τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Οι νόμοι θα εφαρμόζονται, ο αγώνας για την ασφάλεια είναι συνεχής. Στέλνω ένα ξεκάθαρο μήνυμα: δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να επιτρέψουμε την είσοδο στη χώρα μας παράνομων μεταναστών, πολύ δε περισσότερο την εργαλειοποίησή τους από τους εξ ανατολών γείτονες μας.

«Ε.Κ.»: Πρόσφατα ανακοινώσατε ένα πακέτο αλλαγών και μεταρρυθμίσεων στην Ελληνική Αστυνομία. Ποιες οι άμεσες προτεραιότητές σας στο υπουργείο;

Τάκης Θεοδωρικάκος: Ο στόχος μου είναι να ενισχυθεί η παρουσία της Αστυνομίας σε κάθε πόλη της χώρας και σε κάθε γειτονιά του λεκανοπεδίου Αττικής που κατοικεί σχεδόν ο μισός ελληνικός πληθυσμός. Ηδη μετακινήσαμε χίλιους αστυνομικούς στα Αστυνομικά Τμήματα σε όλους τους Δήμους του λεκανοπεδίου Αττικής. Αυξήσαμε ήδη κατά 100 τα περιπολικά που κυκλοφορούν τη νύχτα στην Αθήνα και τον Πειραιά, ενισχύοντας την ασφάλεια των πολιτών. Κάνουμε πράξη την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της Αστυνομίας ώστε να απελευθερωθούν τα στελέχη της να ασχολούνται με την κατ’ εξοχήν δουλειά που έχουν. Να είναι κοντά στον πολίτη και να προσφέρουν ασφάλεια σε όλους, ασφάλεια παντού. Παίρνουμε επίσης ιδιαίτερα μέτρα ενίσχυσης της Αμεσης Δράσης ώστε να κάνει πιο αποτελεσματικά την δουλειά της, πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη ασφάλεια, τόσο για τους αστυνομικούς όσο και για τους πολίτες.

«Ε.Κ.»: Μια από τις αλλαγές που ανακοινώσατε έχει να κάνει με τις κάμερες στις στολές των αστυνομικών. Στις πιθανές αντιδράσεις στο μέτρο αυτό ποια θα είναι η στάση σας;

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Παναγιώτης Θεοδωρικάκος με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο. Αρχιεπισκοπή Αμερικής, Μανχάταν. 12 Νοεμβρίου, 2021. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Ζαφείρης Χαϊτίδης

Τάκης Θεοδωρικάκος: Το μέτρο είναι υπέρ του πολίτη, υπέρ του αστυνομικού. Δεν θα υπάρχει αμφιβολία για το τι έχει συμβεί σε κάθε περιστατικό. Είναι ένα μέτρο που διασφαλίζει τη διαφάνεια και την αντικειμενικότητα, με απόλυτο σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα, τα ατομικά και συλλογικά δικαιώματα, τα οποία στην Ελλάδα είναι διασφαλισμένα σε απόλυτο βαθμό.

Ο στόχος μας είναι η σχετική προμήθεια να ολοκληρωθεί μέσα στο 2022 έχοντας τηρηθεί όλες οι νόμιμες διαδικασίες.

«Ε.Κ.»: Και στη διάρκεια του lockdown, κυρίως, όμως, μετά από αυτό, έχουν αυξηθεί τα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας. Εχετε σχέδιο για να αντιμετωπίσετε αυτή την κατάσταση;

Τάκης Θεοδωρικάκος: Οι επιπτώσεις των περιοριστικών μέτρων μπορούν να εντοπιστούν σε κάθε τομέα της ζωής μας. Στην Οικονομία, τις κοινωνικές επαφές, στην οικογένεια και τις διαπροσωπικές σχέσεις. Εφεραν στην επιφάνεια μία σειρά νέων ή παλαιότερων παθογενειών και προβλημάτων, με ορισμένα από αυτά να σημειώνουν έξαρση τους προηγούμενους μήνες, όπως οι δολοφονίες γυναικών από τους συζύγους ή τους συντρόφους τους. Παρακολουθούμε και απαντάμε άμεσα σε κάθε εξέλιξη. Και όχι μόνο αστυνομικά, γιατί δεν είναι νομοτέλεια να φτάνουν όλα τα θέματα στην αρμοδιότητα των Αρχών Ασφαλείας. Ειδικά για την ενδοοικογενειακή βία σημαντικό ρόλο έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, λόγο έχουν οι κοινωνικές υπηρεσίες και συνεργαζόμαστε μαζί τους για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση των περιστατικών και την πρόληψή τους κατά το δυνατόν. Εχουμε ήδη δημιουργήσει πέντε εξειδικευμένα γραφεία ενδοοικογενειακής βίας στην Αττική και ένα στη Θεσσαλονίκη. Γιατί, το ζητούμενο είναι να σώσουμε ζωές. Να προστατέψουμε οικογένειες.

«Ε.Κ.»: Ο Πλανήτης μας συνεχίζει να είναι αντιμέτωπος με την πανδημία του κορωνοϊού. Ποιος είναι ο ρόλος της Ελληνικής Αστυνομίας; Το γεγονός ότι η Αστυνομία συμμετέχει στους ελέγχους, πόσο δυσχεραίνει το έργο και την αποστολή της;

Τάκης Θεοδωρικάκος: Κύριε Αθανασάτο, 8000 άνδρες και γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας κάνουν καθημερινά δεκάδες χιλιάδες ελέγχους. Προστατεύουν στο πλαίσιο της αποστολής τους την υγεία των πολιτών και συνολικά της κοινωνίας μας. Είμαστε όλοι σύμμαχοι στον αγώνα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Προφανώς και δεν μας περισσεύουν 8000 στελέχη, αλλά η ανθρώπινη ζωή πρέπει να προστατευθεί. Οποιος και αν είναι ο «εχθρός»: ορατός ή αόρατος, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του ιού ο οποίος άλλαξε τόσο βίαια τις ζωές όλων μας.

«Ε.Κ.»: Ποιο το μήνυμά σας προς τους Ελληνες της Διασποράς;

Τάκης Θεοδωρικάκος: Θέλω να στείλω ένα μήνυμα ενότητας, πατριωτισμού και αλληλεγγύης στους Ελληνες των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Ελλάδα προχωρά μπροστά, αλλάζει, δυναμώνει. Σας θέλουμε κοντά στην πατρίδα για να ολοκληρώσουμε σημαντικές μεταρρυθμίσεις που δίνουν βιώσιμη προοπτική στην Ελλάδα σε έναν μεταβαλλόμενο Κόσμο με μεγάλες απειλές και προκλήσεις. Με όραμα, σχέδιο και σκληρή δουλειά μπορούμε να είμαστε περήφανοι όχι μόνο για την Ιστορία μας, αλλά γι’ αυτά που δημιουργούμε σήμερα και αύριο. Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας γιατί ο Ελληνισμός μόνον έτσι μπορεί να πετύχει τα πάντα!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αυτοψία σε μνημεία όπου εκτελούνται ή σχεδιάζονται έργα αποκατάστασης και ανάδειξης, αλλά και συναντήσεις για τον προγραμματισμό νέων έργων από ευρωπαϊκά κονδύλια, περιελάμβανε η επίσκεψη της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνας Μενδώνη, στη Μήλο, την Κίμωλο και τη Σίφνο.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Τα Γεγονότα της Εβδομάδας από τον «Ε.Κ» με την Αννα Σαρηγιάννη (Βίντεο)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η δημοσιογράφος Αννα Σαρηγιάννη στο ειδικό εβδομαδιαίο βιντεομαγκαζίνο, στο οποίο παρουσιάζονται οι σημαντικότερες ειδήσεις της Εβδομάδας όπως τις κατέγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» μέσα από την έντυπη αλλά και την ηλεκτρονική έκδοσή του και τις επεξεργάστηκε η συντακτική του ομάδα.

Μητσοτάκης: Ανοίγει ξανά τη Δευτέρα η Διώρυγα της Κορίνθου για τρεις μήνες (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ.Η Διώρυγα της Κορίνθου θα ανοίξει ξανά την Δευτέρα για τρεις μήνες για εξυπηρετηθεί η καλοκαιρινή κίνηση, μετά από ενάμιση χρόνο που διήρκεσαν οι εργασίες αποκατάστασης όπως δεσμεύθηκε η κυβέρνηση, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του το απόγευμα στη Διώρυγα της Κορίνθου, όπου εκτελούνται έργα αποκατάστασης.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας